Cartofi pregatiti la cuptor

Stomacul trebuie sa se odihneasca si azi. Ca sa ramana totusi “activ” pentru marea incercare gastronomica din noaptea de Anul Nou, incep sa-l pregatesc, cu o reteta rapid de pregatit si destul de usoara.

Fierb pe jumatate 5 cartofi mari, din aceia rosii. Ii curat cat sunt calzi si ii las sa se raceasca.

Iau o tava termorezistenta, in care pun cartofii taiati in bucati mai mari. Tai si niste ciuperci albe, proaspete, cumparate din market sau congelate (din cele puse cu grija, de toamna, cand le-am cules din padure, le-am oparit/ fiert/ scurs si bagat in pungute de plastic, in congelator). Pun si vreo 3 catei de usturoi, necuratati de coaja. Presar sare, ceva piper macinat proaspat, adaug niste crengute de cimbru. Uneori pun si cateva rondele de ceapa. Stopesc cu niste ulei de masline si omogenizez totul, cu mainile curate (vorba lui Sergiu Nicolaescu).

Secret ! Ciupercile inghetate se pun peste cartofi, fara a le lasa sa se dezghete. Reteta este de preferat a se face cu ciuperci proaspete.

Bag tava in cuptorul caldut (nu foarte fierbinte, pentru a nu se crapa tava termorezistenta, care nu rezista totusi la socuri teribile, cald-rece sau rece-cald), pentru 30 de minute. Din cand in cand, amestec usor sa nu rup cartofii, pana se rumenesc cartofii pe toate partile.

Atentie ! Nu uita sa manevrezi tava cu manusi de bucatarie. Altfel risti sa nu poti ridica paharul de sarbatorile care se apropie.

friptura de vita si porc cu cartofi

Cartofii se servesc fierbinti, cu patrunjel verde, taiat fin, presarat peste cartofi. Poti sa presari niste cascaval ras sau/ si smantana (nu este indicat, in ajun de mari “batalii culinare”). Merge un sprit de vin alb dulceag, usor, ca sa  reobisnuiesti stomacul inainte de marea incercare.

Doar daca mananci cu post, vei ezita sa folosesti cartofii drept garnitura la o friptura inabusita de vita, porc sau ambele. 😛

Salata verde cu marar si castraveti nu trebuie sa lipseasca.

Pofta buna gurmanzi de pretutindeni, cu stomacul inca in relache, dar in asteptarea maretei batalii din noaptea de revelion !

3 Comments

  1. Domnule Gigi Popa, apreciez in mod deosebit blogul dv., am pregatit multe retete de aici care ne-au incantat si as avea si eu o intrebare:
    -Ati incercat vreodata sa faceti diferenta intre gurmanzi si gurmeti?
    Pun aceasta intrebare pentru ca sunt convins ca retetele dv. nu se adreseaza nicidecum gurmanzilor (care se dedau la niste ospaturi pantagruelice, adica niste orgii culinare si care sunt niste mancai si nesatui) ci mai ales gurmetilor cu gusturi fine si care stiu sa savureze mancarea. Aceasta diferenta de nuanta ar fi de dorit sa apara in textele retetelor dv. pentru a fi in concordanta cu continutul.

    • Undeva in blog, am facut cateva comentarii despre acest subiect.
      Mi-am propus sa completez cat de curand, in l.romana, rubrica despre mine de pe blog, cu de-ale bucatarelilor si acolo voi comenta si pe marginea acestui subiect.
      Cele doua definitii sunt prinse in dex la aceeasi rubrica, provenind din frantuzescul gourmand.
      Gurmet mi se pare mai strengareste, daca pot sa zic asa si il voi folosi ca atare.

  2. Sunt convins ca in DEX s-a strecurat in acest caz o greseala, cine vorbeste limba franceza imi da dreptate si, daca aveti la indemana un dictionar francez-roman, va veti convinge ca nu vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba. Francezii stiu sa faca diferenta uriasa care exista intre semnificatiile cuvintelor “gourmand” si “gourmet”, noi de ce n-am fi in stare? Ar fi pur si simplu o insulta sa numesti pe cineva gurmand insa l-ai flata daca i-ai spune ca e gurmet. Va rog sa nu-mi luati in nume de rau aceste observatii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*