Vrei, nu vrei, tot ajungi prin market. Chiar daca mergi dupa ceva anume, de regula dupa ceea ce nu gasesti prin piata sau prin magazinele de cartier, privelistea din rafturi si galantare te atrage. De ce sa nu recunoastem si unele oferte sunt de luat in seama, nu neaparat pentru a face stocuri (vezi Doamne’, in market, produsele par a fi mai ieftine).
Prin rafturi gasesti unele produse care in bucataria romaneasca traditionala nu se regasesc sau sunt utilizate foarte rar, in special pe la ospete si dineuri pentru fete simandicoase, prin casele boieresti. Orezul multicolor sau orezul prefiert sunt ingrediente din aceasta categorie. Achizitionezi, din curiozitate astfel de produse. Doresti sa aplici la retete deja cunoscute de tine, dar folosind aceste produse, considerate revolutionare, prin bucatariile sefilor bucatari consacrati.
Curiozitatea ta culinara moare ultima ! Daca rezultatul primei tale experiente nu te-a multumit pe deplin, te gandesti sa mai repeti (daca am uitat eu ceva, nu ar fi bine sa citesc o reteta scrisa de un bucatar consacrat si sa o respect intocmai) sau renunti repede la a mai folosi astfel de ingrediente.
Din retetarul familiei mele ! In sursele mele de inspiratie, orezul se regaseste gatit ca pilaf pur, fara alte gaselnite culinare – pilaf de orez cum stiu eu, pilaf pur cu tartite de curcan, tartite de curcan la cuptor cu pilaf de orez, rata de curte coapta cu pilaf de orez.
Tatalui meu ii placea pilaful pur cu peste.
Pilaful de orez il servim destul de des drept garnitura la peste sau carne – pilaf de orez cu praz si macrou prajit, pilaf de orez cu peste, osso buco din gat de oaie cu pilaf de orez.
Folosim destul de des legume pentru pregatire pilaf de orez – piept de porc afumat cu pilaf bulgaresc de orez.
Folosim uneori ciuperci pentru preparare pilaf de orez – orez cu ciuperci, scoici si parmezan.
Un preparat deosebit de gustos, il pregatim la inceput de primavara – urzici cu orez si ou ochi.
Servim ca desert – orez cu lapte, budinca de orez cu branza dulce si fructe.
Amintiri, amintiri …. ! Soacra mea facea un pilaf pur de orez folosind grasime de pasare de se naclaia pilaful, deosebit de gustos. Vreai, nu vreai, doar nu mancai in fiecare zi, trebuia sa moi cu paine calda si sa ceri muraturi asortate pregatite in otet.
Ingrediente de trebuinta in reteta: orez combinat (amestec alb, brun si negru), untura de pasare/ ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, pipote de curcan, ceapa uscata, catei de usturoi, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ardei gras, sare grunjoasa, piper boabe, zeama de lamaie.
Intentie culinara. Mi-am propus sa pregatesc orezul combinat (alb, brun, negru) cumparat folosind reteta mea pentru pilaf pur plus ceapa si usturoi verde.
Fierbere pipote de curcan.
Se cumpara pipote de curcan mari, de preferat cu ceva grasime pe ele. Grasimea de pasare da gust bun lichidului de fierbere. Dupa fierbere, pipotele de pasare raman destul de mici.
Pipotele de curcan se spala sub jet de apa rece si se curata, dupa caz.
Pipotele de curcan se fierb in apa rece cu un praf de sare grunjoasa, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) si ceapa uscata, ardei gras. Legumele se pun intregi pentru a nu se faramita, caci pipotele fierb destul de mult timp.
Pipotele se fierb complet pana se moaie si se pot taia usor.
De-ale gospodinelor pricepute. Daca s-au fiert mai multe pipote (tot fierbem, nu-i asa si gazele sunt scumpe ?!), zeama ramasa (dupa ce s-a folosit o mare parte din lichid pentru pilaf) impreuna cu cateva pipote se poate folosi pentru a pregati o tocanita din pipote de curcan. Asa ai felul 2 asigurat pentru a 2-a zi.
Folosind numai zeama si legumele fierte plus putina untura de pasare se asigura un lichid suficient de consistent pentru a pregati o supa cu fidea. Asa ai asigurat felul 1 pentru masa de pranz, timp de 1-2 zile.
Doar legumele fierte se pot folosi pentru a pregati o mica salata de boeuf. Asa ai si aperitiv pentru servit la masa de pranz.
Ingrediente
pipote de curcan,
orez combinat (alb, brun, negru),
radacinoase,
ceapa si usturoi verde,
untura de pasare,
lamaie.
Pregatire ingrediente pentru preparare pilaf.
Ceapa si usturoiul verde se toaca rondele de 1 cm grosime. Ceapa verde (2-3 fire) si usturoiul verde (un fir) se folosesc pentru aspectul preparatului final si pentru gust primavaratec/ gust de inceput de toamna.
Ceapa uscata se taie rondele subtiri.
Usturoiul uscat se taie felii subtiri.
Orezul combinat se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita.
Pregatire orez combinat (alb, brun si negru) pentru pilaf.
Ceapa si usturoiul se calesc in amestec de untura de pasare si putin ulei de rapita sau in ulei de masline extravirgin. Nu ne dorim ca ceapa sa fie rumenita, doar putin muiata. Ingredientele se inabuse sub capac.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pentru omogenizare se foloseste o lingura din lemn.
Orezul combinat (alb, brun si negru) se prajeste putin, impreuna cu ceapa si usturoiul.
Pentru omogenizare se amesteca in cratita folosind lingura din lemn.
ORDINEA DE LUCRU IN BUCATARIE.
- Fierbere pipote de curcan.
- Pregatire ingrediente pentru preparare pilaf.
- Pregatire orez combinat (alb, brun si negru) pentru pilaf.
- Montarea si servirea preparatului.
In cratita cu orez, ceapa si usturoi, calite, se adauga cateva polonice cu zeama de la fiertul pipotelor, cam 2 degete peste nivelul ingredientelor din cratita.
Cratita cu ingredientele pentru pilaf se introduce in cuptorul incins al aragazului la temperatura medie (100-120 grade C), cu butonul de coacere fixat la incalzire de jos si ventilator.
Se urmareste umflarea orezului combinat si surpriza – se umfla doar bobul alb (diferit, mai putin, decat orezul obisnuit), bobul brun si bobul negru doar se moaie, dar nu se umfla, preparatul obtinut nu devine cleios ca la pilaful obisnuit.
Secretul gospodinei ! Preparatul poate sa sece in timp si se poate arde/ prinde de fundul cratitei. Periodic, se adauga zeama cat sa acopere orezul de 1 deget.
Cand orezul este fiert (se pipaie intre degete cateva boabe de orez, sa fie moi), in preparat se adauga cateva pipote gata fierte (intregi sau taiate), marar si patrunjel verde, tocate marunt. Pentru un gust deosebit se picura zeama de lamaie. Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor.
Cratita se reintroduce in cuptorul aragazului pentru 10 minute.
Concluzia experimentului meu culinar: data viitoare, nu mai folosesc orez combinat pentru a pregati pilaf, cu toate ca gustul pilafului obtinut este de apreciat. Citesc pe internet, sa vad cum se prepara acest gen de orez. Nu am renuntat la orezul combinat datorita gustului obtinut la prima incercare.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite (destul de unsuros, preparatul se poate slei daca este servit pe farfurii reci).
Farfuria se decoreaza cu verdeata (salata verde, macris/ leurda – in sezonul ei, ceapa) si ridichi de luna.
La acest preparat se serveste o salata de verdeturi.
Pofticiosii nu vor refuza un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti deschisi la ingrediente noi, la preparate noi. Nu renuntati usor la ceea ce ramniti cand vedeti. Insistati, fiti incapatanati culinari, nu se stie niciodata ce delicatese puteti obtine in final.