pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (10)

Pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului

Stiu ca astazi, se mananca peste, este dezlegare la peste in postul Pastelui. Prin arhiva mea cu poze, cu greu mai gasesc poze pentru vreun preparat pe baza de peste. Cum am tot mancat peste, in ultimele zile, nu ne-am propus, sa gatim peste si anul acesta, la sarbatoarea de Florii. Categoria de retete pe baza de peste, de pe acest blog, este bine garnisita cu multe retete, pestele fiind un ingredient preferat in familia mea.

De-ale gos[podinei ! Puiul intreg, bine gatit, poate fi cu orice ocazie bine venit, nu neaparat intr-o zi de sarbatoare. Un pui mare, gatit intreg, poate oferi oricarei gospodine, solutii de servire la pranz si la cina, mai multe zile la rand. Schimband garnitura la servire, nici nu se baga de seama ca puiul (de regula, reincalzit) a fost pregatit cu ceva zile in urma.

La o varsta inaintata, cand zilnic sunt prezenti la masa, mult mai putini pofticiosi decat in anii tineretii, puiul gatit intreg este o solutie culinara, cu greu de evitat. Nu este nicio greseala daca se pun si 1-2 pachetele (o pulpa, o jumatate de piept) la congelator pentru zilele in care nu avem dispozitie de gatit sau timpul ne strange cu usa. Cand ii este foame, nepotelul nostru nu prea are rabdare, sa gatim.

Din retetarul familiei mele ! Pregatim pui intreg, la 1,8-2,0 Kg (chiar mai mare cand gasim vreo oferta), de preferat din cel galben, crescut la ferma, in aer liber. Cumpar pui intreg cu mare atentie, numai de la magazinele proprii ale fermierilor, testate anterior. Nu imi doresc, sa ma mai pacalesc (o data, de 2 ori este deja, prea mult), cu pui galbeni, vopsiti, cum am vazut, ca se practica la scara larga prin vechile ferme cumparate de la stat de catre „intreprinzatori particulari”.

In familie pregatim de cele mai multe ori, puiul intreg, la cuptor – pui intreg cocotat pe suport ceramic, copt; pui intreg cu unt si turmeric, la cuptor; pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi; pui intreg la cuptor cu cartofi copti, pui intreg pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita; pui copt pe sticla cu amestec mexican la tigaie, pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric la cuptor; pui la vasul roman cu varza calita, pui la cuptor cu orez in sosul de la pui.

Cand ne dorim, pui intreg pregatit la gratar, nu ezitam, sa o facem – pui la gratar cu varza noua calita.

Cand aveam vechiul aragaz, pregateam pui la rotisorul cuptorului – pui la rotisor cu cartofi copti.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (10)

Pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pui intreg, cartofi noi, praz, catei de usturoi, ardei gras, ardei nu prea iute, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boia afumata de ardei, turmeric, vin de smochine.

Cumparare si pregatire pui intreg pentru coacere in cuptorul electric al aragazului.

Se cumpara un pui intreg, pe la 2 Kg, de preferat crescut la ferma, in aer liber, cu amestec de cereale pe baza de porumb. Fermierii care se respecta, afiseaza langa pret si modul cum au fost crescuti puii. Trebuie crezuti, altfel, nu mai calcam pragul magazinului respectiv. Cel mai sigur pentru testare este gustul carnii de pui gata copt.

pui intreg cu citrice si legume la cuptor, cu sos de ciuperci, praz si smantana (1)

Pui intreg cumparat pentru aceasta reteta.

Puiul se curata bine la interior (atentie ! plamanii, fierea si matele, daca nu sunt indepartate, pot schimba gustul preparatului final) si la exterior de puful ramas. Se taie varful tartitei care contine grasime rea.

Secret bine pastrat ! Ficatul puiului (atentie la indepartarea fierii, poate sa amareasca preparatul final) si inima (taiata in 2 si curatata de sange) se pot frige la iuteala intr-o tigaita, in putina grasime de la pui, spre deliciul puiutilor nostri. O bucata de paine calda muiata in acea grasime, cu 2-3 cristale de sare grunjoasa deasupra, este sanatate curata.

Secretul gospodinei ! Daca puiul are grasime la gat si la interior, aceasta este grasime buna, utila pentru coacere. Eu o scot separat si o asez pe pui in timpul coacerii. Grasimea topita se scurge si invaluie puiul, sporindu-i savoarea finala.

Puiul se spala bine la interior si la exterior, se lasa la scurs, se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Puiul se unge cu putin ulei de masline extravirgin si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, foi de dafin, boia afumata de ardei, turmeric, cimbru uscat, la interior si la exterior. Se freaaca puiul cu ingredientele respective.

Alternativa ! Nu este nicio greseala, daca se amesteca uleiul, putina zeama de lamaie si condimentele, intr-un bol si cu amestecul se unge apoi, puiul intreg.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (2)

Pui intreg condimentat, pregatit pentru a fi pus in vasul de copt.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • un pui intreg,
  • cartofi noi,
  • ardei gras,
  • ardei iute,
  • praz,
  • turmeric,
  • boia afumata de ardei.

Pregatire legume pentru frigere in cuptorul electric al aragazului.

Cartofii (de preferat, noi) se curata de coaja subtire folosind buretele de bucatarie din sarma sau lama subtire a unui cutit. Daca sunt cartofi mai mici, nu trebuie taiati in 2/4 bucati.

Ardeiul gras se taie in fasii mai mari. Ardeiul putin iute, se lasa intreg.

Prazul se taie in bucati lungi de 10 cm si se depica in 2 parti. Se spala bine de nisip.

Nu este obligatoriu, sa se curete usturoiul de coaja.

Legumele se aseaza in vasul de copt si se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, foi de dafin, boia afumata de ardei, turmeric, cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin si se amesteca folosind o lingura de bucatarie.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (3)

Legume pregatitte pentru frigere in cuptorul electric al aragazului.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare si pregatire pui intreg pentru coacere in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire legume pentru frigere in cuptorul electric al aragazului.
  • Frigerea legumelor si coacerea puiului intreg in cuptorul electric al aragazului.
  • Portionarea puiului, montarea si servirea preparatului.

Frigerea legumelor si coacerea puiului intreg in cuptorul electric al aragazului.

Puiul intreg, asezonat, se aseaza deasupra legumelor, in vasul de copt.

Vasul de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, preincalzit, pe gratarul asezat pe treapta a 3-a a cuptorului.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (4)

Vasul de copt cu puiul si legumele este pregatit pentru a fi introdus in cuptorul electric al aragazului.

Este fixat deja, programul de coacere cu incalzire de jos si de sus, fara ventilator si temperatura de 180-190 de grade C, pentru inceput. Dupa 30 de minute de coacere, se va reduce temperatura la 150 grade C, pentru patrunderea carnii.

Secretul gospodinei ! Pentru a obtine un preparat rumenit omogen, bine copt, in suc propriu, vasul de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si apoi stoarsa in maini.

Coacerea preparatului dureaza 1,0-1,2 ore, in functie de marimea puiului.

Daca avem in dotare termometru pentru carne, coacerea este gata cand temperatura la termometrul infipt in carnea macra, langa os, arata 90-91 grade C.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (7)

Pui intreg cu legume, gata copt in cuptorul electric al aragazului.

Vasul de copt se scoate din cuptorul aragazului electric, se acopara cu hartia de copt si se lasa, sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a fi portionat. In acest timp, carnea puiului va redeveni mustoasa.

Portionarea puiului, montarea si servirea preparatului.

Portionarea puiului se face dupa gustul si priceperea gospodinei. Noi, desfacem pulpele, aripile si pieptul, separat. Pieptul il feliem.

Despre preferinte si nu numai ! Sotia mea prefera, sa manance aripile puiului. Restul puiului, netransat deja, oasele cu ceva carne si tartita sunt placerea mea. Rod oasele puiului pentru savaoarea lor deosebita cand le mananci impreuna cu carnea rumena, crocanta. Nu credeti ? Incecati. Pulpele si pieptul le lasam celorlalti membrii ai familiei prezenti la masa.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite. Vom picura deliciosul sos pe carne si legume. Nu ne dorim, ca preparatul sa se sleiasca.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (9)

Pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului – preparatul este gata servit.

Daca tot ramane nemancat ceva, din puiul intreg, putem servi si a 2-a zi. Sau daca am pastrat in congelator ce a ramas din pui, cu alta ocazie, sevim carnea de pui cu alta garnitura – conopida oparita si inmiresmata.

pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului (13)

Felii din piept de pui pregatit intreg la cuptor, servit cu conopida fiarta, inmiresmata.

Un mujdei de usturoi verde nu poate lipsi de la un asa festin.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

medalion din ciolan de porc cu legume la cuptor (8)

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am scris astazi pentru sarbatoritii de maine, de Florii, pentru toti cei care poarta nume de floare, pentru Florin, Floriana, Floarea, Margareta, Narcisa. Aceasta sarbatoare imi aminteste de mama mea pe care o chema Margareta. Domnul sa o ocroteasca in gradina Lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *