Pulpe superioare de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi

Caldura mare dom’le, 30 de grade C in casa. Aerul care nu circula te moaie. Esti patit, din tinerete, cu aerul conditionat si nu ti-ai instalat asa ceva in casa. Hainele, chiar cele mai subtiri si lalai atarna pe tine mai mult jilave. Lichidele reci sunt preferatele tale, care chiar te racoresc pe moment, apoi imediat te sufoci de caldura. Apelezi la un dus prelungit cu apa mai mult rece, mai suporti apoi, o repriza ceva mai scurta de caldura cand chiar dogoresti.

Nu ai incotro si procedezi ca atare ! Indraznesti sa intri in bucatarie spre seara, ca sa pregatesti ceva pentru a 2-a zi care nu este chiar atat de departe. Doresti sa stai cat mai putin in preajma aragazului, motiv pentru care apelezi la preparate care sa se pregateasca rapid, daca se poate sa nu pazesti langa aragaz, sa amesteci repetat sau sa intorci carnea/ pestele pe toate partile.

Din retetarul familiei mele ! Poti apela la sfanta tigaie pusa pe foc iute a 2- zi, in preajma pranzului, dar prea multe prajeli nu sunt recomandate pentru sanatate.

Incropesti astfel ceva la iuteala – hamburgheri din carne de vitel cu piure’ de cartofi, fleica de porc cu legume la wock, piept de pui cu legume refrigerate la tigaie.

Daca te hotarasti, sa pregatesti ceva la aparatul cu aburi, este mai simplu, chiar daca nu esti mare amator de astfel de preparate. O poti face de cu seara sau a 2-a zi in preajma pranzului. Pui de toate, legume diferite, orez/ cus-cus, peste/ carne, pe etajele aparatului, il bagi in priza si iesi din bucatarie. Cand toate ingredientele retetei sunt gata, vezi cum le mai dichisesti, sa fie si gustoase, nu numai aratoase si sanatoase.

Pregatim astfel – cod cu salata de legume pregatite la abur, cotlet de crap cu legume, la abur.

Pulpele si pieptul de pui sunt carnuri care se pot pregati rapid, iar carnea de pui este recomandata pentru sanatatea noastra, a tuturor si este preferata copiilor. In familia mea, mai ales de cand nepotelul este pe baricade, la noi, pregatim destul de des pulpe de pui – pulpe de pui cu legume la cuptor facute piure’, pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor, pulpe de pui cu cartofi taranesti la cuptor.

Ceva noutati in bucatarelile mele ! Macerarea carnii ajuta la grabirea prepararii. Nu sunt mare amator de carne macerata in prealabil. Poate fi doar o impresie personala, dar se schimba gustul carnii folosind maceratele clasice – ulei, zeama de lamaie, coaja de lamaie, mustar, condimente, asa cum am gasit prin sursele mele culinare de inspiratie.

Am vazut la niste bucatari amatori, din zona asiatica, nu neaparat chinezi, care folosesc pentru macerarea carnii si chiar a pestelui – iaurt, mustar si pasta de rosii (nu neaparat toate aceste ingrediente laolalta), in amestec cu condimente de-ale lor, specifice zonei si mult ardei iute.

Mi-am propus si eu sa pregatesc carne macerata, dar cu condimente de-ale noastre plus iaurt sau pasta de rosii, fara iuteala persistenta. Pentru reteta de astazi am macerat carne de pui in iaurt.

Pulpe superioare de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe superioare de pui, cartofi, iaurt, mustar, lamaie, portocala, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, catei de usturoi.

Pregatire pulpe superioare de pui si macerarea acestora.

Se cumpara pulpe superioare de pui, de preferat sa aiba si putina grasime.

Pulpele superioare de pui se curata de urmele de puf si dupa caz, se parlesc la flacara mare a aragazului sau folosind (daca ai in dotarea bucatariei tale) un arzator cu gaz de la o butelie mica (din cele agreate de cofetari).

Pulpele superioare, curatate si parlite, se spala cu apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Macerarea pulpelor superioare de pui. Pentru macerarea pulpelor superioare de pui se foloseste o punga cu fermoar. In punga se pun pulpele superioare de pui, cateva linguri de iaurt gras, 1-2 linguri de mustar dulce/ mustar iute, 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, zeama de lamaie, zeama de portocala si optional coaja de lamaie si/ sau coaja de portocala, data pe razatoarea fina.

Ingrediente

  • pulpe superioare de pui,
    cartofi,
    iaurt,
    unt proaspat,
    smantana dulce,
    lapte dulce,
    lamai,
    portocale.

Ce mai putem folosi pentru macerare ? Tot optional, in punga se poate pune curcuma si/ sau boia afumata de ardei. Nu este o greseala daca se adauga un fir de ceapa verde si un fir de usturoi verde, tocate marunt si/ sau 2-3 fire de patrunjel verde si marar verde, tocate fin.

Pulpe superioare de pui care se macereaza in iaurt cu condimente.

Punga cu carne, iaurt, mustar si condimente se palpeaza in maini pentru amestecare. Punga se tine la rece, in frigider, de seara pana a 2-a zi. Periodic, se palpeaza punga pentru omogenizarea ingredientelor de macerare si aderarea acestora la carnea de pui.

Coacerea pulpelor superioare de pui.

Intr-o tava de copt cu gratar se pune putina apa rece si boabe de piper, boabe de mustar, catei de usturoi, crengute de cimbru, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin.

Pe gratarul din tava se aseaza pulpele superioare de pui invelite in macerat. Nu se indeparteaza produsul de macerare de pe carne.

Pulpe superioare de pui macerate asezate pe grata in tava de copt, pregatite pentru coacere.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit spre mare. Nu ne dorim sa ardem produsul de macerare, iar carnea sa nu se coaca suficient.

Noutati in bucataria mea ! In sfarsit m-am hotarat sa inlocuiesc aragazul care mi-a facut o gramada de zile fripte, nestiind practic, care sa fi fost temperatura reala prin cuptor. Noroc cu propria experienta in preajma aragazului si incapatanarea de a-mi supraveghea preparatele.

Am cumparat un aragaz cu plita pe gaz si cuptor electric. Cuptorul este destept, cu multe optiuni. Iti recomanda tipul de incalzire si temperatura, pentru diversele categorii de preparate, precizeaza chiar timpul aproximativ, de coacere. Deocamdata ma acomodez cu cuptorul acesta si se pare ca nu voi pati cine stie ce minuni. Ma refer la ceva rateuri la coacere, neavand indicatii certe de coacere chiar pentru toate preparatele mele.

Pulpe superioare de pui, macerate si gata coapte.

Arata bine, nu ?! Poate o rumenire mai uniforma sa fi fost …. adica sa folosesc o alta optiune de coacere a cuptorului. Nimeni nu s-a nascut invatat. Ori, dupa cum se spune, repetitia este mama invatarii, nu !?

LISTA CU ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatirea pulpelor superioare de pui si macerarea acestora.
  • Coacerea pulpelor superioare de pui gata macerate, in cuptorul aragazului.
  • Pregatire piure’ de cartofi.
  • Montarea si servirea preparatului final.

Pregatire piure’ de cartofi.

Cartofii speciali pentru fiert, se curata de coaja subtire si se taie rondele groase de 1 cm.

Rondelele de cartofi se pun la fiert intr-o cratita cu apa rece si un praf de sare grunjoasa. Pentru un gust deosebit, in cratita se adauga cativa catei de usturoi.

Rondele de cartofi puse la fiert in apa rece cu un praf de sare grunjoasa.

Cand cartofii s-au fiert, se scurge apa fiarta. In cratita, pe cartofii calzi se adauga o lingura de unt proaspat (optional), smantana grasa si putin lapte dulce pentru a se dilua smantana. Nu se indeparteaza cateii de usturoi, fierti. Vor da un gust deosebit piure’-ului.

Alternative ! Se foloseste mixerul pentru a se obtine un piure’ fin. Daca se doreste un piure’ mai grosier se poate folosi scula de pisat cartofi fierti si se amesteca folosind o lingura de bucatarie.

Piure’ de cartofi gata pregatit.

Piure’-ul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii incalzite cu minunatul sos obtinut la coacerea pulpelor superioare de pui, picurat pe piure’.

Pulpe superioare de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi.

La acest preparat se servesc ciuperci pregatite cu masline la cuptor.

Ciuperci pregatite cu masline la cuptor.

Nu poate lipsi o salata de sezon – salata verde, castraveti, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin si otet de prune.

Salata de sezon – salata verde, varza noua, castraveti, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin si otet de prune.

Merge de minune o bere rece, chiar daca ne mai supraincalzim putin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Retetele simple, usor de pregatit, neaparat gustoase pot fi si sanatoase. Totul consta in modul de preparare. Canicula daca nu ne obliga cumva, ne poate obisnui sa gatim sanatos. Aceasta reteta poate fi un exemplu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*