Tartite de curcan cu paste de orez si ciuperci

Mi-am propus, sa incerc, sa scriu in continuare, retete cat mai simple, cu ingrediente putine, care se pregatesc la iuteala si nu este neaparat, necesara prezenta gospodinei, tot timpul, in preajma aragazului. Pui ceva la fiert – carne cu legume, dai in fiert si aduni/ inlaturi spuma formata, pui capacul pe oala de fiert, potrivesti focul cat sa fiarba supa/ ciorba, molcom si pleci la tv, la calculator sau continui, sa citesti revista/ cartea inceputa. Cand trec 1,5-2,0 ore (in functie de carnea pe care ai pus-o la fiert), te intorci in bucatarie, sa pregatesti felul doi si sa definitivezi supa/ ciorba.

Nu te rupi chiar de tot, de bucatarie ?! In functie de carnea pe care ai pus-o la fiert, mai dai cate o geana prin bucatarie, sa nu sece cumva apa in care ai pus sa fiarba, legumele si carnea.

Sa trecem la treaba ! Rasfoiesc arhiva cu poze de la retete nescrise inca. Cu toata toropeala de afara, stomacul pofticiosilor familiei cere o supa sau o ciorba, macar de 2-3 ori pe saptamana.

Alegi, sa fierbi ceva, neaparat cu os, astfel incat, in felul doi, sa pui carnea mai intai fiarta si unduita ulterior. Cauti o mancarica care sa nu te tina prea mult timp prin preajma aragazului.

Din retetarul familiei mele ! Am ales sa fierb niste tartite de curcan. Din fiertura de la tartite, aripi, ciotoi de curcan, pregatim supe delicioase, din cele apreciate de nepotelul nostru – supa din tartite de curcan cu fidea, supa de curcan cu taietei de casa, supa din ciotoi de curcan cu galuste.

De-ale bunicilor ! Am gasit in market paste fainoase in forma literelor din alfabet si in plafar, niste paste din grau dur, colorate cu rosii si spanac, tot in forma literelor din alfabet. Supica deja pregatita cu primele paste mentionate a avut un succes deosebit. Nepotelul nostru a fost atat de incantat, incat, rabdator, a purces, sa aleaga, pastele fierte si umflate, una cate una. Cu celelalte paste, ne-am propus, sa-l surpindem cat de curand pe micut, pregatindu-le cu un sos de rosii, ardei copt si busuioc. Sosurile cu suc de rosii si legume sunt o alta pasiune culinara de-a nepotelului nostru.

In retetarul familiei mele se regasesc mai multe preparate, gen mancarici, in care am folosit carne de curcan cu os, deja fiarta – mancare de mazare si conopida cu aripi de curcan, mancare de gutui cu aripi de curcan, tartite de curcan invelite in bacon, la cuptor, cu mancare de vinete.

tartite de curcan cu paste de orez 10 Copy

Tartite de curcan cu paste de orez si ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: tartite de curcan, paste de orez, ciuperci, rosii uscate conservate in ulei de masline, ceapa, usturoi, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc, frunze de telina), cimbru uscat, radacinoase pentru fiertura (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), fasii de ardei gras, lamaie.

tartite de curcan cu paste de orez 1 Copy

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Fierberea tartitelor de curcan.

Prefer sa cumpar tarite de curcan cat mai mari, sa le fierb pentru a obtine o supa sau sa le coc in cuptorul aragazului, la foc mic, apoi sa pregatesc o ganitura din legume, de preferat, in sosul format la coacerea tartitelor.

Inainte de a fi puse la fiert, tartitele se curata de urmele de fulgi si de capetele de pene infipte adanc, in carne. Se inlatura grasimea rea (sub forma de bilute, direct sub piele) din coada tartitei.

Tartitele, la nevoie, se pepelesc pe flacara mare a aragazului, apoi, se spala sub jet de apa calduta si se lasa la scurs intr-o sita.

Se pune la fiert o oala cu apa rece. Cand apa da in clocot, se oparesc tartitele 1-2 minute si se arunca apa. Se pune alta apa rece la fiert si cand da in clocot, se adauga tartitele oparite, sare grunjoasa, radacinoasele taiate in bucati mari, fasii de ardei gras si o ceapa intreaga.

tartite de curcan cu paste de orez 2 Copy

Tartite de curcan puse la fiert cu legume.

Tartitele de curcan gata fierte se scot pe o farfurie, urmand a fi folosite in preparatul nostru, cu paste de orez si ciuperci.

Din fiertura de la tartite si legumele fierte, taiate mai marunt am pregatit o supa folosind reteta de la supa de pasare cu galuste.

supa cu galusti 2 Copy

Supa cu galuste din gris.

Ingrediente

  • tartite de curcan,

  • paste de orez,

  • ciuperci albe/ brune,

  • rosii deshidratate conservate in ulei,

  • unt proaspat,

  • radacinoase,

  • frunze de telina, frunze de busuioc.

Pregatire ciuperci pentru garnitura din paste de orez.

In reteta, am folosit ciuperci albe, de marime potrivita, cumparate din market.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se calesc in amestec de ulei de masline si putin unt proaspat, mai intai ciupercile taiate mai mari (ciupercile mici pot fi folosite intregi).

tartite de curcan cu paste de orez 4 1

Ciupercile si-au lasat multa apa si se calesc lent in amestecul de ulei de masline si unt proaspat, inabusite in suc propriu.

Cand ciupercile incep sa se moaie si zeama lor aproape ca a secat, in tigaie, se adauga ceapa tocata rondele subtiri si usturoiul taiat fasii subtiri. Nu ne dorim ca ceapa sa se arda, doar sa se moaie si sa se rumeneasca putin.

tartite de curcan cu paste de orez 5 Copy

In tigaie se regasesc ciupercile, ceapa si usturoiul, care se calesc/ se inabuse cu capacul pus pe tigaie).

Amestecul se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie.

In tigaie se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizarea amestecului pana cand lichidul (in majoritate apa) scade/ aproape sa sece.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Fierberea tartitelor de curcan.
  • Pregatire ciuperci pentru garnitura din paste de orez.
  • Fierberea pastelor de orez si inabusirea lor impreuna cu ciupercile.
  • Definitivarea preparatului, montarea si servirea acestuia.

Este momentul ca in tigaie, sa se adauge rosiile uscate conservate in ulei de masline. Nu este o greseala daca se adauga si suc de rosii, dupa gust, daca se doreste un sos mai consistent.

Rosiile deshidratate, conservate in ulei se toaca marunt.

tartite de curcan cu paste de orez 6 Copy

In tigaia cu ciuperci si ceapa s-au adaugat rosii deshidratate la soare, conservate in ulei.

Se amesteca in tigaie cu lingura din lemn pentru formarea unui sos consistent. Amestecul se da in cateva clocote.

Se adauga verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc, frunze de telina) tocata marunt.

Secretul gospodinei. Sucul de rosii se poate pregati din rosii proaspete, decojite, date pe razatoarea mare si fierte pana scad si devin o pasta omogena, mai mult sau mai putin lichida, dupa gust.

Fierberea pastelor de orez si inabusirea lor impreuna cu ciupercile.

Intr-o oala mai mare, se aduc la fierbere, 2-3 litri de apa rece. In apa care clocoteste se adauga un praf de sare grunjoasa, dupa gust.

tartite de curcan cu paste de orez 3 Copy

Paste de orez care fierb in apa clocotita, la care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.

Pastele de orez se fierb atatea minute cat scrie pe pachet. De regula, in 2-3 minute, pastele de orez se umfla si se moaie suficient. Nu ne dorim ca pastele noastre sa fie prea moi, doar cat sa se simta cand le strangi intre degete.

Pastele de orez fierte, se iau cu polonicul special pentru paste fierte si se adauga in tigaia cu ciuperci in sos de rosii deshidratate. Adaugam si cateva linguri din apa in care au fiert pastele si amestecam cu lingura din lemn. Ne dorim ca sosul sa inglobeze pastele de orez si ciupercile, formand un tot omogen cu suficient sos.

image

In tigaia cu ciuperci inabusite s-au adaugat pastele de orez, gata fierte.

Definitivarea preparatului, montarea si servirea acestuia.

In tigaia cu ciuperci si paste de orez, se adauga tartitele de curcan, fierte. Se amesteca cu o lingura mare, de bucatarie sau cu spumiera pentru omogenizare.

tartite de curcan cu paste de orez 8 Copy

Tartitele de curcan gata fierte s-au adaugat in tigaia cu ciuperci si paste de orez, in sos de rosii.

Nu ne dorim, sa se faramiteze pastele de orez. Ne dorim ca tartitele, sa se incalzeaza suficient. Se da amestecul in cateva clocote si se amesteca, cu grija (sa nu faramitam pastele de orez), cu spumiera pentru omogenizarea gusturilor.

Secret bine pastrat. Preparatul nostru se serveste pe farfurii intinse, preincalzite (sosul rece poate sa se sleiasca daca tartitele de curcan au fost mai grase). Cine doreste un sos mai consistent in preparatul final, pot adauga 1-2 polonice din zeama in care au fiert tartitele de curcan.

tartite de curcan cu paste de orez 9 Copy 1

Tartite de curcan cu paste de orez si ciuperci – preparatul este gata servit.

Acest preparat se poate servi cu salata de ardei copti.

salata de ardei copti 7 Copy

Salata de ardei copti.

Daca cinam spre seara, cand s-a racorit afara, putem risca o bere aburinda ?

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mi-a placut intotdeauna ca supele, chiar daca le servim doar cu galuste, fidea, taietei de casa, omleta taiata fideluta, nu si cu carne, sa folosim fiertura din carne cu os. Gustul fierturii va da un gust deosebit, suplimentar, supei finale. Nu ocoliti tartitele de curcan, au si oase multe, dar si carne destula.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*