Daca pastele fainoase pregatite de italieni in fel si fel de moduri (de cele mai multe ori, simplu, cu putine ingrediente, usor si rapid de preparat) se regasesc in mai toate cartile de bucate, nu inseamna ca bucatarii romani, fie ei profesionisti sau amatori (ca mine) nu au in retetarul lor preparate (ceva mai complicate […]
Curcan
Ciotoaie de curcan cu legume, in vasul roman
A revenit canicula. Cei care merg la serviciu, nu au de ales – frig, cald, ger, ploaie, vant, etc. se urca ceva mai vioi in mijlocul de locomotie si mai veseli sau mai tristi, pleaca dis de dimineata spre locul unde isi castiga existenta, se zbat pe acolo, de multe ori strangand din dinti sau […]
Piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor
In apropierea sarbatorilor de iarna imi amintesc tot felul de retete facute de-alungul anilor, multe dintre ele uitate prin retetarul familiei (depozitat pe net), unele cu poze mai vechi, usor tremurate (apanajul incepatorului), altele cu poze mai noi, mai aratoase, datorita aparatului foto mai performant, dar si mainii mai sigure a pozarului. Nimeni nu s-a nascut invatat ! […]
Ostropel cu piept de curcan crescut falnic in ograda
Carnea de curcan, cam fada de felul ei, pentru a fi apreciata la adevarata ei valoare (nutritionistii sustin ca nu ar influenta colesterolul in mod negativ) trebuie lasata la macerat inainte de a fi preparata sub forma de friptura la tigaie, la gratar sau la cuptor. Retetele traditionale din carne de curcan, la Paste sau la Craciun, […]
Potroace de curcan la trecerea dintre ani
Pentru trecerea dintre ani cand se incinge marea crapelnita (ca asa-i la noi, la romani) planurile se fac din timp. Inainte cu 2-3 zile, de marea incercare pentru stomacul autohton, nici nu trece bine Craciunul ca gospodinele dau fuguta pe la tarabe si prin macelarii, iar gospodinii prin crame sau pivnite, pentru ultimele achizitii. Meniul pentru noaptea de revelion, la romanii […]
Curcanul de Craciun – reteta preferata a mamei mele
Cumperi un curcan sau o gaina mare si galbena, adica mai grasa. Eu prefer gaina, mai ales daca este proaspata (neanghetata, adica). O cureti bine la interior si o parlesti pe exterior, la flacara aragazului. O ungi bine cu grasime topita, de pasare (ulei), presari sare, piper, boia (atentie mare daca e iute rau) si o masezi bine […]