O reteta foarte simpla, care se poate face din piept de pui/ gaina mare, piept de curcan, piept de gasca si chiar piept de rata (daca ratoiul a avut vreo 2-3 Kg si nu era prea batran cand a fost sacrificat de stapan). Am incercat si cu pasari de vanat (rata, caci cu gasca nu m-a fericit inca nimeni, ca sa pot verifica), dar rulada iese fada, se face foarte greu, la foc mic si nici cu gustul nu se simte prea grozav.
Dezosezi pieptul de pasare si scoti pielea. Tai pieptul de pasare in felii cat mai mari, de 1-2 cm grosime si le bati cu batatorul de carne (dai cu mila, sa nu iasa chiar foita, de subtire). Ungi carnea batuta cu untura de pasare topita. Condimentezi cu ce-ti place si cat iti place: obligatoriu – sare si piper (proaspat macinate), boia dulce si boia iute, putin cimbru, putin coriandru (proaspat macinat), un varf de sofran. Daca iti plac si alte condimente, mai rar folosite pe la noi – nucsoara, amestecuri de piper, etc., poti sa experimentezi.
Rulezi carnea si o strangi in niste ate alimentare.
Atentie ! Nu uita sa innozi, la capat, ca sa nu patesti rusinea sa se desfaca rulada in timp ce se rumeneste si sa improsti cuptorul cu grasime. Nu de altceva, dar iti faci singur de lucru. Daca iti place sa cureti cuptorul de la aragaz, se schimba socoteala.
Ungi rulada si la exterior, cu untura de pasare, topita.
Iei un vas termorezistent, de ceramica sau de Yena, pe care il ungi cu grasime de pasare si pui rulada in cuptorul rece, la foc mare, pentru vreo 15 minute, ca sa porneasca brusc procesul de frigere si sa prinda carnea la exterior o pojghita subtire (se rumeneste usor), care sa retina in carne, tot mustul acesteia (destul de putin de altfel, la pieptul de pasare).
Reduci focul la potrivit si pandesti cuptorul vreo 1, 5 ore pana se rumeneste omogen toata rulada. O intorci de mai multe ori, in vas. Rulada este gata cand varful cutitului intra usor, in carne.
Rulada din piept de pui se serveste fierbinte, cu piure de cartofi si salata verde. Nu uita de un vin alb, sec.
Rece, rulada de pui se poate lua ca sandwich, intre doua bucati subtiri de paine neagra, la serviciu. Ia la tine, cate sandwich-uri vrei, poate ai si prieteni care iti vor multumi si te vor ferici ca esti bucatar. Poti sa pui niste mustar pe carne sau o frunza de salata, felii de castravete acru sau de gogosari in otet. Si cu hrean ras, pus peste carne, sandwich-ul va fi delicios. Asa mai eviti inca o data sa cumperi pentru pranz, o pitza numai aluat si fara gust sau un sandwich plin de colesterol.
Pofta buna, voi gurmanzi fara frontiere, care incercati sa mancati totusi sanatos si sigur gustos !