inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 9

Inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie

Incep tot mai des, sa ma intreb – ce sa mai gatesc deosebit, neaparat sa fie rapid de preparat si obligatoriu gustos, sa nu stau prea mult prin vipia aragazului, sa nu fi scris deja reteta pe blog ?! Rasfoiesc sursele mele cu informatii culinare care nu au cum sa fie la nesfarsit, trag o ocheada prin arhiva cu poze de la retete facute cu ceva timp in urma. Constat ca abia mai gasesc ceva nou sau aproape nou de pregatit si mai rar de scris, o reteta deja pregatita candva. Ma intreb de ce nu am scris inca, reteta pregatita deja. Deruland pozele, gasesc repede motivul pentru care am omis sa scriu reteta – nu mi-au placut pozele facute, nu sunt cuprinse toate fazele prepararii, seamana prea mult cu alte retete deja scrise (ce sa-i faci, ideile mele chiar daca sunt inca, multe, nu sunt si nesfarsite ca numar), etc.

Ce voi incerca, sa fac ?! Pasul de urmat, nu poate fi decat, sa apelez la internet sau sa vizionez vreo emisiune de profil culinar. Nu as zice, ca sunt deosebit de incantat de ultima idee, de inspiratie. Gasesc cu greu ceva care sa se potriveasca stilului meu de bucatareala. Cand totusi, gasesc ceva (prin satele din zona Caucazului imi place ce si cum gatesc, asemanator cu bucataria romaneasca stramoseasca), de unde sa am eu ditamai cuptorul din caramida, pe lemne, gropi sapate adanc prin pamant, scripeti si frigari imense sau cuptoare portative, afumatori ? O casa cu ceva pamant in jur, undeva la tara, sa fi avut, sa pot construi ce vad si imi place ?!

In urma cu ceva timp, am gasit in macelarie inima si rinichi de porc, maruntaie proaspete. Am cumparat mai multe, le-am curatat si transat, impachetat si congelat rapid. Intotdeauna mi-au placut maruntaiele. Simandicosii stramba din nas, nu stiu sa pregateasca maruntaie si nici nu stiu ce pierd – gust si savoare, nebanuite. Doar pofticiosii profesionisti stiu si aplica – mananca cu ochii (vad ce este in farfurie), cu limba (simt ce au in gura, prin papilele gustative) si cu nasul (miroasele tainice care se degaja din farfurie).

Din retetarul familiei mele ! La tigaie sau la gratar, maruntaiele (de porc, vita, vitel, oaie) se pregatesc repede, sunt gustoase si savuroase – maruntaie de porc la gratar, gusa de curcan umpluta, la gratar; inima si rinichi de porc la tigaie, maruntaie inabusite in zeama de portocale.

Pregatim din maruntaie – sote’ din rinichi de porc cu carnati chorizo si kaizer.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 9

Inima si rinichi de porc la gratar, cu legume la tigaie si salata de varza rosie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: inima si rinichi de porc, amestec de legume refrigerate (pachet special pentru tigaie), rosii chery, cepusoare mici, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, catei de usturoi, ceapa si usturoi verde, praz, marar si patrunjel verde, varza rosie, sfecla rosie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.

Pregatire inima si rinichi de porc in vederea frigerii pe gratarul din fonta.

Maruntaiele de porc se curata de pielita protectoare si de partile interioare.

Maruntaiele se spala bine sub jet de apa rece, se scurg intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

A se avea in vedere ! Muschiul inimii este partea cea mai frageda si nu trebuie pregatit in profunzime, dar nici sa ramana in sange. Rinichii trebuie curatati bine la interior (nu ne dorim, sa miroase), de vasele albe si spalati in multe ape. In apa de spalare se picura otet alimentar de 9 grade si dupa spalare repetata, rinichii se clatesc cu multa apa rece.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 10

Inima si rinichi de porc, maruntaie curatate si transate.

Pentru o spalare eficienta, maruntaiele se taie in bucati/ fasii, in lungul organului folosind un cutit bine ascutit.

Maruntaiele spalate si tamponate cu hartie absorbanta, se amesteca cu ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 1

Inima si rinichi de porc gata pregatite pentru macerare la rece, in frigider.

Maruntaiele asezonate se lasa la macerat, la rece, in frigider, pentru minum 1 ora.

Ingrediente

  • inima de porc,

  • rinichi de porc,

  • amestec de legume, special pentru tigaie,

  • rosii si orice alte legume preferate,

  • sfecla rosie,

  • varza rosie,

  • unt proaspat,

  • ulei de masline extravirgin.

Frigere inima si rinichi de porc pe gratarul din fonta.

Este momentul intrarii in scena a batranului meu gratar din fonta (sa tot aiba „experienta culinara”, vreo 50 de ani), asezat direct pe flacara mare a aragazului. Poate fi vorba de ceva, doar sentimental, daca am in vedere vechimea gratarului din fonta si nu in ultimul rand, celelalte posibilitati la indemana pe care le detin – tigaie grill, grill la aragazul electric, gratar cu capac si baie de apa.

Amintiri, amintiri …. ! Ma gandesc la un „fix” pe care il am – sa iasa cat mai mult fum, sa miroasa in toata casa si pe scara blocului ca sa se „bucure” si vecinii. „Bucuria” unei vecine care pe vremuri (din pacate, iarasi mi-am amintit, nu cu placere) ne povestea pe la prietenele ei cum ca noi, avem surse de la tara si facem fripturi toata ziua. Nu stia saraca si nici nu am vrut sa o fac sa afle, ca eu ma inghesuiam la niste cozi imense, ori de cate ori se aduceau maruntaie (la 2-3 luni distanta) si cumparam maruntaie, ficat, burta, limba, etc., tot ce apucam, congelam si astfel aveam, la nevoie, ce pune pe masa la copii.

Fasiile de maruntaie, macerate la rece, se aseaza pe gratarul din fonta, asezat pe flacara mare a aragazului. Gratarul trebuie sa fie bine incins, sa dogore mana asezata deasupra.

Nu-i de ras ! Cum sa iasa fumul mai bine, decat turnand in etape, lichidul de macerare, pe deasupra fasiilor de maruntaie, in timp ce se frig ?!

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 2

Inima si rinichi de porc care se frig pe gratarul din fonta asezat pe flacara mare a aragazului.

Nu ne dorim sa ardem maruntaiele, nici sa le frigem prea tare – gustul final ar aveaa mult de suferit. Urmarim frigerea, pe marginile fasiilor de maruntaie si cand albirea carnii ajunge la jumatatea fasiilor, le intoarcem folosind un cleste de bucatarie. Mai turnam zeama de macerare, pe deasupra, nu in special pentru fum, ci mai mult pentru pastrarea fragezimii fasiilor de carne.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 3

Fasiile de maruntaie au fost intoarse pe gratarul din fonta asezat pe flacara mare a aragazului.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire inima si rinichi de porc in vederea frigerii pe gratarul din fonta.
  • Frigere inima si rinichi de porc pe gratarul din fonta.
  • Pregatire legume trase la tigaie, in amestec de unt si ulei de masline extravirgin.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire legume trase la tigaie, in amestec de unt si ulei de masline extravirgin.

Intr-o tigaie protejata cu ceramica, se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

De avut in vedere ! Amestecul de legume, special pentru tigaie, congelat/ inghetat, se pune in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, cu grija, sa nu ne sara lichidul incins pe maini si chiar pe fata. Cand adaugam legumele, scadem focul sub tigaie/ o dam la o parte de pe foc.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 5

Amestecul de legume, special pentru tigaie, s-a pus in tigaie, in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Amestecul de legume folosit continea – fasole galbena, morcov, ardei, conopida, ceapa rondele, fasii subtiri de ciuperci albe, etc. L-am imbunatatit cu rosii chery, ceapa si usturoi verde, tocate marunt, un catel de usturoi taiat subtire, rondele subtiri de praz.

Legumele, ne dorim sa fie usor facute, motiv pentru care tinem tigaia in mana (nu plecam la tv) si amestecam continuu. Ne folosim de incheietura mainii (daca putem) sau amestecam cu o lingura din lemn.

Legumele facute, le asezonam cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Picuram zeama de lamaie. Decoram cu marar si patrunjel verde, tocate marunt.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 7

Legume trase in tigaie, in amestec de unt si ulei de masline extravirgin, gata preparate.

Montarea si servirea preparatului.

Maruntaiele gata fripte se servesc pe farfurii intinse impreuna cu legumele trase in unt si salata de varza rosie – varza rosie tocata fideluta, frecata cu sare grunjoasa, stoarsa in pumni, asezonata cu ulei de masline extravirgin si otet din mere si miere.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 8

Maruntaie fripte pe gratar din fonta, servite cu legume trase in unt si salata de varza rosie.

Maruntaiele se pot servi pe farfurii intinse si fara legume, doar cu salata de sfecla rosie.

inima si rinichi de porc la gratar cu legume la tigaie 4

Maruntaie gata fripte servite cu salata de sfecla rosie.

Maruntaiele fripte pot fi servite si cu mustar. Pofticiosii familiei pot sa ceara, iar gospodina trebuie sa fie pe faza, cu borcanul cu mustar, gata pregatit.

Ar merge, de ce nu si niste paine calda ?!

Obligatoriu, o bere rece, trebuie sa existe prin frigider.

Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu fiti simandicosi (fiecare poate avea un motiv, mai mult sau mai putin rezonabil), nu refuzati un preparat de care nici macar nu ati auzit sau nu ati servit. Incercati acest preparat, nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *