Placinta cu carne si aluat pufos, facut in casa

Cand am cumparat carne tocata pentru sarmale, am luat si pentru placinta cu carne, care se face la noi in familie a doua zi de Craciun sau pe 2 ianuarie. Eu cumpar o bucata de carne proaspata – spata de porc, fara os, cu putina grasime, la vreo 2 Kg, pe care o pun pe vanzatoare sa o toace la masina electrica, in fata mea. Asa nu am dubii asupra tocaturii pe care o cumpar. Din aceasta carne tocata facem sarmale, pateuri cu carne si placinta cu carne. Prefer sa mai adaug grasime de porc (ramasa de la jumarile, facute in casa), daca este cazul, iar la sarmale oricum mai pui costita si alte afumaturi.

Carnea tocata la masina cu sita mare, se prajeste in untura de porc, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Carnea prajita pe jumatate se amesteca cu ceapa prajita, oua crude, ciuperci taiate fin si calite in unt sau ulei de masline, verdeata (marar si patrunjel) taiata fin, cateva fire de morcov ras. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate adauga si cate un varf de cutit de boia dulce si/ sau boia iute. In amestec se poate adauga si cateva fire de cascaval ras sau branza de oaie.

Se face aluat de placinta.  Pentru aluat se foloseste o cana de sifon, sare, 2 linguri de ulei, 2 linguri de otet si faina care se inglobeaza pana se face o pasta de consistenta medie. Se framanta pasta, pe blatul de la masa de bucatarie, presarand faina. Se intinde aluatul cu facaletul. Se intinde 1 pachet de margarina peste foaia de placinta (neaparat Unirea, cu alta margarina nu iese bine) si se impatureste foaia in 3. Margarina se inglobeaza treptat, impaturind si intinzand foaia. Se da aluatul la rece pentru 1 ora.

Merge destul de bine si cu aluat cumparat din market.

Se ia o tava termorezistenta, care se unge cu grasime de porc. Se intinde in tava foaia de placinta, se adauga tocatura si se impatureste. Se unge cu o pensula, foaia de placinta, pe deasupra, cu ou crud, batut cu telul.

Se baga in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru cca. 45 minute. Te uiti sa nu se arda. Placinta este gata cand s-a rumenit uniform peste tot.

placinta-cu-carne1

Placinta cu carne se serveste calda, ca aperitiv. Nu trebuie sa lipseasca tuica fiarta si niste muraturi taranesti, reci, abea scoase din borcanul tinut in balcon.

Inainte de a inghiti, adulmeca miasmele de placinta calda si de tuica fiarta. Te vei simti minunat. Nu te lacomi sa mananci multa placinta, pentru ca nu mai faci fata, la bunatatile care urmeaza a fi puse pe masa festiva.

Pofta buna gurmanzi de pretutindeni !

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *