Varza murata se spala in cateva ape, se toaca fideluta si se stoarce in maini. Se poate amesteca si cu varza cruda, dupa gust. Se poate utiliza numai varza cruda. Se pune carne tocata (de porc sau amestec porc si vita) sau taiata la barda (mai marunt) intr-o tigaie si se prajeste de jumatate. Separat se […]
Retete Personale
Racituri de porc pentru sarbatorile de iarna
Cumperi o bucata de cap de piept mai mare, te uiti sa aiba mai multa carne, daca se poate sa fie impanata (straturi de carne mai groase, straturi de carne cu grasime, mai subtiri, oase mici). Daca vrei sa faci rulada, scoti oasele. Speli carnea si o ungi pe ambele fete cu ulei, pui sare, piper, boia, cimbru. Daca faci […]
Rasol intreg de vitel crescut in ograda
Cumperi un rasol de vitel sau un cap de piept, de vreo 1-2 Kg (carnea rozalie arata ca animalul a fost tanar). Il cureti de pielite si il speli bine. Se pune la fiert in oala de presiune cu un morcov, o ceapa, un pastarnac, o radacina de patrunjel, o telina mica, sare dupa gust. […]
Pizza „cum faceti voi”
Cand a inceput sa se vorbeasca la noi (au inceput sa prinda influentele occidentale) despre pizza am inceput sa facem si noi pizza in casa. Copii cand vin acasa si vor pizza completeaza „cum faceti voi”. Se face aluat (faina, apa calduta, drojdie, sare, zahar), care se lasa la dospit. Pana creste aluatul se prepara umplutura. Se […]
Curcanul de Craciun – reteta preferata a mamei mele
Cumperi un curcan sau o gaina mare si galbena, adica mai grasa. Eu prefer gaina, mai ales daca este proaspata (neanghetata, adica). O cureti bine la interior si o parlesti pe exterior, la flacara aragazului. O ungi bine cu grasime topita, de pasare (ulei), presari sare, piper, boia (atentie mare daca e iute rau) si o masezi bine […]
Ficatei de pui cu paste fainoase si sos de rosii.
Se cumpara ficatei proaspeti, de pui, se curata de pielite si de ce mai lasa romanul ca sa atarne greu la cantar, se spala si se lasa la scurs intr-o sita. Pui la fiert intr-o oala mai mare, apa cu putina sare si o strelice de ulei. Cand fierbe apa, pui pastele fainoase si le […]
Peste proaspat cu legume, la cuptor.
Se cumpara neaparat peste proaspat (biban, platica, caras, crap), bucati mai mari (700-800 grame), cu mare atentie (ochii sa fie limpezi, branhiile de un rosu aprins, cand il apesi pe solzi sa revina imediat). Il cureti de solzi (daca reusesti la biban esti insistent nu gluma) si de intestine, il speli bine si il lasi […]
Fasolea boabe la romani.
Exista romani neaosi carora nu le place fasolea boabe ? Nu pot sa cred. Pai nu este baza bucatariei noastre traditionale ? Este singurul aliment la care „poftesc” indiferent cum este gatit. Ca urmare gatesc variat, cu experimente proprii: fasole batuta cu usturoi, fasole batuta cu ceapa prajita, ciorba de fasole simpla sau cu afumatura, mancare de […]
Gaina fiarta, cu legume, preparate la cuptor.
Se cumpara legume proaspete: dovleac galben (lunguiet), ardei (galben, rosu, verde), morcov (rosu, alungit, tanar), dovlecel, vanata, ceapa (mica, lunguiata), pastarnac, telina, sparanghel, praz, cartofi rosii, etc. Nu trebuie toate sortimentele (in timp va stabiliti la cele care va plac cel mai mult si emana cele mai placute miasme pentru nasul fiecaruia). Ciupercile sunt esentiale pentru […]
Pilaf cum stiu eu.
Cumperi o gaina grasa, o cureti de ce are prin interior (gasesti destul de aruncat, ca doar se vinde la Kg), o parlesti la flacara si o pui la fiert in oala de presiune, cu o ceapa, un morcov, un ardei gras, un pastarnac, o telina mica. Dupa cca. 1,5 ore de cand da in fiert (incepe […]