ce am pregatit dintr o pulpa de curca si o portiune de spinare 12

Ce am pregatit dintr-o pulpa de curcan transata cu o portiune de spinare

Ocazia de a ne strange mai multi in jurul mesei, m-a facut sa gatesc cantitativ, ceva mai mult. Ca sa evit canicula, am apelat la preparate care se pregatesc rapid si in special, nu trebuie sa stai tot timpul de straja langa aragaz.

Amintiri, amintiri …. ! Inca din copilarie, mama dorea sa ne strangem toti ai casei in jurul mesei, la ora pranzului, cand noi copiii eram veniti de la scoala, iar tata si bunicul soseau de la serviciu. Mama si bunica trebaluiau de dimineata pana seara prin curte, gradina si in bucatarie. De cele mai multe opri si seara reuseam sa ne strangem tot familionul in jurul mesei.

Cand era vorba de gatit, fiind mereu 7 la masa, mama si bunica isi imparteau sarcinile intre ele, astfel incat, la ora mesei, totul sa fie gata pregatit. Gatitul se facea la soba metalica cu plita de tuci, arzand lemne. Oale si tingiri erau mai mereu pe plita, cat era ziua de lunga. Mult mai tarziu a aparut aragazul cu butelie in bucataria familiei, pe la inceputul anilor ’50, castigat de tata la loto.

Butelia se reumplea cu greu. La inceput venea masina cu butelii pline, din orasul resedinta de judet, de 1-2 ori pe luna. Se ducea vestea, cu repeziciune, din gura in gura, cand sosea masina. Locuri de depozitare, in orasul nostru, cu butelii gata reincarcate, au aparut prin anii ’70, o data cu statia de alimentare masini, cu combustibili. Gatitul la aragaz, in familie, s-a facut ceva mai tarziu, cand tata a reusit sa cumpere si a 2-a butelie, de schimb, pentru reumplerea cu gaz lichefiat.

Intr-o perioada scurta de timp, a existat o statie de incarcare butelii, in orasul nostru, la autogara. Cand trebuia mers la statia de reincarcare (la vreo 2 Km de casa noastra), imi placea sa merg cu tata, cu carutul special pentru butelie (confectionat de un unchi), nu de altceva, dar stateam la dus, in carutul tras de tata. La intoarcere tineam de protapul carutului impreuna cu tata si paseam alaturi de el, cu pasi repezi.

Cand copiii au plecat la scoli, traditia meselor in familie s-a pastrat pentru sarbatorile crestine si la aniversari.

Asa am fost invatati si nu aveam cum sa nu respectam traditia, noi copiii, in familiile noastre.

Anii au trecut, parintii si bunicii au plecat dintre noi, iar noi fratii reusim sa ne strangem impreuna destul de rar, iar din pacate, cu copiii si nepotii nostrii tot mai rar, in special pe la nunti, botezuri, la unele aniversari cu ani rotunzi impliniti si la inevitabilele decese sau parastase ale unor rude apropiate.

Din retetarul familiei mele ! Genul de preparate abordate fac parte din categoria de blog – mese festive, aniversari si sarbatori religioase. Consider ca masa servita in familie trebuie tratata ca o sarbatoare.

La ocazii festive pregatim retete nu neaparat simple, dar cu surprize pentru meseni – gurmanderie fara frontiere, gurmanderie si estetica, monstrul din ograda bunicii, gaina coapta ca la test, rasol din gaina de curte.

Sarbatorim uneori, chiar fara un motiv aniversar, doar pentru a marca o anume situatie/ un anume moment – praznic de iesire din izolare, pomana porcului oricand bine venita, pomana porcului vizibil imbunatatita.

Friptura de curca cu cartofila cuptor si salata de sfecla rosie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de curca transata impreuna cu o portiune de spinare si tartita, radacinoase (patrunjel, morcov, pastarnac, telina), ceapa, usturoi, ardei gras, cartofi, gris de grau, oua de gaina, rosii/ suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, rozmarin.

Pregatire carne de curca pentru fierbere.

In reteta am folosit carne de curca crescuta in curte, primita de la sora mea. Curca intreaga sa tot fi avut vreo 4-5 Kg. Pulpa de curca si bucata de spinare plus tatita au fost pline de grasime, motiv pentru care a trebuit sa scot grasimea si cu pielea din portiunile unde grasimea era in exces.

A ramas suficienta grasime pe carnea de curca. Grasimea ramasa pe carne urma sa se regaseasca dupa fierbere, in lichidul de fierbere.

Portiunea din spinarea de curca am curatat-o la interior de plamani (la fierbere, coloreaza zeama).

Carnea folosita in reteta si grasimea adunata pentru a se pregati untura de curca.

Ingrediente

  • pulpa de curca cu o portiune de spinare si tartita,
    radacinoase,
    cartofi,
    suc de rosii/ rosii,
    gris de grau,
    oua de gaina,
    sfecla rosie.

Pregatirea pentru fierbere a carnii de pasare in oala sub presiune.

La grasimea pe care am colectat-o de pe carne, am dedus ca pasarea avea cel putin 1,5 ani si fusese hranita cu grau si porumb. Nu am vrut sa risc, sa fierb carnea intr-o oala de fiert, direct pe flacara aragazului.

Pentru fierbere, am folosit oala de presiune in care am pus carnea, radacinoase (patrunjel, morcov, pastarnac, telina), ceapa, ardei gras, un praf de sare grunjoasa. Am acoperit cu apa rece ingredientele din oala de presiune.

Secret bine pastrat ! Nu am oparit carnea pentru a nu pierde din grasimea de pasare. In plus foloseam oala de presiune cu gratar la fund, iar sub gratar se strang eventualele parti de plaman ramase pe oase.

Oala de presiune cu carne de curca si legume care fierbe si cratita cu grasime de pasare care se prajeste.

Pregatire untura de curca si jumari din grasime de curca.

Intr-o cratita se pune grasimea de curca colectata de pe carne. Se prajeste, amestecand cu o lingura de lemn pana cand bucatile de grasime se fac jumari de marimea dorita.

Grasimea de curca se scurge intr-un borcan. Se adauga un praf de sare grunjoasa. Borcanul se inchide cu capac etans. Dupa racire, borcanul inscriptionat si datat se pastreaza la rece in frigider. Untura de curca se poate utiliza, timp de minim 2-3 luni, ulterior, la supe, ciorbe si mancarici, la cartofi fierti pe jumatate si apoi pusi la cuptor pentru coacere si rumenire.

Untura de curca si jumari din grasime de curca.

Jumarile se pun intr-un castron si se adauga un praf de sare grunjoasa.

Fie ce-o fi ! Pofticiosii de serviciu nu vor ezita sa serveasca aceste jumari, calde/ reci, cu paine calda/ paine prajita si ceapa/ usturoi, ca aperitiv la un paharel de tarie. Nu se pune ca este canicula afara, pofta este pofta si se satisface chiar cu riscul unei transpiratii excesive.

LISTA ACTIVITATILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire carne de curca in vederea fierberii.
  • Pregatirea pentru fierbere a carnii de pasare in oala sub presiune.
  • Pregatire untura de curca si jumari din grasime de curca.
  • Fierberea carnii de curca impreuna cu legume.
  • Pregatire supa de rosii cu galuste din gris.
  • Pregatire friptura din pulpa de curca.
  • Pregatire garnitura din cartofi pentru friptura de curca.
  • Montarea si servirea preparatului.

Fierberea carnii de curca impreuna cu legume.

Oala de presiune se pune la fiert, la foc mare pana incepe sa fluiere. Se reduce focul sub oala de presiune la potrivit si se fierbe 45 minute – 1 ora, dupa marimea bucatii de carne.

Dupa cca. 1/2 ora de la oprirea focului, oala de presiune se depresurizeaza. Se desface capacul la oala de presiune.

Carnea de curca este fiarta suficient. Grasimea de curca coloreaza placut ochiului, lichidul de fierbere.

Carnea fiarta se scoate din oala de presiune intr-un castron.

Carnea de curca este fiarta suficient.

Lichidul de fierbere cu legumele fierte se scot intr-o oala de fiert.

Lichid cu grasime de la fierberea carnii de pasare.

Nu este obligatoriu sa utilizam tot lichidul de fierbere o singura data, pentru a pregati o supa sau o ciorba de pasare.

Din lichidul colectat, o parte se pune intr-o cutie cu capac. Cand se raceste lichidul, cutia se acopera si se inscriptioneaza – fond de pasare si se dateaza. Cutia se pastreaza in congelator, bine inchisa.

Untura de curca si fond de curca.

Fondul de curca congelat se poate folosi ulterior, timp de 2-3 luni, pentru pregatirea de supe sau ciorbe.

Pregatire supa de rosii cu galuste din gris.

O parte din lichidul de fierbere si legumele fierte le-am folosit pentru a pregati o supa cu galuste din gris de grau si suc de rosii.

Supa de curca cu suc de rosii in care se fierb galustele din gris.

Am folosit reteta de la supa de gaina cu rosii si galuste.

Supa de curca cu rosii si galuste.

Pregatire friptura din pulpa de curca.

Carnea de curca, fiarta, se pune intr-o tigaie de copt, pe gratar.

In tigaie se adauga 2-3 polonice de zeama in care a fiert carnea de curca, condimente (piper boabe, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin), un praf de sare grunjoasa, catei de usturoi.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului pentru rumenire. Am folosit cuptorul electric cu incalzire sus-jos, la 150 de grade C, timp de 30 de minute pana cand carnea s-a rumenit omogen, fara a se usca.

Pulpa de curca prefiarta si gata rumenita in cuptorul aragazului.

Secretul gospodinei ! Periodic, pentru o rumenire omogena, carnea se stropeste cu sos din tigaie colectat cu o seringa de bucatarie.

Pregatire garnitura din cartofi pentru friptura de curca.

Cartofii speciali pentru copt se fierb 10-15 minute in apa cu sare grunjoasa.

Cartofii prefierti se tavalesc prin lichidul din tava in care s-a copt friptura de curca. Tava cu cartofi prefierti se tine la cuptor 10-15 minute pana se rumenesc usor.

Am folosit reteta de la cartofi taranesti pregatiti la cuptor. Nu am mai pus ciuperci.

Montare si servire preparat.

Friptura de curca se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cu garnitura din cartofi taranesti si salata de sfecla rosie. Sosul se picura pe carne si cartofi.

Friptura din pulpa de curca cu cartofi taranesti si salata de sfecla rosie.

Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Banuiesc ca fiecare familie are traditiile ei. A respecta traditiile de familie nu poate fi un moft. Reprezinta doar modalitatea de a-ti aduce aminte de cei plecati dintre noi, de a servi o masa cu totii, impreuna si a ne bucura de momentul respectiv. Acest preparat poate fi un indemn pentru a da adunarea membrilor familiei voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *