Salata de fasole boabe, cartofi si piept de pui

Reteta este gustoasa, parfumata, variata, cam hranitoare, in schimb usor de facut, de catre oricine. Incercati voi tineri, care nu aveti timp de „produs” retete sofisticate si care vreti sa renuntati la catering. Surprindeti-va partenerul cu ceva deosebit. Nu mai agreezi mezelurile, te-ai saturat de oua ochi cu carnat. Ti se taie toata pofta de mancare, cand vezi iarasi in farfurie, carne prajita sau fripta la gratar. Nici cartofii prajiti, cu branza rasa deasupra, nu te mai satisfac din punct de vedere gastronomic.

Cumparaturile iti vor lua cel mai mult timp. Oricum, nu cumperi in fiecare zi de-ale gurii. Daca esti prevazator, cand faci piata, cumperi si ce nu iti trebuie neaparat, in momentul respectiv. Nu strica sa ai cate ceva prin frigider si prin camara, fara a face stocuri inutile. Nu se stie niciodata, poate vii prea tarziu seara sau esti prea obosit, sa mai treci si pe la bacanie.

Cartofii se cumpara de oriunde, rosii sa fie (se fierb mai greu dar raman intregi si tari). Prin market cauta conserve de boabe de fasole rosie, neagra, maro. Nu gasesti, poti sa iei niste conserve de porumb dulce. Pune in cos si o salata verde de-a noastra, romaneasca sau orice fel de salata verde, rosiatica, lata ca palma sau ingusta ca macrisul, adusa in acest anotimp, de prin tari mai calde. Nu uita de niste lamai si portocale. Poti sa iei si niste oua, daca nu esti sigur ca se mai gasesc prin frigider. Nu uita de niste ceapa rosie si ceapa alba. Uleiul de masline nu trebuie sa lipseasca din plasa. Treci si pe la raionul de branzeturi si ia o bucata de telemea si/ sau niste cascaval, mai moale.

Daca tot esti in market, ia si o sticla de vin alb, dulceag. Poate nu ai prin zona unde locuiesti, o crama cu vin varsat sau nu mai ai prea mult timp la dispozitie si iti este cam foame.

Prin camara trebuie sa mai ai niste castraveti murati sau in otet si niste gogosari in otet. Poate ai fost de sarbatori, pe la parinti. La ei sigur gasesti. Merge si cu gogonele in saramura sau in otet, puse de cu toamna, deja acre in acest timp. Sursa de aprovizionare ramane aceeasi. Se gasesc si in market, dar conservantii folositi de „fabricile de muraturi”, ca sa ramana legumele tari, la da acestora un gust cam ciudat. Sau mi se pare mie, desi nu cred.

Sigur ai prin frigider un piept de pui. Poate fi si carnea ramasa de la puiul facut la cuptor, duminica. Merge si cu carne de rata, gasca, curcan. Nu ai, cumpara repede (tot esti in market), pana nu ajungi deja la casa de marcaj.

Fierbi cartofii in apa rece, cu sare, pana intra varful cutitului la jumatatea cartofului. Ii cureti calzi. Ca sa nu te friga, tii cartoful in furculita.

Daca nu ai piept de pasare (sau orice alta carne de pasare) facut la cuptor, fierbi repede ce ai cumparat, in apa cu sare si un morcov, o ceapa, un pastarnac, un patrunjel, o telina mica. Nu arunci zeama, poti face o supa cu galusti, deosebit de gustoasa (mai ales daca carnea de pasare a avut si ceva grasime).

Fierbi in apa rece, cu sare si 2-3 oua, tari.

Scoti un castron mai mare si adanc, din dulapul de bucatarie. Tai cartofii, in patratele, ceapa in rondele fine, pieptul de pui in bucatele mici, cascavalul si branza, in patratele, ouale tari (curatate de coaja) in rondele. Tai cateva frunze de salata verde, in fasii subtiri. Daca ai cumparat salata verde subtire, nu o mai tai, o lasi intreaga. Castravetii ii tai in rondele pe care le storci, in maini (sa nu-si lase acritura in salata), inainte de ai pune in castron. Gogosarii ii tai in fasii, pe care le storci usor, in maini.

Desfaci o cutie de fasole boabe sau una de porumb. Tai cateva masline negre si/ sau verzi, in fasii fine.

Pregatesti un dres din ulei de masline, sare, piper, zeama de lamaie, zeama de portocala (daca iti place usor dulceag/ acrisor), o lingurita de mustar dulce. Dresul il bati cu furculita, sa se amestece bine ingredientele. Amesteci toate cele de mai sus, in castron, impreuna cu dresul. Decorezi salata, cu frunze de patrunjel.

salata-de-fasole-boabe-cartofi-si-piept-de-pui

Nu uita sa desfaci sticla de vin si sa-i adulmeci buchetul, abia apoi sa torni in pahare.

Pofta buna, gurmanzi de pretutindeni, reveniti la serviciu (nu prea incantati), dupa cateva zile de turism montan, sau peregrinari pe la rudele apropiate, fara „griji culinare” deosebite !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*