O reteta simplu de facut, rapida, sanatoasa si gustoasa. Ingredientele folosite sunt variate, pot fi puse toate sau numai o parte din ele, dupa gustul fiecaruia.
Cand mergi prin market, te aprovizionezi cu paste fainoase de diferite forme si marimi (pene, melcisori, degetele, scanteioare, etc.), cu ou sau fara ou, cu adaus de spanac, rosii, curry, etc. Iei si niste macrou afumat (din cel cu cap, ambalat in tipla sau din cel fara cap, refrigerat – nu inghetat, ca se face fleasca, cand il cureti de oase). Mai pui in cos niste conserve cu porumb boabe, cu fasole boabe, rosie, neagra sau maro. Nu uita de niste lamai, de oua, ulei de masline, un borcan de mustar, o punga de sare de mare sau sare de-a noastra, grunjoasa, un plic cu piper boabe amestec rosu, negru, maro (sau un borcan rasnita, de unica folosinta).
Nu uita de o sticla de vin alb demidulce sau o bere blonda. Daca ai pe langa casa un loc unde se vinde vin la Kg, ia de acolo, pentru ca poti sa-l si gusti si asa nu te pacalesti, crezand ce scrie pe sticla.
Daca nu ai o piata pe langa casa, cumpara tot din market o salata verde, niste ridichii de luna, cateva fire de ceapa verde, niste ceapa uscata rosie si alba, un ardei gras rosu, niste rosii mici, din alea acrisoare, patrunjel si marar verde. Poti sa iei si niste mere ionatane si/ sau golden, din alea dulci, nu verzi, ca sunt fara gust.
Cum ajungi acasa, fa-te comod, imbraca echipamentul de bucatarie si treci la treaba. Sa nu uiti boneta si sortul, ca nu iese mancarea gustoasa !
Intr-o oala pune niste apa rece la fiert. Cand apa da in clocot, pune pastele fainoase (eu prefer pene, paste facute cu ou). Le fierbi la foc iute, cu capacul pus pe oala, vreo 10-12 minute, de cand apa incepe sa fiarba. Le supraveghezi la fiert, ca da apa afara din oala si faci mizerie pe aragaz. Pastele le mai si incerci, dupa vreo 8 minute de fiert, sa nu se inmoaie prea tare. Ca sa nu se prinda de fundul oalei sau intre ele, amesteci pastele cu un cleste de inox, din cel cu coada mai lunga, ca sa nu te arzi, cand sare apa fierbinte din oala sau aburii te inconjoara, cand iei capacul. Cand pastele sunt fierte, le scurgi de apa intr-o sita si le treci prin jet de apa rece.
Pui 3 oua la fiert si le faci beton. Dupa ce au fiert, la pui in apa rece ca sa se ia coaja usor. Le cureti si le tai rondele.
Tai salata verde in fasii, de 1 cm grosime. Tai ceapa verde in bucati de 2 cm lungime. Cureti o ceapa uscata rosie si una alba, pe care le tai in solzi. Tai ridichile de luna, rondele. Cureti un mar galben si il tai fasii subtiri.
Desfaci o conserva de porumb dulce. Speli bine boabele din cutie si le scurgi de apa.
Iei un castron mai mare (eu ii zic de neam prost, pentru ca niciodata nu ma pot opri exact cand ar trebui, din mancat, la aceasta bucatareala). Amesteci toate cele de mai sus, in castron.
Cureti pestele afumat de oase si de mate, arunci capul. Il speli bine si il tai felii de 1 cm grosime. Il amesteci si pe el in castron.
Cauti prin balcon sa vezi daca mai ai castraveti la otet. Tai si un castravete, feliute fine, si-l amesteci si pe el printre ingrediente. Daca nu mai ai castraveti in otet, trebuia sa cumperi unul proaspat din market. Ai uitat, nu face nimic, merge si fara castravete. Nu o sa uiti sigur, data viitoare, sa cumperi.
Mai cauti prin frigider dupa niste masline negre, mari – mamuth, scoti samburii si tai maslinele, feliute. Le amesteci cu celelalte ingrediente. Merge si cu masline intregi, chiar este indicat. Daca ai probleme cu stomacul poti inghiti si samburele. O sa fii surprins cat de bine o sa te simti.
Faci un dres de ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper, o lingurita de mustar, patrunjel si marar verde, taiate fin.
Pui dresul peste salata si amesteci cu mila, sa nu se rupa ingredientele.
Nu uita sa-ti torni un pahar de vin alb. Langa asa bogatie de culori, vinul alb este indispensabil.
Pofta buna, frati gurmanzi, de pretutindeni !
salta este excelenta, am incercat o si am atras toate laudele….o voi repeta duminica
Multumesc pentru un blog interesant