Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite

Aproape ca s-a instalat toamna si nu am pregatit nicio prajeala cu legume (dovlecei, varza, conopida, brocoli, cartofi, etc.) date pe razatoarea mare, dichisite cu branzeturi si verdeata, trase cu lingura si pregatite chiftelute late de o palma, tavalite prin faina de grau, pentru prajire, dar nici guguloaie din aceleasi legume dichisite, de marimea unei prune altoite – tuleu gras, tavalite prin pesmet si puse pe hartie de copt, in tava obisnuita sau intr-o tava de copt cu forme/ adancituri, in cuptorul aragazului.

Am preferat legumele in salate – salata de varza, salata de conopida inmiresmata, salata de vinete si dovlecei cu ardei capia, salata de dovlecei cu usturoi sau salate rapide cu legume gatite la abur. Nici legumele trase in unt, la tigaie, nu au fost uitate la diversele fripturi pregatite la gratar sau la tigaie.

Ficateii de pasare, pregatiti la tigaie sau la gratar – ficatei de pui prajiti cu ceapa, pot fi serviti cu garnitura din legume prajite sau cu legume pregatite la cuptor, dar si cu sos de rosii – ficatei de curcan cu rosii, ficatei de pui cu rosii si cartofi natur, ficatei de pui cu paste fainoase si suc de rosii.

Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite.
Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ficat de curcan, dovlecei, branza de vaca (nesarata) si telemea de oaie, oua de gaina, proaspete (cumparate de la precupete din piata), verdeata (ceapa, patrunjel, marar), ceapa uscata, unt proaspat, ulei de masline/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, vin alb, sec.

Alegerea ficateilor de pasare care se cumpara ? Ficateii de curcan se cumpara intregi, direct din galantarul producatorului, proaspeti/ refrigerati. Se aleg ficateii de culoare rosu deschis (sunt mai fragezi si preparatul va avea un gust deosebit), care nu au urme de fiere (fierea face ca preparatul final sa fie amar).

Ficateii se curata de pielite, se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita, se tamponeaza cu cu prosoape de bucatarie, absorbante sau cu o carpa curata pentru uscare.

Ingrediente

  • ficatei de curcan,
  • dovlecei,
  • branza de vaca, nesarata,
  • telemea de oaie,
  • smantana/ iaurt,
  • oua de gaina,
  • verdeata (ceapa, marar, patrunjel),
  • unt proaspat,
  • vin alb, sec. 

Dovleceii se spala (nu se curata de coaja), se taie cotorul si varful. Dovleceii se dau pe razatoarea mare si se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa 5-10 minute si se storc de apa.

Dovleceii dati pe razatoare, sarati si storsi de apa se amesteca cu branza de vaca si cu branza de oaie, date pe razatoare, cu ouale de gaina si cu verdeata tocata marunt. Se obtine o masa omogena.

Amestec de dovlecei dati pe razatoare, branza, oua si verdeata pregatit pentru prajire.
Amestec de dovlecei dati pe razatoare, branza, oua si verdeata pregatit pentru prajire.

Se ia din amestec cu o lingura si se formeaza intre palme chiftelute de marimea dorita. Chiftelutele se dau prin faina de grau (optional) si se prajesc intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Prajire chiftelute din dovlecei intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline.
Prajire chiftelute din dovlecei intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Chiftelute din dovlecei se rumenesc pe ambele parti pentru a fi crocante.

Chiftelute din dovlecei gata prajite.
Chiftelute din dovlecei gata prajite.

Secretul gospodinei ! Daca tot facem o prajeala, cu mirosul de rigoare prin toata casa si fumul care nu poate fi evitat, putem sa pregatim chiftelute din mai multi dovlecei. Gurmanzii de pretutindeni vor fi fericiti, pot cere supliment imediat ce vor gusta aceasta minunatie de chiftele.

Chiftelutele prajite se scot intr-un castron si se acopera cu un capac pentru a se mentine calde.

Chiftelute din dovlecei, prajite.
Chiftelute din dovlecei, prajite.

Spre bucuria gurmetilor profesionisti de pretutindeni ! Chiftelute de dovlecei pot fi servite calde, cu smantana grasa sau reci, cu iaurt gras. Smantana grasa si iaurtul gras, fara niciun conservant se cumpara doar de la ciobani, din piata de lactate. Nici nu se compara calitativ cu produsele respective cumparate din market.

Chiftelute din dovlecei, calde, servite cu smantana grasa.
Chiftelute din dovlecei, calde, servite cu smantana grasa.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare ficatei de pasare, de pielite. Spalare sub jet de apa rece, scurgere in sita, uscare cu prosoape de bucatarie.
  2. Tragere dovlecei pe razatoarea mare, asezonare cu sare grunjoasa, stoarcere.
  3. Pregatire amestec din dovlecei, verdeata tocata marunt, branza data pe razatoare si oua de gaina.
  4. Prajire chiftelute din legume in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
  5. Prajire ficatei de pasare impreuna cu ceapa calita si putin usturoi. Asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Picurare vin alb, sec.
  6. Servire ficatei calzi cu chiftelute din dovlecei, calde, pe farfurii incalzite.

Nu este o gluma culinara ! Lasi orice friptura oricat ai fi de carnivor pentru o asa minunatie culinara. Nu ai nevoie de paine sau de mamaliga (cine doreste, nu-i impiedica nimeni sa consume), doar un pahar de vin alb, sec, nu poate lipsi.

Chiftelute din dovlecei, trase in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
Chiftelute din dovlecei, trase in amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Ficateii de curcan, curatati, spalati si uscati se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte (unde initial s-a calit ceapa taiata rondele si un catel de usturoi, feliat subtire), intr-un amestec de ulei de masline si putin unt proaspat.

Prajire ficatei de curcan, intregi, cu ceapa calita si usturoi in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
Prajire ficatei de curcan, intregi, cu ceapa calita si usturoi in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Se picura vin alb, sec si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Ficateii de curcan prajiti se servesc calzi cu chiftelute din dovlecei, calde, pe farfurii incalzite. Daca farfuriile vor fi reci, untul se va intari si gustul preparatului va avea de suferit.

Pofticiosii nu vor rezista ispitei de a muia cu paine calda in minunatul sos format la prajirea ficateilor de curcan.

Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite - preparatul este gata servit.
Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite – preparatul este gata servit.

La un asa festin nu poate lipsi o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiftelutele din legume sunt o adevarata minunatie culinara. Pregatiti cu incredere si nu veti regreta. Pot fi pregatite chiftelute din legume, de post, fara a pune in amestecul de legume branza si oua. Legarea amestecului se poate face cu pesmet sau cu faina, iar prajirea se face in ulei de floarea soarelui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*