Cald …, cald …, teroare termica in bucatarie, asudari cat cuprinde, lichide baute la foc continuu. Te limitezi sa bei lichide (in special multa apa plata), la temperatura camerei, mai rar, o bere tinuta 10 minute in frigider, nu in congelator. Chiar daca pe moment, lichidul rece para a-ti face bine, in final, sudoarea te invaluie. Nici cuburile de gheata puse in paharul cu apa plata, nu sunt recomandate. Este de preferat, apa, la temperatura camerei cu cativa stropi din zeama de lamaie. Unii ar recomanda si putin ghimbir dat pe razatoarea mare. Altii, ar zice ca un ceai de plante sau un ceai verde, caldut, ar putea fi mai potrivit. Intr-un final, fiecare dintre noi, are o reteta proprie si imi este greu sa cred, ca nu ia in considerare statul cat mai putin prin bucatarie.
Nu ai incotro, te sacrifici spre binele gustativ al pofticosilor familiei. Iei in considerare comanda culinara primita si cauti, sa stai cat mai putin in jurul aragazului, daca se poate, doar in vizita de supraveghere prin usa cuptorului.
Comanda primita de mine a fost de pui. M-am adaptat cerintei plecand de la ideea ca un pui intreg, copt, nu se va consuma la o singura masa si cu putin noroc, ramane si pentru un pachetel (de multe ori, pieptul intreg sau macar jumatate) de pus in congelator si scos la nevoie pentru o salata orientala cu cubulete de carne sau chiar o mancarica de vinete cu mult sos de rosii cum prefera nepotelul meu.
Din retetarul familiei mele ! Carnea de pui este bine primita de pofticiosii familiei, pregatita la cuptor, la rotisor sau pe gratar. Daca ne dorim, sa pregatim pui la tigaie, o facem doar cu pulpe de pui sau piept de pui, rareori spre deloc, doar friptura, de cele mai multe ori cu o mancarica drept garnitura – mancare de marar cu piept de pui, mancare de telina cu piept de pui.
Pregatim pui intreg la cuptor – pui intreg cu unt si turmeric, la cuptor; pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi, pui intreg pe sticla, la cuptor, cu varza noua calita; pui intreg la cuptor, cu cartofi copti; pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric, la cuptor; pui la vasul roman cu varza calita, pui la cuptor cu orez in sosul de la pui, pui copt pe sticla, cu amestec mexican la tigaie.
Daca ne dorim ceva fum in propria bucatarie, pregatim pui la gratar – pui la gratar cu varza noua calita. Ne pastram pentru gratarul cu lemne si carbuni, in aer liber, cand mergem in vizita, la cuscri.
Pregatim mai rar, pui la rotisor (vechiul aragaz, trebuia tinut cu usa deschisa la cuptor daca voiai sa faci ceva la rotisor, iar noul aragaz electric, din dotare, nu are rotisor, doar programe, la gratar/ gril) – pui la rotisor cu cartofi copti.
Pui intreg cocotat pe suport ceramic, gata copt si servit.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un pui intreg, la 1,5-1,8 Kg, cartofi, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, catei de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, iaurt gras, marar si patrunjel verde, leurda, usturoi verde, varza proaspata, otet de mere si miere, lamaie.
Pregatire ingrediente in vederea coacerii.
Este o reteta cu ingrediente putine, tocmai bine, sa stai cat mai putin prin preajma aragazului.
Puiul intreg se piguleste de urmele de puf si se curata bine la interior. Plamanii puiului, lasati in pasare, pot altera gustul preparatului final, motiv pentru care trebuie scosi cu atentie, impreuna cu esofagul. Nu trebuie uitata grasimea din tartita, care neindepartata, va da amareala carnii de pasare gata coapte.
Pasarea curatata bine, se spala cu atentie, la interior si la exterior. Se lasa, sa se scurga si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Cartofii se curata de coaja si se spala sub jet de apa rece.
Ingrediente de trebuinta in reteta.
Cartofii se taie in bucati mari si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de rapita si se amesteca bine.
Cartofi pregatiti pentru coacere.
Ingrediente
pui integ, la 1,5-1,8 Kg,
cartofi,
usturoi verde,
iaurt gras,
marar si patrunjel verde,
ulei de masline extravirgin,
leurda.
Suportul din ceramica este vedeta acestei retete. Acest suport poate fi o scula utila oricarei gospodine.
Suportul din ceramica se spala bine cu detergent si apa calduta, se clateste cu apa rece. Se scurge si se sterge cu hartie absorbanta.
Considerente casnice ale gospodinei. M-am bucurat cand am primit aceasta piesa utila. Am aruncat batrana sticla de bere, singura care se potrivea, la marime, sa intre in cuptor, cu pui cu tot, asezat pe verticala. Ideea ceramistului m-a dus la gandul ca acesta era poate si un bucatar pasionat.
Suport special din ceramica pentru asezat puiul pe el, intreg, pe verticala, in cuptorul aragazului.
Pregatirea coacerii puiului in cuptorul aragazului electric.
Puiul intreg se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de rapita si se maseaza intreaga pasare, sa adere condimentele la ea.
Puiul intreg se aseaza in suport, pe cartofi.
Pui intreg asezat pe cartofi, in suportul din ceramica.
Pofticiosii familiei vor dori, cu siguranta, mai multi cartofi copti. Pofta vine mancand.
Cartofii copti pot fi de baza la servitul mesei.
LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente in vederea coacerii.
- Pregatirea coacerii puiului in cuptorul aragazului electric.
- Coacerea puiul intreg cocotat pe suport ceramic, in cuptorul aragazului electric.
- Pregatire salata de sezon si mujdei de usturoi verde, cu leurda.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea puiul intreg cocotat pe suport ceramic, in cuptorul aragazului electric.
Puiul intreg cocotat pe suportul ceramic se introduce in cuptorul electric al aragazului, preincalzit, pe gratarul cuptorului asezat pe treapta 1, pentru a avea loc pe vericala.
Am fixat la cuptorul electric, programul de incalzire de jos si de sus, cu ventilator, la temperatura de 180-190 de grade C.
Puiul intreg cocotat pe suportul ceramic este introdus in cuptorul cald al aragazului electric.
Timpul de coacere este in functie de marimea puiului. Urmarim coacerea prin temperatura din carne, undeva la 90 de grade C (cu termometrul daca avem in dotare) si vizual, prin usa cuptorului, dupa cat de crocant ne dorim, sa arate pielea puiului pe exterior.
Puiul intreg cocotat pe suport ceramic, care se coace in cuptorul aragazului electric.
Puiul nostru este gata, daca are pielea aramita omogen, crocanta si temperatura in pieptul pasarii este de 90 de grade C.
Pui intreg cocotat pe suport ceramic, gata copt.
De-ale gospodinei. Puiul a avut destula grasime. Nu o aruncati. In aceasta grasime se poate pregati o uimitoare varza noua calita.
Pregatire salata de sezon si mujdei de usturoi verde, cu leurda.
In timpul coacerii puiului avem suficient timp pentru a pregati o salata de sezon si un mujdei de usturoi verde.
Pentru salata am folosit varza cruda (tocata fideluta, sarata, lasata sa se moaie si stoarsa), castraveti, ceapa si usturoi verde, leurda, ridichi de luna, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere.
Salata de sezon servita la preparatul nostru.
Pentru mujdeiul de usturoi am folosit iaurt gras, usturoi pisat, usturoi verde tocat marunt, 2-3 frunze de leurda, taiata rondele fine, marar si patrunjel verde, tocate fin, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.
Mujdei de usturoi verde cu iaurt si leurda.
Ingredientele se amesteca bine folosind o furculita/ o lingurita pana se obtine o pasta fina, consistenta.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se prezinta mesenilor (ca si cum ar mai fi nevoie, sa le gadile narile, care deja freamata de miroaznele tainice care se imprastie din bucatarie), pe un platou.
Preparatul este gata si se prezinta mesenilor.
Preparatul nostru se serveste – carnea fierbinte (bucata rupta din intreg, pentru fiecare pofticios, dupa preferinte). Pe farfurie se adauga salata delicioasa si nelipsitul mujdei de vara (racoros si doar usor, iute). Preparatul se serveste cu mic cu mare, laolalta.
Pui copt pe suport de ceramica, in cuptor electric, gata servit.
Pentru cine doreste si/ sau risca sa se supraincalzeasca, merge de minune o bere rece.
Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Timpul total de preparare a fost pe undeva la 2,0-2,5 ore, din care am stat in zona aragazului maxim 1 ora. Eu zic ca a meritat. Incercati reteta pentru a va convinge.