Retetele scrise de mine pe acest blog ating astazi cifra 1.000. Am fost tentat, sa scriu blog culinar (!?), in ideea cifrei totale de retete scrise. Departe de mine gandul de a fi vreun gastronom. Imi place, sa cred ca sunt doar un bucatar amator cu ceva mai multa dexteritate in manuirea cratitelor, oalelor si […]
Pui si gaina
Pui intreg cocotat pe suport ceramic, copt
Cald …, cald …, teroare termica in bucatarie, asudari cat cuprinde, lichide baute la foc continuu. Te limitezi sa bei lichide (in special multa apa plata), la temperatura camerei, mai rar, o bere tinuta 10 minute in frigider, nu in congelator. Chiar daca pe moment, lichidul rece para a-ti face bine, in final, sudoarea te […]
Gaina de curte inabusita in vin
In aceasta perioada, gospodinele isi fac planurile si stabilesc cu ce pasari vor intra in iarna. Este vremea sacrificatului gainilor batrane si a celor care nu prea au ouat cat a fost cald, a curcanilor, ratelor si gastelor. Se opresc pasarile de prasila, outoare (mai multe gaini, ca sa fie mereu, oua proaspete in gospodarie), […]
Pulpe de pui in sos de praz cu curry, la tigaie
Toamna aceasta ne-a adus pe langa scumpiri in lant si vaicareli ale autoritatilor, incompetente sa gestioneze criza prin care trecem cu totii, o gripa rebela (de care nu se prea vorbeste), pe langa mai vechiul covid ajuns la a 7-a generatie. Nu mi-am propus niciodata sa fac politica, desi pasivitatea nu este una din „calitatile” […]
Pulpe de gaina inabusite in vin, cu sos de praz, ciuperci si smantana
Surpriza ! In galantare am descoperit gaini rasa grea congelate in urma cu cateva zile. Gainile mari, gata congelate, au dezavantajul ca trebuie preparate o singura data, nu ai cum taia bucati din pasarea inghetata decat daca esti la restaurant si ai ferastrau electric. Astept sa apara in galantare gaini rasa grea, pentru carne, refrigerate. […]
Pulpe superioare de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi
Caldura mare dom’le, 30 de grade C in casa. Aerul care nu circula te moaie. Esti patit, din tinerete, cu aerul conditionat si nu ti-ai instalat asa ceva in casa. Hainele, chiar cele mai subtiri si lalai atarna pe tine mai mult jilave. Lichidele reci sunt preferatele tale, care chiar te racoresc pe moment, apoi […]
Pui copt pe sticla cu amestec mexican la tigaie
Dupa cum spuneam cu alte ocazii, incerc sa scriu retete care sa foloseasca ingrediente de sezon si pe cat posibil, de-ale noastre, romanesti. Incerc sa folosesc tehnici culinare privite si invatate de la parinti sau de ce nu, tehnici proprii, dobandite in cei peste 50 de ani de experienta in manuit cratite, oale si tingiri. […]
Pulpe de pui cu legume la cuptor facute piure’
In aer se simte primavara ce incearca sa vina. Este adevarat ca inca timid. Albastrul cerului de dimineata iti ia ochii. Firele de iarba verde se itesc prin parcuri. Rondurile se populeaza deja cu flori de catre gospodarii orasului. M-am temut ca racoarea din timpul noptii (sunt inca temperaturi sub zero grade C) sa nu […]
Gaina intreaga fiarta si apoi coapta, cu cartofi si carnati afumati
La inceputul iernii, gospodinele de la tara fac trierea gainilor pentru a nu intra in sezonul rece cu prea multe pasari. Se sacrifica gainile batrane (cel mult de 2-3 ani) si cele mai tinere care nu au prea ouat in sezonul cald. Pe la sfarsitul lui noiembrie, precupetetele aduc pe piata astfel de gaini, la […]
Pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor
Gospodinele in general si gospodinele mai tinere, in special apeleaza destul de des la carnea de pui pentru a pregati retete rapide, satioase si gustoase. Pulpele si pieptul de pui sunt atractia preferata din galantare. Chiar daca pofticiosii familiei ar prefera o friptura din carne de porc cu o garnitura consistenta din cartofi, nu au […]