Pentru cine este satul de gustul identic al preparatelor din carne (asa – zisele mezeluri), frumos ambalate, colorate si prezentate in rafturile din market, pentru cine refuza sa vada ca toate aceste preparate sunt umflate cu apa (ca si cum animalul ar avea 300 de Kg) si te miri cu ce ingredienti chimici fatuite, pentru cine doreste sa manance aproape sanatos (carnea o cumperi tot din market, pentru ca pe piata libera au aparut „restrictii conform cerintelor UE”, la care Romania a aderat, fara discernamant, dupa parerea mea), exista retete vechi romanesti, usor de abordat, deosebit de gustoase si de ce nu, sigur mai sanatoase.
Bunicii nostrii mancau grasimi, mancau jumari, untura si afumaturi, facute insa in curtea lor, din animale crescute de ei, carora stiau ce la dadeau de mancare. Erau sigur mai sanatosi decat noi, consumatorii de azi, din market.
Se incearca, timid, in ultimul timp promovarea unei bucatarii ecologice, cu preparate direct, de la producator, prin piete ambulante, organizate la sfarsit de saptamana. Sunt locuri in piete, unde se poate cumpara carne proaspata, direct de la producator (asa este cel putin reclama, dar si aici au patruns speculatorii, care cumpara ieftin animale de la tarani sau chiar le aduc din import si le vand ca si cum le-ar fi crescut ei). Este cineva vinovat ? Bine inteles ca nu, ca doar primariile incaseaza taxe grase, de la acesti producatori. Sunt inspectii ale statului organizate pentru astfel de actiuni, prin piete, pentru protejarea consumatorului ? Sigur ca sunt, dar interesul lor nu este de a pune ordine. Oare de ce ?
Insistand, poti gasi in piete, precupete batrane, vechi agricultori, mai in varsta, ultimi mohicani ai comertului cu produse traditionale, romanesti. Gasesti si legume, gasesti si carne proaspata, carne afumata, gasesti si slanina afumata, jumari, carnati, toba si cartabos afumat. Totul este sa-i cunosti pe cei care vand sau daca nu-i cunosti, sa te uiti cu atentie la ei si sa te interesezi de unde vine comerciantul. Din vorba in vorba, iti poti da seama daca este producator sau doar comerciant. Nu este greu, cu timpul, insistand, te prinzi foarte usor. Nu ai timp sa te documentezi ? Pacat, nu poti manca atunci, sanatos.
Iata o reteta foarte simpla de rulada din carne de porc.
Cumperi din macelarie (din market) o bucata de fleica de porc, bucata intreaga, de 1,5-2 Kg. Te uiti sa aiba si ceva firisoare de grasime prin ea, iar deasupra o pojghita de cca. 0,5 cm de grasime. Poti cumpara si pulpa, spata sau coasta dezosata.
Speli carnea cu apa rece si o lasi la scurs, apoi o stergi cu un prosop de bucatarie, curat. De preferat ca bucata de carne sa fie dreptunghiulara, de cca. 15 x 30 cm si groasa de 2-2,5 cm. Ungi carnea, pe ambele fete (in special pe fata cu carne slaba), cu untura de porc sau cu ulei de masline. Asezonezi pe ambele fete, cu sare si piper, proaspat macinate. Pui niste cimbru uscat (faramitat sau crengute intregi) si niste catei de usturoi infipti in carne, pe partea fara grasime. Rulezi carnea cu partea slaba la interior si strangi tare, ruloul, cu ata de bucatarie (pana iti cumperi, merge si cu ata de papiota, numai sa fie mai rezistenta).
Pui ruloul intr-un vas de Yena sau intr-un vas termorezistent si il bagi in cuptorul rece, al aragazului. Dai focul tare pentru cca. 15 minute (de cand se incalzeste cuptorul). Intorci carnea in tava, pana se rumeneste usor pe toate partile si lasi tot la foc mare. Carnea prinde o crusta care o face ca sa fie mustoasa, atunci cand este gata fripta. Rulajul carnii, pe toate fetele, cand focul este mare, nu trebuie sa depaseasca 40 de minute. Reduci focul, la potrivit (sa sfaraie in continuare, mocnit, untura, care intre timp s-a strans in vas). Lasi la foc mic, cca. 1 ora si incerci apoi cu varful cutitului. Cand varful cutitului patrunde pana la jumatate, in carne, rulada este gata.
Atentie ! Manevreaza vasul cu rulada, numai daca ai pus manusile de bucatarie, altfel frige si nu are gura sa strige. Nu-i nimic daca nu ti-ai cumparat manusi, mai ai timp sa treci si altadata prin market. Pana atunci foloseste 2 carpe sau 2 prosoape de bucatarie (cate unul in fiecare mana). Te-ai ars cumva la degetele de la maini sau s-a basicat pielea, de la stropii de untura, sariti pe maini ? Nu-i bai, sa fii mai atent alta data. Pana atunci, baga repede mainile sub un jet de apa rece, vreo 5 minute si apoi unge-te cu ulei comestibil daca nu ai prin casa unguent pentru arsuri sau spray pentru arsuri termice.
Rulada se serveste fierbinte cu piure de cartofi si muraturi in otet. Merge si cu salata verde. Nu uita de o cana cu bere sau un pahar de vin demisec, negru sau rosu.
Daca vrei sa servesti rulada ca racitura de porc (sa iei sandwich la serviciu), carnea calda (nu fierbinte) se tavaleste printr-un amestec de boia dulce si boia iute. Se lasa la rece, apoi se pune la frigider, intr-o folie de staniol alimentar. Pentru sandwich, rulada se taie felii groase de 2 cm care se pune intre 2 felii de paine, impreuna cu mustar sau cu felii de muraturi.
Pofta buna, voi gurmanzi de pretutindeni, care nu ati renuntat inca (?!) la a manca sanatos !
PS 1. A auzit cineva de colesterol bun si colesterol rau, de trigliceride, etc. ? Bunicii nostrii nu stiau despre aceste filozofii medicale si au trait pana la 89 de ani. Daca nu erau sanatosi, ar mai fi trait atata ?
PS 2. Totusi doctorii stiu ei ceva… Trebuie si ei ascultati.
Buna ziua,
Domnule Gigi Popa vreau sa va multumesc pentru aceasta minunata reteta,este nemaipomenit de gustoasa.Nu sunt o excelenta in ale bucatariei dar imi place sa incerc retete noi cu alte cuvinte imi place sa gatesc.Sa mai postati asa retete!!!!Va multumesc inca o data!O zi buna in continuare!!!!!!!!!!