Fleica de porc cu sorici si cartofi, la cuptor

Maine este Craciunul. Majoritatea gospodinelor si-au facut planul culinar din timp. Cele mai multe gospodine si-au terminat alergaturile prin market-uri si macelarii in cautarea ingredientelor necesare preparatelor dorite pentru marea sarbatoare crestina.

Despre vanzoleala ! Astazi, in ajun de Craciun, doar la primele ore ale diminetii mai este ceva vanzoleala, in special prin market-uri. Majoritatea clientilor de astazi sunt barbati trimisi de consoarte, cu lista in mana, sa caute ce s-a omis din cumparaturi in zilele precedente. In targul organizat de primarie, la tarabele cu bunatati afumate este deja tras oblonul. Prin macelarii, oferta este minima, doar ce a mai ramas din zilele precedente. Prin hala de carne, doar intr-un colt mai regasesti o oferta ceva mai consistenta de carne proaspata de porc si diferite branzeturi. In raionul de peste, pestele proaspat s-a terminat. Doar cateva pachete cu macrou congelat sau fructe de mare plus ceva borcane de zacusca cu peste mai sunt la vedere.

Pentru tinerele gospodine si nu numai ! Pe acest blog am postat multe retete care pot fi pregatite cu ocazia marilor sarbatori crestine. Acestea se regasesc pe sectiuni, in categoriile de retete aflate pe prima pagina a blogului. Retetele se pot accesa usor dand clik pe categoria dorita si apoi pe reteta aleasa.

Din retetarul familiei mele ! In timp, fleica/ pecia de porc am utilizat-o in multe retete pentru preparate la cuptor – fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida, pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor; fleica de porc cu sorici coapta, cu varza noua calita.

Pregatita la gratar, fleica de porc poate fi o delicatesa – fleica de porc la gratar si cartofi prajiti, fleica de porc cu sorici la gratar, cu paste fainoase.

Am pregatit mai multe rulade cu fleica de porc – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza; rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din pecie de porc, coapta; rulada din fleica de porc cu sorici si coaste.

Fleica de porc fara sorici/ pecia de porc este ingredientul preferat cand pregatesc in casa carnati din carne de porc.

Mi-am propus, ca anul acesta, pentru zilele de sarbatoare crestineasca, la sfarsit de an, sa scriu cateva retete rapide de preparat, in sprijinul tinerelor gospodine care din lipsa de timp (serviciul la sfarsit de an este impovarator) au fost/ sunt inca, pe ultimii metri cu aprovizionarea si timpul pentru pregatirea mesei festive le este mult prea limitat.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 11

Fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de fleica de porc cu sorici (de preferat cu soriciul parlit, nu oparit), cartofi, catei de usturoi, untura de porc/ ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar, boia de ardei, afumata, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, vin alb, sec.

Cumparare si pregatire fleica de porc pentru coacere.

Se cumpara din macelarie (sau din market daca se gaseste si este taiata cum ne dorim) o bucata din fleica de porc cu sorici, taiata sub forma unui dreptunghi (pe masura tavii de copt din dotare, sa incapa intrega), sa tot aiba spre 2,0-2,5 Kg/ bucata.

fleica de porc cu sorici parlit 1

Bucata din fleica de porc, impanata cu grasime, avand sorici.

Este de preferat ca bucata de carne sa fie impanata cu putina grasime si sa aiba soriciul parlit, nu oparit. Se poate face comanda din timp la macelarie si aprovizionarea este asigurata.

fleica de porc cu sorici parlit 2

Bucata din fleica de porc cu soriciul parlit.

Daca s-a cumparat fleica cu sorici oparit, cu putina indemanare se poate parli soriciul, cat de cat, la flacara mare a aragazului.

Secretul gospodinei, bine pastrat ! Dupa parlire, bucata de fleica se sterge cu o carpa curata, muiata in apa calduta si stoarsa in maini, doar pe partea cu sorici. Apoi, se barbiereste soriciul folosind lama unui cutit subtire, bine ascutit. Bucata de fleica nu ne dorim sa o udam si pe partea cu carne, motiv pentru care, dupa barbierire, nu se spala cu apa calduta, doar se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Ingrediente

  • o bucata din fleica de porc cu sorici, de 2-0-2,5 Kg,

  • cartofi speciali pentru copt,

  • condimente (boia afumata, rozmarim, cimbru),

  • vin alb, sec,

  • usturoi.

Pregatire tava de copt pentru coacerea preparatului.

Cartofii se curata de coaja si se taie pe jumatate daca sunt mari. Cartofii mici se lasa intregi.

In tava de copt, se tavalesc jumatatile de cartofi prin putina untura de porc topita.

In tava de copt se adauga catei de usturoi, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 1

In tava de copt se regasesc jumatati de cartofi, putina untura de porc topita, condimente si catei de usturoi.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului electric.

Bucata de fleica de porc se cresteaza cu un cutit bine ascutit, pe partea cu sorici. Crestaturile prin sorici si grasime trebuie sa ajunga pana la carne.

In crestaturi se pune sare grunjoasa si boia de ardei, afumata. Se freaca bine prin crestaturi.

In tava de copt se toarna vin alb, sec indoit cu apa rece.

Fleica de porc se aseaza pe gratar, in tava de copt, deasupra cartofilor, cu carnea pe gratar. In timpul coacerii, grasimea se topeste si se scurge prin carne, in tava de copt.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa in maini.

Despre coacerea bucatii de fleica de porc ! Aburii formati in tava de copt vor fragezi/ coace carnea. Aburii care ajung sub hartia de copt vor contribui la obtinerea unui sorici bine copt, moale.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 2

Fleica de porc crestata si condimentata se aseaza pe gratarul tavii de copt, deasupra cartofilor.

Secretul gospodinei ! Grasimea si soriciul vor lua atata sare grunjoasa cat le trebuie, fara ca preparatul final sa fie excesiv de sarat.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare si pregatire fleica de porc pentru coacere.
  • Pregatire tava de copt pentru coacerea preparatului.
  • Coacerea preparatului in cuptorul aragazului electric.
  • Preparatul se pregateste pentru servire.
  • Montarea si servirea preparatului.

Se preincalzeste cuptorul electric al aragazului. Se fixeaza programul de inclazire cuptor, sus-jos cu ventilator si temperatura de 190 grade C.

Cand becul rosu al cuptorului se stinge, tava de copt acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa, se introduce in cuptorul electric, pe trapta a 3-a.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 3

Tava de copt acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Coacerea propriu-zisa dureaza cca. 2 ore, dupa marimea bucatii de fleica de porc cu sorici.

In ultimele 10-15 minute, se scoate hartia de copt de pe tava si se lasa fleica sa se rumeneasca.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 4

Fleica de porc cu sorici este aproape coapta si soriciul usor rumenit.

Preparatul se pregateste pentru servire.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 5

Carnea de porc este bine coapta si soriciul rumenit, dar moale.

Preparatul este fierbinte si se acopera cu hartia de copt pentru a se odihni carnea timp de 15-20 de minute. In acest timp, carnea va redeveni mustoasa.

Bucata de fleica coapta se scoate pe o farfurie/ un taler din lemn in vederea felierii.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 8

Fleica de porc este gata coapta.

Pe partea cu grasime mai multa a bucatii din fleica de porc gata coapta, grasimea este subtire si bine coapta. Are consistenta jumarilor de porc. Se observa straturile de carne si grasime care mustesc.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 6

Fleica de porc este gata coapta.

Montarea si servirea preparatului.

Bucata din fleica de porc cu sorici se feliaza folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim sa se sleiasca grasimea pe farfurie. Pe farfurie se aseaza cartofii copti, felia de carne picurata cu minunatul sos si muratura preferata.

fleica de porc cu sorici si cartofi la cuptor 10

Fleica de copt cu sorici si cartofi, la cuptor – preparatul este gata servit.

La acest preparat destul de gras se servesc muraturile preferate, conservate in saramura sau in otet.

castraveti si capia conservati in otet

Castraveti si capia conservati in otet.

Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu, din struguri.

Orice sercet culinar merita a fi dezvaluit ! Totusi, bucata din fleica de porc cu sorici, gata pregatita, poate fi destul de mare. Nu este motiv de panica. O bucata generoasa, rece, poate fi pusa in congelator. Se pastreaza bine cateva luni. Prinde bine, nu se stie cand ?!

Dupa Craciun, mai sunt cateva zile pana la Anul Nou. Nu toti suntem in concediu sau pensionari. Felii subtiri de carne cu grasime, unse cu mustar sau puse intre 2 frunze de salata verde cu felii de castraveti murati, asezate intre 2 felii subtiri de paine sunt un sandvis bine venit pentru pranzul de la serviciu.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aceasta reteta simpla si destul de repede de pregatit poate fi solutia de avarie a oricarei gospodine aflate in criza acuta de timp. Un celibatar convins sau un tanar, aflati si acestia in criza de timp, dar dornici sa serveasca ceva gustos si bine pregatit, pot incerca aceasta reteta. Savoarea preparatului este garantata, iar succesul culinar este asigurat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*