pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (17)

Pulpe de pui cu legume, pane’-uri in cuptorul electric al aragazului

Forfoteala mare prin piete si market-uri. Gospodinele alearga, atat cat le permite timpul, in cautarea legumelor de calitate si cu pret convenabil, pentru pregatirile de iarna. Prin parcuri, bunicutele care isi supravegheaza nepoteii, schimba retete de preparate noi, isi impartasesc propriile secrete culinare, isi declara inventarul numeric, al sticlelor si borcanelor umplute la zi, isi expun planul cu preparatele pe care intentioneaza, sa le mai pregateasca anul acesta.

Septembrie si jumatatea lui octombrie (pana la Ziua recoltei care finalizeaza cumparaturile de legume pentru anul in curs) sunt perioadele cu inghesuiala mare la achizitia legumelor necesare fiecarei gospodine. Doar varza care se coace inca, pe camp, mai ramane de pus la murat. De Craciun, varza trebuie sa fie gata murata.

Din retetarul de iarna al familiei mele ! Ca in fiecare an (asa am mostenit de la parinti si bunici), eu si sotia nu facem exceptie. Rasfoim sursele noastre culinare de inspiratie, mostenite de la parinti si bunici, ne decidem ce pregatim. Pregatim din toate (vezi categoria – pregatiri pentru iarna de pe acest blog) cate ceva, tot mai putine sticle si borcane, numeric, de la an la an. Copiii, fiecare pe la casele lor acum, nu mai iau prea multe din preparatele noastre, dar ne place sa avem camara din balcon, bine populata. Muraturile taranesti sunt inca, la mare cautare. Mare amator al acestora este si nepotelul meu.

Amintiri, amintiri …. ! Anul acesta, nu am pregatit retete noi (suntem deja, spre final, cu preparatele pentru iarna care vine) si nu are rost, sa ma repet cu cele deja scrise. Mai am ceva in gand, sa vedem daca gasesc ingredientele potrivite (un anume tip de rosii – tata/ ugerul caprei), pe care in ultimii ani, nu le-am mai descoperit pe tarabe. Bunica avea in gradina 4-5 cuiburi cu astfel de rosii (seminte putine, greu de prasit pentru rasaduri), dar productia era foarte scazuta, daca se coceau 4-5 rosii la un cuib, pe la sfarsitul lui septembrie. Era o batrana care aducea, dar nu am mai gasit-o prin piata de vreo 3-4 ani.

Din retetarul familiei mele ! Pulpele de pui sunt ingrediente des folosite in orice familie, in special cand copiii sunt mici. Pentru cei ajunsi la varsta a 3-a, medicul recomanda consumul de carne de pasare (in special pui, curcan, mai rar gaina, rata, gasca), doar de 2 ori pe saptamana, in loc de carne rosie. In restul zilelor din saptamana, se recomanda peste si/ sau legume, chiar mancaruri de post. Recunosc, nu prea tinem de aceste recomandari.

Pe langa mancarici, ciorbite si supici, nelipsite cand nepotelul serveste pranzul la noi, preferam, sa pregatim, puiul intreg, la cuptor sau la gratar.

Pregatim pulpe de pui la gratar – pulpe de pui la gratar, cu cartofi natur si dovlecei trasi in unt.

Mai des, pregatim pulpe de pui la cuptor – pulpe de pui cu cartofi taranesti la cuptor, pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor, pulpe de pui cu legume la cuptor, facute piure’; pulpe de pui macerate in iaurt, apoi coapte, cu piure’ de cartofi.

Destul de rar, pregatim pulpe de pui la tigaie, de obicei pane’, pe care le servim langa o mancarica de legume.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (17)

Pulpe de pui cu legume, pane’uri in cuptorul electric al aragazului.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de pui, legume preferate care se pot felia (ceapa mare, dovlecei, vinete, varza, conopida, brocoli, etc.), oua de gaina, lapte dulce, faina de grau, pesmet, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, usturoi, marar si patrunjel verde, castraveti, varza noua, otet de mere si miere, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie.

Pregatire legume pentru pane’uri.

In reteta, am folosit ceapa mare, dovlecei si vinete. Se pot folosi oricare alte legume care se pot felia.

Dovleceii si vinetele se taie fasii lungi, groase de 1 cm. Se pune praf de sare grunjoasa pe fasiile de legume si se lasa 20 de minute. Apoi legumele se storc pentru a iesi amareala din acestea.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (2)

Fasii de dovlecei si fasii de vinete, sarate, lasate sa se odihneasca, sa iasa amareala lichida.

Ceapa mare, de preferat din cea alba, mai dulce, curatata de foi, se taie rondele de 1 cm grosime.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (1)

Rondele de ceapa de 1 cm grosime.

Pregatire aluat pentru pane’-uri si formare pane’-uri din legume.

Pentru aluat, intr-un bol, se pun oua de gaina care se bat cu tel-ul sau cu furculita. Se adauga, dupa gust, sare grunjoasa (doar un praf, dovleceii si vinetele feliate au fost deja sarate) si piper boabe proaspat macinat.

In ouale care se bat, se adauga putin lapte dulce sau apa. Faina cernuta prin sita fina, se inglobeaza in ouale batute si se amesteca bine. Se adauga si putin pesmet. Ne dorim, sa obtinem o pasta subtire, destul de fluida.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (4)

Aluat pentru pane’-uri din legume.

Legumele se cufunda in aluat. Ne dorim ca aluatul sa invaluie legumele cat mai omogen posibil.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (7)

Fasii si rondele de legume care se tavalesc prin aluat.

LISTA INGREDIENTELOR PRINCIPALE FOLOSITE IN RETETA.

  • pulpe de pui,
  • dovlecei,
  • vinete,
  • ceapa mare, alba,
  • oua de gaina,
  • lapte dulce,
  • faina,
  • pesmet.

Coacerea pane’-urilor din legume in cuptorul electric al aragazului.

Legumele tavalite prin aluat se intind pe hartie de copt, intr-o tava de copt.

Optional, pe legumele tavalite prin aluat, se presara pesmet.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (8)

Legume pregatite pane’-uri asezate in tava de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, preincalzit, pe treapta a 3-a a cuptorului. S-a fixat programul de coacere cu incalzire de sus si de jos, fara ventilator si temperatura de 150 de grade C.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (11) Copy

Tava de copt cu legumele pane’, in cuptorul electric al aragazului.

Se urmareste coacerea legumelor, sa se rumeneasca cat mai omogen.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (12)

Legume pane’ fripte si gata rumenite.

Ouale batute cu aluatul si pesmetul folosit, dupa ce se coc, formeaza o pojghita crocanta la suprafata legumelor.

Pregatire pulpe de pui pentru pane’-uri.

Pulpele de pui se curata de urmele de puf (se parlesc, dupa caz) si se spala sub jet de apa calduta. Se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru zvantare.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (3)

Pulpe de pui folosite in reteta.

Secretul gospodinei ! Nu este nicio greseala, daca pulpele de pui, taiate in doua, se pun la macerat minim 30 de minute, in amestec de ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, sare grunjoasa, zeama de lamaie.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire legume pentru pane’uri.
  • Pregatire aluat pentru pane’-uri si formare pane’-uri din legume.
  • Coacerea pane’-urilor din legume in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire pulpe de pui pentru pane’-uri.
  • Pregatire aluat pentru pulpele de pui si formare pane’-uri din pulpe de pui.
  • Frigerea pane’-urilor din pulpe de pui in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire aluat pentru pulpele de pui si formare pane’-uri din pulpe de pui.

In bolul cu aluat pentru legume, dupa caz, se mai adauga oua de gaina batute, lapte dulce/ apa, putina faina si/ sau putin pesmet. Formam astfel aluatul pentru pane’-urile din pulpe de pui. Acesta aluat ne dorim, sa fie o pasta usor mai consistenta decat cel pentru legume.

Pulpele de pui macerate, se pun in aluatul format si se tavalesc bine. Ne dorim ca aluatul sa adere cat mai bine pe carnea de pui.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (9)

Pulpe de pui care se tavalesc prin aluat pentru formare de pane’-uri.

Frigerea pane’-urilor din pulpe de pui in cuptorul electric al aragazului.

Pane’-urile din pulpe de pui se pun intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (10)

Pane’uri din pulpe de pui asezate in tava de copt, pe hartie de copt.

Optional ! Dupa caz, daca aluatul nu a fost destul de consistent, ca sa adere la carne, se poate presara putin pesmet pe pane’-uri.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, preincalzit, pe treapta a 3-a a cuptorului. S-a fixat programul de coacere cu incalzire de sus si de jos, cu ventilator si temperatura de coacere la 200 grade C.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (13)

Tava de copt cu pane’-uri din pulpe de pui, asezata in cuptorul electric al aragazului, preincalzit.

Se urmareste coacerea pane’-urilor din pulpe de pui, prin geamul din usa cuptorului electric al aragazului.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (15)

Pane’-uri din pulpe de pui gata fripte in cuptorul electric al aragazului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (16)

Pulpe de pui cu legume, pane’-uri in cuptorul electric al aragazului -prepratul este gata servit.

La acest preparat, se serveste mujdei de usturoi pregatit cu castraveti, iaurt si marar verde, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (6)

Mujdei de usturoi cu iaurt si castraveti.

O salata de varza noua cu castraveti, ceapa verde si marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie va fi bine primita.

pulpe de pui cu legume, pane' uri in cuptorul electric al aragazului (5)

Salata de varza noua, castraveti, ceapa verde si marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.

De la un asa festin, nu poate lipsi o bere rece.

pahar cu bere blonda

Bere blonda, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pane’-urile din carne de pasare sunt preparate deosebit de gustoase. Chiar daca crusta pane’-urilor mai rumenita este destul de groasa si nu intotdeauna aspectoasa, sub crusta se regaseste intotdeauna, o carne savuroasa, plina de miroazne tainice. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *