Ficatul de pasare bine gatit este unul dintre cele mai sanatoase si delicioase preparate. Se poate asocia cu garnituri diverse. Se poate servi cald si rece. Merge la fel de bine cu salate din cruditati cat si cu muraturi. Nu este pretentios nici la vin, acesta sa fie dulceag, alb sau rosu si nu prea mult. Cel mai mare avantaj este ca ficatul se poate gati usor si repede, pe gratar sau prajit, in tigaie.
Ficatul are un singur secret, dar esential: la preparare, nu se usuca prea tare, trebuie sa fie usor rozaliu, cand este gata preparat. Nu este dupa gustul meu, ficatul preparat mustos (in sange, cum il definesc unii).
Ficatul de pasare este mult mai gustos daca se prepara proaspat, necongelat anterior si apoi dezghetat.
Ficatul de gasca este cel mai scump, cel mai gustos, cel mai gras, dar si cel mai greu de gasit. Ficatul de pui il gasesti mai peste tot, prin magazinele de profil, este gustos si destul de ieftin. Ficatul de rata il gasesti mai des prin galantare, este mai gras decat cel de gaina, dar nu as zice ca mult mai gustos. Ficatul de curcan este aproape la fel de gustos ca cel de pui, mai mare si usor mai fad.
Cand bunica avea pasari in curte, ficatul preparat in casa, era diversificat, avand si de pui/ gaina (destul de des) si de rata (mai des) si de gasca (in special toamna, prin septembrie – octombrie, cand nu mai ouau gastele, cresteau bobocii si trebuiau rarite gastele mai batrane si in special gascanii, ca sa ramana numai seful turmei, cel mai semet). Nu se taiau, de regula, mai multe pasari o data, nu erau congelatoare, frigiderul era mic si la untura erau greu de tinut pasari, porcul in curte fiind numai unul, deci untura putina.
Astazi mai gasesc uneori pe la cate o precupeata, prin piata, cate un gascan sau vreo rata mai mare. Ficat proaspat de pui se gaseste mereu. Ficat de rata am gasit de vreo 2-3 ori, inghetat. Ficat de gasca nu am gasit inca prin rafturi, nici proaspat, nici congelat, vad doar prin reclame. Ficat de curcan se gaseste uneori si proaspat, mai des congelat.
Am facut ficat de rata, pane. Se curata ficatul de pielite si se spala bine cu apa rece. Se lasa la scurs, intr-o sita. Se prepara ficatul bucata intreaga, nu se portioneaza. Se bat 2 oua, se pune sare si piper, proaspat macinate. Se sterge ficatul cu o carpa, se trece prin faina si apoi prin oul batut. Se prajeste in ulei de masline, incins, in care ai pus un bot de unt (sa sfaraie cand pui ficatul), la foc mai mare, cca. 3 minute pe fiecare parte (dupa cat este de groasa bucata si focul de mare). Ca sa nu te pacalesti si sa usuci ficatul prea tare, dupa 1,5 minute de frigere, infigi varful cutitului in ficat si vezi daca mai este sange sau nu. Repeti figura cu varful cutitului, pana dispare sangele din ficat si ficatul ramane pal – rozaliu.
Daca prajesti ficatul de pui sau ficatul de curcan, in untura de porc sau in untura de pasare, miasmele sunt imbatatoare si gustul mai pronuntat. Ficatul de gasca/ficatul de rata este destul de gras si nu se prajeste in untura, ca sa nu devina gretos, fiind prea gras.
Am scos o varza murata, din butoi. Am spalat-o bine cu apa rece si am lasat-o la scurs. Varza se toaca fideluta si se stoarce. Se incinge niste ulei de masline intr-o cratita. Se caleste niste ceapa alba, taiata feliute si niste ardei gras(proaspat sau nedezghetat, scos din congelator).
In loc de ulei de masline poti folosi untura de porc (poti chiar praji niste costita afumata sau sunca afumata) sau untura de pasare.
Se adauga varza peste legumele calite si se amesteca cu lingura de lemn pana se caleste varza. Adauga niste boabe de piper si 2 frunze de foi de dafin. Tai felii, deasupra verzei, 2-3 rosii, nu prea mari (merge si cu rosii congelate, trecute prin jet de apa calduta si decojite). Adaugi niste marar verde, taiat fin. Amesteci totul inca vreo 5 minute. Ca varza calita sa fie gustoasa, nu trebuie sa fie zemoasa si nici calita prea tare (arsa). Nu pune suc de rosii.
Ficatul de pasare se serveste fierbinte, cu garnitura de varza calita, tot fierbinte. Merge cu mamaliga calda. Nu uita de o cana aburinda, cu vin fiert (te tratezi si de rosu in gat, cu ocazia asta).
Ficatul rece, uns cu mustar, poate fi facut sendwich, intre 2 felii subtiri de paine si luat la pachet la serviciu (scapi astfel de tentatia bolnavicioasa de a manca un hamburgher, un hot-dog sau o pita, plina de aluat)
Daca nu faci mamaliga poti face repede o salata de cruditati. Dai pe razatoare sfecla, telina, morcov, patrunjel si pastarnac. Amesteci legumele si le stropesti cu un dres din ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.
Pofta buna, gurmanzi de pretutindeni !
Varza calita, efectiv am apa in gura