Ca in fiecare an sarbatorim Pastele in familie, cu copiii si de cele mai multe ori cu rude si cu prieteni apropiati. Ce poate fi mai frumos decat sa-i vezi pe toti impreuna, bulucindu-se in jurul mesei de sarbatoare, ciocnind ouale vopsite, mancand pasca si cozonac, glumind si aducandu-si aminte de nazdravaniile din copilarie, de anumite intamplari din viata de zi cu zi. Ne amintim si de cei plecati dintre noi. Veselie cat cuprinde, clinchet de pahare, pofte culinare implinite (uitand de curele de slabire si de alimentele nerecomandate de nutritionisti), laolalta de gurmanzi si de gurmeti dar si de pofticiosii de ocazie. Statul la un pahar de vorba continua pana spre seara.
De-ale povestitorilor amatori ! Anul acesta am sarbatorit Pastele la tara, intr-un peisaj de vis (verdele padurii prinde tot mai multe nuante de culoare, copacii freamata a primavara, floricelele se itesc pe campie si prin gradina, pasarelele te incanta cu trilul lor, chiar cucul te trezeste dis de dimineata, auzi si iarba cum creste), la poalele muntilor, la un pas de Oltul cel naravas. Cocosii cei tantosi, din gospodarie, te anunta de sosirea zorilor. Nici cainii nu stau indiferenti cand vulpea cea sireata da tarcoale tarcului cu pasari sau uliul pandeste vreo gaina ratacita, din cardul de pasari lasate libere, pe campie.
Traditii de sarbatoare respectate in familie ! De pe masa de Paste nu poate lipsi mielul si/ sau iedul pregatit in toate felurile.
Mustarul, ardeiul iute, ceapa verde, usturoiul verde, hreanul proaspat ras si mujdeiul de usturoi verde sunt puse la indemana mesenilor. Salata verde cu leurda si ridichi este si ea la discretie.
Ouale vopsite se aseaza in mijlocul mesei si fiecare ocheste oul castigator pentru a se putea impauna ca mare spargator de oua rosii. Ca in fiecare an, am vopsit oua de gaina, de rata, de curca si ca specialitate, oua de bibilica.
Ouale vopsite merg de minune cu drob de ied/ miel.
Drobul este la mare cautare, motiv pentru care intotdeauna facem 2 portii generoase. Verdeata (ceapa, usturoi, leurda, marar, patrunjel) multa si ouale fierte tare si destule numeric plus ouale proaspete pentru a lega tocatura la cutit, nu pot lipsi dintr-o asa bunatate de preparat.
La servitul drobului rece sau cald, dupa preferinta fiecaruia, impreuna cu oua fierte ceva mai tare, merge de minune o felie de pasca (anul acesta am experimentat o reteta fara aluat specific de cozonac pe care o voi scrie cat de curand, dupa o noua pregatire a acestui preparat), chiar daca este putin dulce. Gurmetii cei mai inraiti se pot declara multumiti de oferta.
Paharelul cu tuica sau cu wisky face minuni, deschizand apetitul gurmanzilor profesionisti.
Branzeturi de tot felul, mai mult sau mai putin sarate stau la indemana doritorilor. Oul fiert tare merge cu cas nesarat, de vaca, cu ceapa verde si un paharel de tuica de prune. Si cascavalul afumat merge la fel de bine cu oua fierte, tari, putin piper proaspat rasnit si un paharel de wisky.
Borsul de ied/ miel nu poate lipsi de pe masa la o asa mare sarbatoare. Leusteanul verde, tocat mai mare si presarat cu darnicie imprastie o aroma inconfundabila care iti gadila placut narile.
Friptura pregatita la cuptor a fost din pulpe si coaste de ied.
Carnea de ied este frageda si se perpeleste repede la cuptor, cu condimente putine (catei de usturoi, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru si sare grunjoasa). Se poate adauga vin alb, sec.
Sosul care se strange in tava de coacere se strecoara si poate fi servit cald, peste friptura fierbinte, pusa in farfurii incalzite, sa nu se sleiasca carnea. Carnea se serveste cu mujdei de usturoi verde pus deasupra.
Vedeta fripturilor de la masa sarbatoreasca de Paste 2017 a fost pulpa de miel, macearata, pregatita cu legume, pe gratar.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de miel cu putina grasime, ciuperci proaspete, cartofi noi, ciorchini de rosii mici, praz, dovlecei, ceapa de arbagic (mai mare), necuratata de foi.
Ingrediente
- pulpa de miel,
- cartofi noi,
- ciuperci proaspete,
- dovlecei,
- praz,
- ceapa de arbagic,
- ciorchini de rosii mici.
Pulpa de miel se macereaza, minim 24 de ore, intr-un amestec de: ulei de masline, zeama de lamaie, otet de orez, vin alb, sec, verdeata (usturoi verde, marar si patrunjel, tocate marunt), sare grunjoasa, coaja de lamaie data pe razatoarea mica, mustar, boia de ardei, afumata/ curcuma (optional), piper boabe, proaspat macinat. Pulpa de miel si lichidul de macerare se pun intr-o punga din plastic alimentar, etansata cu elastic/ punga speciala pentru macerare, in frigider, la rece. Periodic se palpeaza punga, pentru a patrunde aromele cat mai bine in carne.
Se pregateste jarul pentru gratar, din lemn de stejar/ fag si carbuni. Se curata gratarul, bine incins, cu o jumatate de ceapa uscata si/ sau cu o bucata de slanina.
Pulpa de miel macerata se scoate din punga de plastic alimentar si se inveleste/ impatureste in hartie de copt si apoi in folie de staniol. Lichidul de macerare se adauga si el in punga di hartie de copt, facuta pentru carne. In timpul frigerii, lichidul de macerare va fierbe si va aromatiza si mai mult carnea de miel.
Folia din staniol in care se impatureste pulpa de miel, la experior, trebuie sa imbrace bine punga din hartie de copt, pentru ca lichidul sa nu curga in timpul frigerii pe gratar.
Cum pregatim pulpa de miel pe gratar ? Cand avem suficient jar, dar si in pregatire alt jar (eventual cu carbuni) pulpa de miel infasurata in hartie de copt si folie din staniol se aseaza pe gratarul incins. Carbunii de sub pachetul cu pulpa de miel nu trebuie sa aiba flacara. Flacara se potoleste stopind carbunii cu putina apa rece.
Reteta pas cu pas
- Macerare pulpa de miel cel putin 24 de ore.
- Pregatire gratar pentru frigere – jar din lemn si/ sau carbuni, curatare gratar cu jumatate de ceapa uscata/ bucata de slanina.
- Invelire pulpa de miel macerata, in hartie de copt si apoi infasurare in folie de staniol.
- Frigere pulpa de miel macerata, pe gratarul incins.
- Pregatire legume si ciuperci pentru frigere. Cartofii noi se curata, se spala, se scurg si se invelesc in staniol. Legumele se spala si se scurg. Ciupercile se curata de nisip.
- Frigere cartofi noi, inveliti in staniol, pe gratar.
- Pastrare pulpa de miel si cartofi noi, fripta/ fripti, in folie, sa se odihneasca.
- Frigere ciuperci si legume pe gratar.
- Scoatere cartofi si pulpa de miel din folie. Decojire ceapa de arbagic.
- Montare preparat pe platoul din lemn, pentru servire la masa sarbatoreasca.
Pulpa de miel se lasa pentru frigere pe gratarul incins timp de 1-1,5 ore in functie de marime.
Se pregatesc legumele si ciupercile pentru frigere pe gratar. Cartofii noi se curata cu buretele din sarma. Se spala cu apa rece, se scurg si se sterg cu hartie absorbanta/ carpa curata. Prazul se taie in lung, cat mai subtire. Dovleceii se taie in lung. Ciupercile se spala doar daca sunt murdare. Ciupercile se curata de nisip (daca au) cu o pensula de bucatarie. Rosiile se spala in ciorchine, sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Arbagicul se lasa in foi.
Cum pregatim cartofii noi, pe gratar ? Cartofii intregi se invelesc in folie din aluminiu si se aseaza in jurul pulpei de miel, pe gratar. Au nevoie de 30-40 de minute pentru frigere, in functie de marime. Cartofii, daca sunt vechi, se curata de coaja si se pot pot asezona cu sare grunjoasa si cimbru uscat si picura ulei de masline, inainte de a fi inveliti in folie de aluminiu.
Pulpa de miel fripta se lasa sa se odihneasca in folie pentru a redeveni mustoasa, cel putin 30 de minute inainte de servire. Cartofii noi se pastreaza calzi, in folia de aluminiu.
Pentru gurmetii incurabili, dornici de carne de pasare cu orice ocazie ! Pe gratarul incins, in timpul frigerii pulpei de miel se pot pune si felii subtiri din piept de curcan.
Jarul se intinde sub tot gratarul si se aseaza pe acesta ciupercile intregi, legumele feliate, ceapa de arbagic in folie si ciorchinii de rosii.
Legumele si ciupercile se frig la jar aproape stins, sa nu se arda. Legumele feliate se intorc pe gratar. Ciupercile si ceapa de arbagic se rotesc pe gratar pentru a se coace uniform. Prazul fiind subtire este cel mai expus la frigere si se poate arde pe marginile foilor, dar este bun, crocant.
Pentru montare pe platoul din lemn, cartofii si pulpa de miel se scot din invelis. Ceapa de arbagic se scoate din foi. Ingredientele preparatului, gata pregatite la gratar, se aseaza pe platoul de servire din lemn si se duc calde, la masa sarbatoreasca.
Fiecare mesean serveste ce vin doreste, alb sau rosu, sec, demisec sau chiar dulce.
De pe masa sarbatoreasca de la Paste nu poate lipsi cozonacul.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Hristos a inviat !