Surpriza ! In galantare am descoperit gaini rasa grea congelate in urma cu cateva zile. Gainile mari, gata congelate, au dezavantajul ca trebuie preparate o singura data, nu ai cum taia bucati din pasarea inghetata decat daca esti la restaurant si ai ferastrau electric.
Astept sa apara in galantare gaini rasa grea, pentru carne, refrigerate. Aceste gaini ofera gospodinelor care se respecta, o serie de oportunitati pentru diversificarea peparatelor familiei pe timpul iernii si nu numai. Este momentul potrivit pentru refacerea rezervei de untura de pasare, din frigiderul familiei.
Cum ne „incurajeaza” autoritatile ?! Autoritatile, de altfel ca mai mereu, in fiecare an, au grija sa ne sperie, ca ne asteapta o iarna grea. Mai sunt si scumpirile acestea care nu se mai potolesc. Sunt motive suficiente (dar daca, se va adeveri de aceasta data ce ni se spune ?!) si nu strica sa ne populam congelatorul cu ceva carne de gaina, transata gospodareste, dupa preferintele noastre culinare – pentru supe, mancarici, fripturi, rulade.
La inceput de toamna, gospodinele de la tara incep a-si face socotelile cu cate pasari, dintre cele crescute in curte, intra in iarna. Gainile care nu prea si-au facut datoria si au ramas repetente la ouat sunt primele trecute pe raboj pentru sacrificare. Pe la Ignat, o data cu taiere porcului vine randul gastelor, ratelor si curcanilor care se sacrifica si se pun la untura impreuna cu carnea de porc. Garnitele se depoziteaza la rece, in camara/ beci/ povarna (ferice de gospodinele care au asa ceva in dotare).
Amintiri, amintiri …. ! Au fost timpuri cand fiecare familie se descurca cum putea pentru a-si asigura cele necesare traiului. Cand copiii mei erau mici, prin galantarele din alimentara batea vantul, iar iernile erau lungi si grele. Cu ajutorul parintilor si a catorva amici, reuseam in fiecare iarna, ca garnita cu carne la untura sa nu lipseasca din balconul familiei mele si nici porcarelele din congelator. Pe la inceputul anilor ’90 cand galantarele din macelarii si alimentare au inceput sa fie populate cu carne de toate felurile, am pastrat obiceiul cu carnea la garnita si cu porcarelele la frigider/ congelator, pana cand copiii mei au terminat studiile.
Din retetarul familiei mele ! Gaina este pasarea pregatita destul de des in familia mea. Daca reusesc vreun aranjament cu o precupeata prin piata, si-mi aduce o gaina de curte, o pregatim oricand in timpul anului.
Cand cumpar gaini gata congelate, de cele mai multe ori pregatim pasarea intreaga –rasol din gaina de curte, gaina coapta la test, gaina intreaga fiarta si apoi coapta, gaina la cuptor in vasul roman cu varza nou calita.
De obicei, gaina intreaga, congelata, se fierbe mai intai si apoi se coace. Din fiertura se pregatesc niste supe deosebite – supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu taitei de casa, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita, supa de gaina cu omleta.
Gaina cumparata intreaga, refrigerata, dupa ce o transam, folosim pulpele si pieptul pentru pregatirea de mancaruri – mancare de cartofi cu pulpa de gaina sau fripturi – pulpe de gaina macerate, cu legume, la gratar.
Din pieptul de gaina pregatim snitele – snitel din piept de gaina cu piure’ de brocoli sau rulada – rulada din piept de gaina cu piept de porc si cascaval afumat.
Din surpriza in surpriza ! Am inceput sa caut prin arhiva mea cu poze de la bucatareli, retete cu pulpe sau cu piept de gaina si am gasit cateva. In urmatoarea perioada de timp, mi-am propus sa scriu pe acest blog si retete noi in care se folosesc pulpe sau piept de gaina.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de gaina, ciuperci, praz, smantana grasa, unt gras, ardei capia, ardei iute, usturoi, marar si patrunjel verde, vin alb, sec, zeama de lamaie, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Pregatire legume si ciuperci in vederea formarii sosului.
In reteta se pot folosi ciuperci albe sau ciuperci brune, manatarci, bureti de fag, chiar ghebe. Am folosit ciuperci albe, de balegar, culese de mine din padure.
Ciupercile se curata de pamant/ nisip si se spala sub jet de apa rece numai inainte de a fi feliate. Ciupercile se scurg intr-o sita si se feliaza subtire.
In reteta se foloseste o bucata de praz verde si cu parte alba. Prazul se feliaza rondele de 1 cm grosime, in transversal.
Ardeiul capia se taie in fasii subtiri de 1 cm grosime.
Cateii de usturoi se curata de coaja.
Mararul si patrunjelul verde se spala sub jet de apa rece si se toaca marunt.
Pregatire pulpe de gaina in vederea inabusirii in vin.
In aceasta reteta se folosesc pulpe de gaina proaspete.
Pulpele de gaina se curata de urmele de fulgi si dupa caz, se parlesc la flacara mare a aragazului. Se indeparteaza varful ciotoiului folosind un cutit bine ascutit.
Pulpele se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Pulpele de gaina sunt mari, motiv pentru care acestea se taie in 2 bucati.
Pulpele de gaina se prajesc intr-o cratita, in putin ulei de rapita. In lichidul de prajire se va regasi si untura de pasare topita.
Pulpele de gaina se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscaat.
In cratita se adauga fasiile de ardei capia si 2-3 catei de usturoi.

LISTA CU ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire legume si ciuperci in vederea formarii sosului.
- Pregatire pulpe de gaina in vederea inabusirii in vin.
- Inabusire pulpe de gaina in vin alb sec.
- Pregatire sos de praz cu ciuperci si smantana grasa.
- Pregatire salata de ardei copti.
- Montarea si servirea preparatului.
Inabusire pulpe de gaina in vin alb sec.
In cratita se adauga vin alb sec. Se aseaza capacul pe cratita si se da focul la potrivit.

Pulpele de gaina se inabuse in vin cu condimente pana se moaie carnea de pasare.
Pregatire sos de praz cu ciuperci si smantana grasa.
Intr-o tigaie cu margini inalte, feliile de ciuperci albe se trag in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

In tigaie se adauga rodelele de praz taiate in strap.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

In tigaie se amesteca cu o lingura din lemn sau se foloseste un cleste de bucatarie pentru a nu rupe rondelele de praz. Ne dorim ca prazul sa se moaie, fara a se rumeni complet.
In tigaia cu rondelele de praz care s-au muiat si cu felii de ciuperci rumenite se adauga fasii subtiri de ardei iute, felii subtiri de usturoi, bucatele de unt proaspat. Se picura zeama de lamaie.

Se amesteca ingredientele pana se topeste untul proaspat adaugat si preparatul nostru straluceste.

Este momentul sa se adauge in tigaie marar si patrunjel verde tocat mai mare.
Se opreste focul sub tigaie. In tigaie se adauga smantana grasa si se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor.

Nu este o greseala daca se mai picura zeama de lamaie.
Pregatire salata de ardei copti.
Pentru pregatirea salatei care se serveste la acest preparat am folosit reteta de la ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse preincalzite pentru a nu se slei sosul.

Preparatul se serveste cu paine calda. Pofticiosii familiei nu vor ezita sa moaie in deliciosul sos.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti gainile mari, refrigerate sau congelate. Cumparate intregi, mari, gainile ofera gospodinelor oportunitati culinare multiple. Nu este obligatoriu sa se gateasca toata pasarea odata. Poate fi o posibilitate agreata de gospodinele, aflate mai mereu in criza de timp, pentru a gati o data, pentru mai multe zile, daca se fierbe mai intai, gaina intreaga, chiar congelata fiind. Cutiile alimentare cu preparate gata gatite pot fi pastrate in congelator mai multe zile.