Chiftelute cu orez, pregatite la abur

In familia mea, toti suntem romani din tata in fiu, cu bunici si strabunici romani neaosi. Ne mandrim ca suntem romani si transmitem iubirea pentru tara si pentru romani din generatie in generatie.

Ca in fiecare an si anul acesta, de Ziua Nationala a Romaniei, am pregatit traditionala fasole batuta cu ciolan afumat, chiar daca am sarbatorit in familie, doar eu cu sotia. Parintii cu nepotelul nostru sunt plecati, sa se bucure mititelul de putina zapada si sa sarbatoreasca la cuscrii. Ceilalati copii ai nostri sunt plecati momentan, cu munca, in UE.

Din retetarul familiei mele ! Nu voi scrie astazi o reteta cu mancarea traditionala pentru Ziua Nationala a Romaniei. Ar insemna sa ma repet, chiar daca unele comentarii ar putea fi diferite. Prefer, sa reamintesc doar cateva din retetele deja postate in anii precedenti – ziua Romaniei 1 Decembrie, ciolan cu fasole boabe, iahnie de fasole boabe si afumatura de la garnita, preparat cu dichis; ciolan afumat de porc cu fasole boabe, iahnie de fasole boabe cu porcarele, afumatura la cuptor cu mancare de fasole boabe, ciorba de fasole boabe cu porcarele, fasole batuta cu ceapa prajita si varza murata.

Imi este greu sa cred ca pot fi romani care sa nu agreeze fasolea boabe, cu sau fara afumatura. Din motive care tin de sanatate sau din orice alt motiv, pentru cei care nu au pregatit mancarea traditionala, dar si pentru pofticiosi declarati, am sa scriu o reteta cu chiftelute.

De-ale gospodinei ! In retetarul familiei mele se regasesc cateva retete facute dupa sursele culinare de inspiratie, in care vedeta preparatului este chifteaua/ chifteluta/ perisoarele.

Pregatim chiftele cu carne tocata – chiftele din carne tocata cu spanac, chiftelute marinate altfel, chiftelute cu sos si ciuperci sotate, ciorba de salata cu perisoare si omleta, perisoare din carne de porc in sos de rosii, ciorba dulce sau acra din perisoare, chiftelute din carne de porc cu legume prajite, chiftele cu sos cum ii placea unui unchi al meu, chiftea uriasa cu ou de gasca in aluat, chiftele din carne tocata, la cuptor.

Nu omitem, sa pregatim chiftele din peste – chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt, ciorba de perisoare din peste, chiftelute din peste afumat si cartofi, chiftelute din peste, marinate; chiftelute din file’ de peste cu legume.

Chiftelutele cu legume pot fi preparate deosebite, mult apreciate de catre gurmanzi – pastrav la tigaie cu chiftelute din dovlecei prajite, chiftelute din dovlecei, prajite; chiftelute din legume la cuptor.

chiftelute cu orez pregatite la abur 14

Chiftelute cu orez, pregatite la abur.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne de curcan, tocata, oua de gaina, orez pentru pilaf, mazare verde, ceapa, morcov, verdeata (marar si patrunjel), sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin, sofran, ulei de masline extravirgin.

Pregatire ingrediente in vederea prepararii.

Carnea de curcan se cumpara gata tocata, din pulpa de curcan dezosata. Cerem vanzatoarei sa ne toace in fata o pulpa de curcan fara piele si dezosata (este ceva mai scumpa, dar merita). Daca vom cumpara carne gata tocata sau carne pregatita in galantar spre tocare, surprizele neplacute pot sta la panda – oscioare, piele, zgarciuri, chiar franturi de mate.

Ceapa uscata se toaca cat mai marunt sau se da pe razatoarea mare (caz in care ar trebui stoarsa inainte de utilizare).

Optional ! Un catel de usturoi dat pe razatoarea mica poate face preparatul final mai savuros.

Morcovul curatat de coaja se da pe razatoarea mica.

Mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.

Folosim oua de gaina, proaspete.

Optional ! Orezul special pentru pilaf (imi place ca in final, orezul gata pregatit sa fie unsuros, legat, nu boabe pe care sa le poti numara) se spala (optional) in cateva ape caldute si se scurge.

chiftelute cu orez pregatite la abur 1

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Ingrediente

  • carne de curcan, tocata,

  • orez special pentru pilaf,

  • oua de gaina,

  • mazare verde,

  • marar si patrunjel verde,

  • sofran.

Asezare ingrediente pe etaje, in vasul cu abur.

In tavita speciala a vasul cu abur se pune apa.

In tavita de condimente se pun condimentele preferate: foi de dafin, boabe de piper, crengute de cimbru.

Se amesteca ingredientele pentru chiftelute: carne de curcan, tocata, oua de gaina, ceapa, morcov si verdeata, tocate, sare grunjoasa dupa gust, un praf de piper boabe proaspat macinat.

De-ale gospodinei ! Mi-am dorit (sau poate am gresit ?!) ca in chiftelutele de carne sa adaug si cateva boabe de orez.

Se pregatesc chiftelutele din amestec. Nu se dau prin faina/ pesmet. Nu se adauga ulei, sunt destul de unsuroase de la albusul de ou.

In vasul de la primul etaj al aparatului cu abur se aseaza chiftelutele.

chiftelute cu orez pregatite la abur 2

Aparatul de abur cu vasul de apa, tavita de condimente si vasul cu chiftelute.

La urmatorul etaj al vasului cu abur, in vasul special pentru orez, se adauga orezul prespalat sau nespalat (dupa preferinta gospodinei).

Orezul din vas se amesteca cu un praf de sare. Se picura putin ulei de masline extravirgin.

chiftelute cu orez pregatite la abur 4

In aparatul cu abur s-a asezat etajul cu vasul pentru orez.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente in vederea prepararii.
  • Asezare ingrediente pe etaje, in vasul cu abur.
  • Pregatirea chiftelutelor in vasul cu abur.
  • Definitivare pregatire orez in aparatul cu abur.
  • Pregatire sosuri pentru servirea preparatului final.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatirea chiftelutelor in vasul cu abur.

Se aseaza capacul pe vasul cu abur si se introduce cablul de alimentare in priza electrica.

Se fixeaza timpul de coacere de la butonul aparatului. Orezul se va face ceva mai greu, iar chiftelutele mai repede, motiv pentru care fixarea butonului aparatului se face mai intai pentru coacerea acestora – timp necesar, cca. 30 de minute.

Nu este o greseala daca fixam butonul aparatului pentru pregatirea completa a orezului, in conditiile in care vom intrerupe aparatul si vom adauga noi ingrediente in orezul care se fierbe.

Sub capacul aparatului incep sa se formeze aburi care se scurg pe orez si peste chiftelute.

chiftelute cu orez pregatite la abur 5 1

Aparatul de abur este conectat la reteaua electrica si se coc chiftelutele.

Intr-o prima faza se urmareste coacerea chiftelutelor.

chiftelute cu orez pregatite la abur 6

Chiftelutele se coc si orezul este invaluit in aburi.

In timpul coacerii preparatului, aroma condimentelor se distribuie in chiftelute si in orez.

Se opreste aparatul, se asteapta cateva minute, sa se scurga aburii in vasul cu orez. Se scoate capacul aparatului de coacere cu abur.

chiftelute cu orez pregatite la abur 8

Chiftelutele din carne de curcan sunt gata coapte.

Numai cine nu incearca, nu da si mici rateuri ?! A fost prima incercare de a pregati chiftelute la abur. Se pare, din poza, ca experimentul meu culinar, de a adauga (sac !) si cateva boabe de orez in chiftelute, sa nu fie chiar potrivit. De ce zic chiar potrivit ? In timpul coacerii chiftelutelor, boabele de orez s-au copt, dar au iesit din chiftea. Dar si bucati mai mari din ceapa tocata (si eu care credeam ca am tocat-o uniform ?!) au iesit din chiftea. Dupa cum se va constata ulterior, la servirea chiftelutelor, orezul era bine fiert.

chiftelute cu orez pregatite la abur 9

Chiftelutele sunt gata coapte si scoase pe o farfurie.

Nu este nicio rusine sa primesti idei noi. Le astept cu nerabdare, mai ales legat de ingrediente folosite si de coacerea chiftelutelor.

Definitivare pregatire orez in aparatul cu abur.

Urmeaza faza a 2-a a folosirii aparatului cu abur.

Cum orezul nu a fost fiert in totalitate dupa prima faza (dar daca foloseam orez cu bob mare care ramane intreg dupa preparare ?!), am profitat de ocazie si in orez am adaugat cateva boabe de mazare si firisoare de sofram pentru colorare preparar final.

Optional ! Pentru o colorare mai intensa a orezului gata fiert, se poate adauga mai mult sofran si/ sau curcuma.

Daca tot am oprit aparatul de abur, am completat pentru orice eventualitate si apa din vasul de la baza aparatului.

Am pus capacul aparatului pe vasul cu abur si am continuat prepararea orezului, cca. 25-30 de minute pana am zarit orezul umflat si deci bine fiert.

chiftelute cu orez pregatite la abur 10

Orezul este gata fiert.

Pregatire sosuri pentru servirea preparatului final.

Am pregatit un amestec de castraveti proaspeti, iaurt, verdeata si ulei de masline extravirgin.

chiftelute cu orez pregatite la abur 11

Sos de castraveti proaspeti, fara seminte si iaurt gras.

Am pregatit si un alt sos din rosii, ardei capia si ceapa.

chiftelute cu orez pregatite la abur 13

Sos de rosii, ardei capia si ceapa.

Pentru cele 2 sosuri am folosit reteta de la sosuri pentru preparate din carne, peste, legume, paste fainoase.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse si ceva mai adanci. Ne dorim ca sosurile pregatite sa nu curga pe langa farfurie.

chiftelute cu orez pregatite la abur 12

Chiftelute cu orez pregatite la abur – preparatul este gata servit.

Drept garnitura la acest preparat am servit mancare de mazare, pregatita ca mancare de post.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca in orice bucatarie care e respecta, detin si eu tot felul de aparatura care ajuta la pregatirea retetelor, achizitionate in ultimii 15-20 de ani. Le folosesc destul de rar, poate din placerea de a folosi cutitul, tigaia sau gratarul direct pe flacara aragazului sau cuptorul aragazului. Intr-un tarziu, cand imi aduc aminte ca detin totusi un aparat anume, ma gandesc sa-l mai si folosesc, nu de altceva, dar se uzeaza moral. Privind la reclamele tv, iti dai seama in ce ritm apar noi si noi aparate, care mai de care mai “destepte”, doar, doar, tineretul se va hotari, sa pregateasca de-ale gurii in propria bucatarie. Multe vedete care se tot perinda pe ecrane, isi prezinta bucataria proprie, ultramobilata si ultradotata, dar … mancarea din farfurie este semipreparata sau adusa de Glovo, doar sa fie incalzita la cuptorul cu microunde. Apropo – de ce oare au interzis japonezii cuptorul cu microunde si noi romanii ii facem reclama ?! Aparatul meu s-a defectat singur, desi il foloseam, destul de rar si numai pentru incalzit la iuteala, mancare gatita in familie).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*