Te scoli dis de dimineata si mergi la pescuit (ha, ha, ha !) sau la pescaria din piata. Prinzi sau mai sigur, cumperi, un crap romanesc (de ala cu solzi putini), proaspat, de vre0 1-1,5 Kg. Merge si platica sau caras mare. Fitofagul are oase multe si desi este mai ieftin, nu este cine stie ce gustos.
Cureti pestele de mate, solzi si branhii. Fii atent, in perioada asta crapul are si icre, adevarat ca mai mici, dar are. Speli pestele cu apa rece si il lasi la scurs. Arunci un praf de sare in interiorul pestelui. Pui sare, piper, zeama de lamaie si putin ulei, pe peste, dupa gust. Il tavalesti de cateva ori, prin zeama cu mirodenii, ca sa se prinda bine sarea si piperul, de peste. Lasi pestele sa se macereze, la rece, in frigider sau acuma, iarna, pe balcon, cca. 1 ora.
Nu stai degeaba. Pregatesti legumele pentru plachie. Tai niste cepe rosii si albe, sub forma de solzi. Pui si niste ardei gras rosu, verde, galben (din toate sau de care ai pus de cu toamna, la congelator), taiat bucati de cca. 1 cm grosime. Poti sa pui si un morcov ras, pe razatoarea mare.
Calesti toate legumele in ulei de masline. Peste legume pui sare si piper, dupa gust. Nu trebuie sa le calesti prea tare, doar pana sticleste usor ceapa si se inmoaie.
Scoti niste rosii de la congelator. Le treci prin jet de apa calduta si le cojesti de pielite. Tai rosiile cat mai marunt si le calesti in ulei de masline. Adaugi peste rosiile calite, niste suc de rosii (de ala de face toamna sotia mea, dupa reteta ei, tinuta la secret). Poti folosi, in lipsa de rosii proaspete sau scoase din congelator si suc de rosii, 2 cutii de rosii in bulion, amestecate cu 2 linguri de pasta de tomate (mai groasa). Cand ai obtinut un sos gros de rosii, adaugi cateva frunze de busuioc si/ sau menta verde, taiate fin. Merge si cu frunze uscate. Stingi sucul de rosii, fierbinte (dar cu focul oprit, sub tigaie, ca sa nu te trezesti stropit pe fata !) cu un pahar de vin alb.
Iei un vas de Yena, special pentru peste sau un vas termorezistent. Asterni legumele calite, pe fundul vasului. Adaugi 2 ardei iuti intregi (daca ai gasit la piata) sau cateva bucatele puse la sare, de toamna, din sticla cu ardei iute. Pui pestele, sa troneze, deasupra legumelor. Torni sucul gros de rosii peste peste. Bagi la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 45 minute. Incerci cu varful cutitului, sa vezi daca s-a facut pestele (carnea trebuie sa fie alba – usor rosiatica). Plachia facuta prea tare, pierde din gust.
Scoti pestele pe un platou. Il poti lasa si in vasul de Yena. Decorezi pestele cu frunze verzi de busuioc si cu felii de lamaie. Dai cu nasul pe deasupra, sa te imbeti cu toate miasmele cele placute.
Plachia se serveste fierbinte, cu mamaliga calda. Merge sa se serveasca si rece, cu mamaliga rece, taiata felii si fripta pe gratar (sa se vada pe feliile de mamaliga, dungile gratarului). Nu trebuie sa lipseasca un pahar de vin alb, demisec.
Pofta buna gurmanzi de pretutindeni !
PS 1. Pestele este un aliment sanatos, face bine la colesterol, suge burta si mentine creierul, limpede. Nu uitati insa, pestele nu inlocuieste miscarea zilnica, in aer liber, in pas fortat.
PS 2. Sa comunicam si sa ne auzim cu bine si la 100 de ani !