Icre proaspat frecate, cu peste marinat

Pestele proaspat, cumparat in timpul anului, avand de cele mai multe ori icre, si-a meritat pe deplin pretul. A meritat si actiunea nu tocmai placuta, de curatare a pestelui, in special a celui cu solzi. Mancam peste destul de des, fiind un aliment sanatos si deosebit de gustos, cand este preparat cum trebuie.

Am permanent, in frigider, o rezerva de icre de crap, caras, platica, biban si stiuca. Fiecare peste are perioada sa cand are icre. In functie de aceasta perioada, cumpar si tipul de peste. Rapitorii (stiuca, biban, platica) au de obicei icre prin ianuarie – februarie, ceilalti pesti (crap, caras), prin aprilie – iunie. Nu cumpar icre de la market, nici sarate, nici preparate, nici semipreparate. Cand mai mergeam si pe la pescuit, prin tinerete, rezervele de icrele erau in cantitati mai mari. Erau alte vremuri. Sper ca in urmatorii ani sa ajung mai des pe la pescuit, desi zona in care locuiesc este destul de saraca in balti sau rauri, cu locuri bune de pescuit, in care pestele sa nu miroasa a mal sau a petrol.

Cum pastrez icrele ? Icrele curatate de pielita (nespalate cu apa), bine scurse, se pun separat, pe categorii, in borcane mici, din sticla, cu capac etans si se tin la frigider. Se amesteca, usor, fara a se bate, in borcan, cu sare grunjoasa (dupa gust, cca. 2 linguri rase de sare la un borcan de 330 grame). Se indeasa in borcan pentru a nu lasa goluri de aer si se pune deasupra putin ulei de floarea soarelui, din cea mai buna calitate. Icrele nu trebuie sa fie nesarate ca se strica. Nici prea sarate, ca te arde pe piept cand le mananci. Nu trebuie sa aiba apa, ca se baloseaza si se strica. Uleiul trebuie sa fie de calitate  ca sa nu rancezeasca.

Icrele se scot de cu seara, din frigider si din borcan. Se intind pe o farfurioara, pentru a ajunge treptat la temperatura camerei (altfel risti sa nu se frece). Dimineata, le freci usor intai fara ulei, cu o furculita, apoi le pui intr-un vas din plastic si le freci cu mixerul, la viteza mica, adaugand ulei de floarea soarelui, in cantitati moderate, care sa fie absorbite imediat de masa care se freaca. Am incercat si cu ulei de masline. Nu iese ceea ce trebuie. Voi mai incerca, ar merita gustul. Cand icrele frecate, se umfla, se adauga in masa de icre frecate, sifon tinut la temperatura camerei, pentru ca icrele sa devina pufoase. Merge si cu apa minerala, proaspat deschisa sticla. Reusesti sa bati icrele cum trebuie, daca din 2 linguri de icre sarate, ai obtinut la final, cam un borcan de 330 grame, cu icre frecate.

Secretele sunt multe. Nu le stiu pe toate. Mai dau si rateuri. Totul este sa insisti si sa nu renunti niciodata. Nimeni nu poate fi un bucatar perfect. Poti adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, in masa de icre frecate. Poti adauga ceapa taiata fin. Unii (bucatari inchipuiti) adauga miez de paine sau gris, ca sa obtina o masa de icre foarte pufoasa, dar care nu este si gustoasa.

Copii mei adora icrele amestecate cu peste marinat si ceapa.  Astazi am gasit scrumbie marinata. Mai folosesc si sprot marinat sau chiar macrou marinat. Uneori folosesc si conserva de sardina sau sardinela, in ulei (fara a adauga si uleiul, in icre), maruntind pestele conservat. Merge si cu sprot sarat, daca nu este moruga (foarte sarat). Pestele marinat se curata de mate si se arunca capul. Se spala bine si se lasa la scurs intr-o sita. Se sterge cu o carpa curata. Se taie feliute fine de 0,5 cm. Se taie solzisori ceapa rosie si/ sau ceapa alba. Se amesteca icrele cu ceapa si cu pestele.

Icrele cu peste si ceapa se servesc ca aperitiv rece, pe felii de paine prajita sau pe felii de paine proaspata. Merge bestial cu tuica fiarta. Este „incalzirea” perfecta pentru o masa copioasa, care va urma.

Pofta buna gurmanzi de pretutindeni !

2 comentarii

  1. Icrele sarate cumparate la borcan sunt necuratate bine de pielite, doar spalate si sarate, ca doar si apa se vinde bine, daca atarna la cantar.
    Pot fi atinse si de partea amara din matele pestelui. Daca ai curatat peste proaspat, ai gasit icre si le-ai scos, ai vazut pe ficatul pestelui, o umflatura alb-verzuie (cu functia pe care o are fierea/ bilaei la om). Fierea fiind amara trebuie sa eviti atigerea ei cu icrele si chiar cu pestele curatat. Amareala nu iese decat daca speli bine, in multe ape si lasi la scurs vreo 15-20 de ore, apoi adaugi sare ca sa conservi icrele. La fel si daca vrei sa faci pestele proaspat (iese si el amar daca il prepari imediat ce ai spart fierea cand l-ai curatat).
    Icrele semipreparate sau preparate, cumparate la cutiute din market, daca sunt amare la gust, in afara de motivele de mai sus, poate sa li se traga amareala de la „minunile” pe care le baga cei care le prepara pentru vanzare (gris, paine, amidon, ceva conservanti, ceva coloranti, ulei ranced sau ulei de proasta calitate, etc.), ca doar le fac pentru vanzare, nu pentru consum in propria gospodarie.
    Icrele proaspete le conservi in sare grunjoasa si proaspat macinata (cca. 2 linguri rase la un borcan de 400 grame, cu icre bine curatate, uscate. Amesteci usor sarea cu icrele, fara sa le spargi sau la le bati. Le pui indesate in borcan si adugi deasupra un start de ulei de masline, cam de un deget. Asa eviti amareala sau stricarea icrelor (rancezesc) si le poti pastra si 3 ani de zile.
    In concluzie, nu mai cumpara din market. Cumpara peste proaspat si conserva icrele.
    Atentie ! Icrele nu se consuma proaspete. Se lasa cel putin 15 zile la macerat in sare. Altfel contin multe toxine, care iti pot provoca boli de stomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *