Coasta de porc inabusita la cuptor

Tot o reteta simpla si rapida (nu trebuie pazita, deci poti face si altceva, chiar lucra la calculator, de ce nu ?!), sanatoasa si deosebit de gustoasa.

Face parte tot din „recomandarile medicale”, rarisime. Se mai pune, cand ti-e foame ? Poate.

Cumperi o coasta de porc, proaspata, nedezosata, de vreo 1-1,5 Kg.

Secret ! Cand cumperi carne din macelarie sau din piata, cumpara bucati mai mari, pe care le poti portiona dupa cum doresti, dupa retetele pe care doresti sa le faci. Cumparand cantitati mai mari de carne, esti nevoit sa ingheti si carne la congelator. Transeaza carnea si pune-o in pachete, la congelator, dupa retetele pe care ti-ai propus, sa le abordezi. Nu spala carnea, pe care o vei ingheta. Carnea proaspata este mai gustoasa dupa gatit, dar cum nu gasesti mereu carne proaspata, de producator, esti nevoit mai mereu sa cumperi cantitati mai mari de carne. Cand folosesti carne inghetata, sa o lasi de cu seara, sa se dezghete, lent, in frigider, in ambalajul in care a fost inghetata. Inainte de folosire spala carnea dezghetata cu apa rece si las-o la scurs, apoi o stergi cu un prosop de bucatarie, curat. Inainte de preparare, „maseaza” carnea cateva minute, cu ulei de masline si condimente, apoi o lasi sa se odihneasca vreo 30 de minute.

Incingi niste ulei de masline intr-o cratita de inox, cu fund gros. Pui carnea in uleiul incins si o prajesti pe ambele fete, cate 10 minute, la foc iute, pe ochiul mare de la aragaz. Daca ai o plita groasa de fonta, de la un fost resou dezafectat de batranete, refolosita astfel in mod util, nu ezita sa pui plita pe foc si cratita pe plita.

Atentie ! La prajit, la foc iute, sare ulei din cratita si te prajeste si pe tine, pe maini si fata – in special daca esti mai scund (a).

Pui peste carnea prajita – pana face o crusta aurie (se prajeste mai intai, pentru ca ramane carnea mustoasa si e sigur mai gustoasa), un pahar de vin rosu, indoit cu apa rece. Vinul il pui sa se prelinga lin, pe carne, altfel nu scapi „neonorat” pe maini, de stropii de grasime incinsa. Adauga 2 foi de dafin, cateva boabe de piper, 2 catei de usturoi necuratati (necuratat, usturoiul nu se arde la prajit) si o crenguta de cimbru. Pune capacul la cratita. Da focul potrivit (sa fiarba sucul lent, constant, fara sa someze). Carnea trebuie sa se patrunda. Este gata, cand varful cutitului patrunde usor, in carne, pana la jumatate si oasele se desprind usor din carne. In timpul inabusirii fripturii, mai intorci carnea de vreo 2 ori, sa se faca omogen, pe ambele fete.

coasta-de-porc-inabusita

Coasta inabusita se serveste fierbinte cu cartofi natur sau cartofi piure. Merge si cu alta garnitura – sote de mazare si morcov sau sote de fasole verde/ fasole galbena si morcov.

Sote – ul se face repede si simplu. Calesti niste ceapa si cateva feliute de ardei gras, in putin ulei de masline.Tai un morcov in felii fine si il pui in cratita, la calit. Pui niste mazare sau fasole inghetata (pachete cumparate din market sau scoase din congelatorul tau). Pui sare si piper, dupa gust. Tai fin niste marar verde sau uscat. Lasi sa fiarba totul, la foc potrivit, cu capacul pus la cratita, pana ramane sos putin (se evapora apa din legumele inghetate).

Nu uita de niste muraturi taranesti sau de muraturi in otet. Merge si o salata de verdeturi, daca servesti coasta de porc inabusita, cu cartofi (salata verde, spanac, macris, untisor, frunze de papadie, rucola, leurda, varza noua, amestecate sau nu).

Nu poate lipsi un vin rosu dulceag.

Pofta buna gurmanzi de pretutindeni, care insistati sa mancati numai mancare gatita sanatos ! Nu prea conteaza ce greutate ai. Iti place cum arati ? Te simti bine in pielea ta ? Este tot ce conteaza !

PS. Doctorii recomanda un pahar de vin rosu sau negru, la fiecare masa. Este adevarat ca nu zic nimic despre cat de mare sa fie paharul. Oricum, nu prea cred ca se refera la o carafa de 0,5 litri. Mai stii ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*