Retetele scrise de mine pe acest blog ating astazi cifra 1.000. Am fost tentat, sa scriu blog culinar (!?), in ideea cifrei totale de retete scrise. Departe de mine gandul de a fi vreun gastronom. Imi place, sa cred ca sunt doar un bucatar amator cu ceva mai multa dexteritate in manuirea cratitelor, oalelor si tingirilor. Cutitul imi este familiar, nu ma ciupesc decat foarte, foarte rar, la varful degetelor, cand toc mai multa ceapa, nu ma concentez suficient si ma gandesc mai mult la ceea ce urmeaza sa fac. In plus, am surse de inspiratie mostenite de al parinti. Nu duc lipsa de idei proprii. Sunt deschis la orice abordare noua, chiar daca trebuie sa urmez uneori, anumite reguli culinare (de-ale profesionistilor). Cand imi place o anume abordare intr-o reteta vazuta la tv sau citita (informatia este publica), incerc sa adaptez cat mai multe idei de-ale mele, pastrand esenta retetei originale si majoritatea ingredientelor.
Copiii mi-au sugerat, sa scriu o reteta deosebita. Am ales, sa acord atentia cuvenita pregatirii preparatelor pe baza de gaina crescuta in curte. Multe gospodine, in special cele mai tinere, nu sunt deosebit de incantate, sa gateasca gaina de curte. Ca motive, ar putea fi invocate – carnea de gaina este atoasa (oare ?!), pregatirea dureaza mult timp, este o pasare prea mare si nu se poate pregati toata o data. Motivele pot continua. Tinerelor gospodine le este la indemana puiul. Din punctul meu de vedere, ori cat de bine ai pregati carne de pui, savoarea preparatelor din gaina este superioara. Se verifica zicala stramoseasca – gaina batrana face supa buna.
In sprijinul folosirii gainii de curte in preparatele oricarei familii, am argumente suficiente – chiar daca gaina de curte este de regula mai batrana, nu ne impiedica nimeni, sa o fierbem anterior; preparate noastre din carne de gaina sa fie inabusite, la pregatire; cuptorul sa fie principala abordare pentru preparate.
Toamna, pe la sfarsitul lui noiembrie, oferta de gaini crescute in ferme, din marile magazine, este bogata. Pe piata, batranele precupete, daca le abordezi, iti aduc gaini crescute in curtea lor, pe care le sacrifica pentru a nu intra cu prea multe pasari in iarna. Cumpar astfel de gaini pe care le transez daca sunt prea mari (de regula, caut sa aiba 3-4 Kg/ bucata) sau le pastrez intregi daca sunt mai mici (pana in 2,5 Kg).
Din retetarul familiei mele ! Amintirea bunicului din partea tatalui este vie ori de cate ori scriu o reteta cu carne de gaina. Mos Patroi ne intampina, ori de cate ori mergeam sa-l vizitam, cu gaina din propria ograda, fiarta cu legume in tuci de fonta. Carnea si legumele fierte intregi, se gaseau intr-un castron mare asezat in mijlocul mesei. Fiecare primeam zeama/ fiertura in castroane de lut si o serveam cu lingura de lemn. Bucata de carne dorita ne-o alegeam fiecare, dupa pofta, rupand din gaina aburinda. Legumele fierte ni le alegeam fiecare si pe acestea, dupa dorinta. Savoarea carnii acelei gaini fierte nu am reusit sa o ating in preparatele mele. Nici gustul de la zeama acelei gaini care te frigea la buze, nu l-am reusit vreodata in preparatele mele. Legumele fierte, erau din cele proaspat culese din propria gradina de bunicu’. Inspirat de acel preparat deosebit, in familia mea pregatim gaina intreaga – monstrul din ograda bunicii, gaina coapta ca la test, rasol din gaina de curte.
Din retetarul familiei mele nu au cum sa lipseasca ciorbele, supele si supele crema cu carne de gaina crescuta in curte. Pregatim ciorba de potroace.
Supele din carne de gaina sunt preparate deosebite si pot fi servite si bebelusilor – supa de gaina cu taietei de casa, supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa de gaina cu omleta.
Supa crema pregatita cu zeama de la gaina fiarta este un preparat deosebit – supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Friptura de gaina crescuta in curte, fiarta intreaga si apoi coapta este delicioasa – gaina la cuptor, in vasul roman, cu varza noua calita; gaina intreaga fiarta si apoi coapta, cu cartofi si carnati afumati, gaina de curte inabusita in vin.
Pregatim friptura doar din pulpe de gaina – pulpe de gaina inabusite in vin cu sos de praz, ciuperci si smantana, pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor sau din piept de gaina – piept de gaina de curte macerat, cu legume, la gratar; snitel din piept de gaina cu piure’ de brocoli.
Preparate delicioase se obtin ca mancaruri cu pulpe de gaina – mancare de prune si praz cu pulpe de gaina, mancare de cartofi cu pulpa de gaina sau mancaruri cu spinari de gaina – mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina.
Ciulama cu ciuperci si piept de gaina este un preparat destul de sofisticat, mult agreat de pofticiosii familiei.

Pulpa de gaina cu cartofi noi si ciuperci brune la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de gaina, cartofi noi, ciuperci brune, catei de usturoi, cepe mici, masline, untura de gasca, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, boia de ardei, afumata.
Pregatire ingrediente care se vor inabusi.
Pulpele de gaina se pigulesc de urmele de puf dupa o parlire superficiala pe flacara mare a aragazului sau folosind lampa de bucatarie, cu gaz. Ocolim zonele cu grasime cand parlim pulpele de gaina. Grasimea se va topi in timpul prepararii si va inmiresma cartofii.
In reteta se foloseste untura de gasca pregatita dupa reteta de la untura de pasare.

Untura de gasca.
Cartofii noi se tin 10-15 minute in apa rece si apoi se curata de coaja folosind buretele de bucatarie din sarma sau lama unui cutit. Cartofii curatati de coaja se spala sub jet de apa rece si se tin apoi in apa rece pana se vor folosi in preparat.
Am folosit cartofi noi, mari. Cartofii se taie in jumatati si se aseaza intr-o tigaie din fonta. Cartofii se amesteca in tigaia din fonta cu untura de gasca, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Printre cartofi se pun catei de usturoi si cepe mici.

Jumatati de cartofi noi asezonati si tavaliti prin untura de gasca, cu cepe mici si catei de usturoi, puse(i) in tigaia de copt din fonta.
Ciupercile brune sunt de crescatorie, nu au nisip sau paie/ frunze. Doar la nevoie, se spala sub jet de apa rece si numai inainte de folosire.
Ingrediente
pulpe de gaina,
cartofi noi,
ciuperci brune,
untura de gasca,
ulei de masline extravirgin.
Pregatire pulpe de gaina si cartofi inabusite(i) sub hartie de copt.
Pulpele de gaina se tavalesc prin untura de gasca si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat si boia de ardei, afumata.
Pulpele de gaina, tavalite prin untura de gasca si asezonate cu sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat si boia de ardei, afumata, se adauga in tigaia de fonta, pe jumatatile de cartofi noi.

Pulpele de gaina s-au asezat pe cartofii noi, in tigaia de copt din fonta.
Pentru a obtine carnea de gaina, frageda si mustoasa, tigaia din fonta se acopera cu hartie de copt, umezita si stoarsa in pumni.
Secretul gospodinei ! Prin coacere inabusita, in finalul coacerii, carnea de gaina va iesi frageda si mustoasa.

Tigaia din fonta s-a acoperit cu hartie de copt umezita si stoarsa.
Tigaia de fonta se introduce in cuptorul aragazului electric pe treapta a 3-a. Cuptorul se preincalzeste la 190 de grade C cu program de incalzire sus-jos cu ventilator.
Pentru a se patrunde carnea de gaina, dupa 10-15 de minute, se reduce temperatura in cuptorul aragazului electric la 150-160 grade C. Se continua coacerea timp de 1,0-1,5 ore, dupa marimea pulpelor de gaina.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente care se vor inabusi.
- Pregatire pulpe de gaina si cartofi inabusite(i) sub hartie de copt.
- Pregatire ciuperci brune, in cuptorul aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
De-ale coacerii pulpelor de gaina ! La jumatatea timpului de coacere se intorc cartofii si pulpele de gaina in tigaia din fonta folosind un cleste de bucatarie. Hartia de copt se poate inlocui, dupa caz, cu alta, tot umezita, dar cu apa calduta si stoarsa in pumni. Se inteapa pulpele cu varful cutitului pentru a vedea culoarea sangelui care trebuie sa fie rozalie spre alb. La finalul coacerii, nu mai iese sange.
In ultimele 10 minute, se scoate hartia de copt de pe tigaia de fonta. Ne dorim ca pulpele de gaina, sa se rumeneasca.

Pulpe de gaina si cartofi noi, inabusite(i) in cuptorul aragazului – preparatul este gata copt.
Secret bine pastrat ! Daca pulpele de gaina sunt mari, nu este nicio greseala daca se cresteaza carnea cu un cutit bine ascutit, inainte de asezonare.
Pregatire ciuperci brune, in cuptorul aragazului.
Ciupercile brune se pun intr-o tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se tavalesc prin ulei de masline extravirgin.
Ciupercile mari se taie in 2/4, iar ciupercile mici se lasa intregi.
Optional, in tava de copt, se pot adauga masline cu samburi pentru un gust pronuntat de ulei. La final, ciupercile se stropesc cu zeama de lamaie.

Ciuperci brune asezate in tava de copt, tavalite prin ulei de masline extravirgin si asezonate.
Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului, langa tigaia din fonta. Periodic, ciupercile se amesteca in sosul format, folosnd o lingura de bucatarie.

Ciupercile sunt gata pregatite.
Ciupercile nu sunt arse ! Culoarea inchisa se datoreaza ciupercilor brune si maslinelor negre folosite in preparare.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim ca grasimea de gasca sa nu se intareasca pe carnea de gaina si pe cartofi.

Pulpa de gaina cu cartofi noi si ciuperci, la cuptor, servita cu salata de sezon.
Preparatul se serveste cu salata de sezon – leurda, salata verde, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, otet de mere si miere.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In preparatele voastre nu ocoliti gainile, chiar daca sunt mai batrane. Gatite asa cum se cuvine, preparatele finale pot fi deosebit de gustoase. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.