Tocatura este tot secretul. Nu cumperi carne tocata, pentru ca niciodata nu sti ce a „dosit” comerciantul prin tocatura, cata apa sarata a adaugat, ca sa atarne mai greu la cantar, ce „delicat – uri” a mixat ca sa-i ia izul de vechi. Intri la macelarie si te uiti prin galantar. Ochesti o bucata de spata de vitel (carnea este rosie spre rozaliu, de proaspat) si o bucata de spata de porc (carnea este rosie pal). Il pui pe maistrul macelar sa foloseasca in fata ta masina de tocat electrica, de preferat cu sita mijlocie, nu cea mare pentru carnati, nici cea mica pentru mici).
Ajuns acasa, te echipezi in bucatar si treci la treaba. Cureti o ceapa alba, un morcov, un cartof alb, mic. Dai legumele pe razatoarea mica. Pui la indemana o legatura de patrunjel verde si vreo 3 fire de marar verde.
Amesteci carnea tocata cu legumele si cu 2 oua. Tai verdeata marunt si o inglobezi in amestecul anterior. Nu-ti fie teama sa adaugi legume in carnea tocata, nu din economie o faci, ci ca sa nu iasa chiftelele „beton” si sa scartaie prin dinti. Pui sare si piper, proaspat macinate, boia iute si boia dulce (merge si coriandru proaspat macinat, in loc de boia), dupa gust. Dupa ce ai amestecat bine toate ingredientele intr-un bol de sticla, pui vasul acoperit, la rece, la frigider, 1/2 ora, sa se patrunda miasmele. Iti place sigur, coloritul pe care il distingi prin sticla bolului.
Faci guguloaie din carne, cu o lingura si bati apoi guguloaiele intre palme, le dai prin faina, le scuturi de faina in plus si le prajesti intr-o tigaie, in ulei de floarea soarelui, incins.
Atentie ! Sa nu arzi chiftelele. Doar le rumenesti usor. Vezi sa nu-ti prajesti si degetele, cand pui chiftelele in uleiul incins.
Incingi niste ulei de floarea soarelui intr-o cratita si calesti niste ceapa tocata marunt (data pe razatoare) si cateva bucatele fine, de ardei gras. Sosul il faci cu rosii, decojite (pielita se ia usor daca treci rosia prin jet de apa calda), taiate fin si suc de rosii, adaugat peste ceapa calita. Pui si 2 frunze de dafin. Lasi sosul sa fiarba cam 10 minute, la foc potrivit.
Adaugi in sos chiftelele prajite, pui un pahar de vin alb si un paharut de rachiu alb (tuica de pruna). Pui capacul la cratita si lasi sa fiarba la foc mic, vreo 20 de minute, pana se inmoaie chiftelele si intra sosul in ele. Spre sfarsit, poti sa adaugi cateva feliute de lamaie, daca iti place mai acrisor. Daca iti place mai dulce, poti sa adaugi o lingurita de miere.
Cand mancarea este gata, presari patrunjel verde taiat fin. Adulmeci prin zona cratitei, sa simti toate miasmele. Pui capacul la cratita si lasi sa se odihneasca vreo 10 minute. Se omogenizeaza si gustul de patrunjel proaspat.
Tai niste mamaliga rece, felii si daca mai ai rabdare poti sa le pui pe gratar sau sa le prajesti in ulei de masline.
Sa ai neaparat la indemana, un pahar de vin alb demisec. Daca mai ai muraturi in otet merge si un castravete. A aparut leurda. O salata simpla din leurda, cu sare, piper, ulei de masline si lamaie, merge de minune.
Pofta buna, frati gurmanzi de pretutindeni !
http://dexonline.ro/definitie/miasm%C4%83
sa te ajut, sa nu mai faci gafe de astea, ca in rest, suna bine…
ok
Tocmai ce am descoperit acest blog. Imi place felul in care descrii procesul: scurt si la obiect, dar plin de savoare !