Am apreciat intotdeauna, asa cum se cuvine, preparatele din maruntaie de porc sau vita/ vitel (rinichi, inima, ficat), precum si pe cele din burta animalului (vitel/ vita, in special). Nici maruntaiele de pasare (ficat, pipote, inimi) nu sunt de neglijat in retetarul unei familii.
Traditionala ciorba de burta (oare cui nu-i place, nu-i face pofta, macar ?), ma gandesc, ca nu poate lipsi din retetarul unei gospodine. Burta de vita in special (mai grasa, fara a avea grasime excesiva), chiar daca fierbe mai mult, este de preferat in ciorba.
Tinerele gospodine, in special, nu apreciaza maruntaiele asa cum s-ar cuveni. Motivarea – nu ne plac preparatele – nu prea are sustinere atunci cand nici macar nu le-ai gustat, cand ai avut ocazia sa servesti maruntaie bine gatite. Interesul tinerelor gospodine pentru a pregati maruntaie nu este intotdeauna ceva ce si-ar dori, mai ales daca sursele de informare nu au fost tocmai cele mai potrivite. Prin acest blog incerc sa promovez pe cat se poate retete traditionale, romanesti, mostenite de la parinti si bunici. Prin comentarii, mi-ar placea sa descoper ca mai multe gospodine, procedand ca in retetele mele (sau chiar venind cu idei noi), si-au fericit proprii adoratorii de mancare si periodic, la cererea acestora, le pregatesc maruntaie.
Din secretele gospodinelor ! Bine pregatite, tocanitele sau gratarele din maruntaie pot fi preparate de succes pentru orice gospodina care cunoaste anumite secrete culinare, cum ar fi: curatarea pielitei de pe maruntaie, sectionarea si curatarea interioara a rinichilor, inimii si pipotelor, inlaturarea partilor mult prea grase de pe/ din inima si rinichi, spalarea repetata, in mai multe ape reci si/ sau tinerea in apa rece a rinichilor (chiar cu cateva picaturi de otet alimentar); macerarea in lapte dulce a ficatului de vita, etc. Pe gratar, maruntaiele se pregatesc la foc iute, de preferat direct pe jar sau pe fonta gratarului bine incins. Fumul gros care se degaja (sac !?) este indiciul asteptat/ corect, ca temperatura de frigere a maruntaielor este cea potrivita. Controlul frigerii (sange cat mai putin, fara a le usca, insa) este un alt secret al prepararii maruntaielor.
Prin diversitatea garniturilor servite la maruntaiele pregatite pe gratar sau la tigaie, dar si la tocanite, orice gospodina care se respecta, poate surprinde pofticiosii familiei asezati in jurul mesei.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim – tocanita din inimi si pipote de pui, tocanita din pipote de pui si cartofi noi, tocanita din inima si rinichi de vitel, tocanita din pipote de curcan, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci; inima si rinichi de porc la tigaie, maruntaie inabusite in zeama de portocale.
Tocanita din inima si rinichi de porc.
Ingrediente de trebuinta in reteta: inima si rinichi de porc, slanina afumata, praz, catei de usturoi, suc de rosii, pasta de rosii si ardei capia, ceapa verde, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, fulgi de ardei iute, portocale, ulei de masline extravirgin.
Pregatire maruntaie de porc in vederea prepararii.
Maruntaiele se curata de pielite, se indeparteaza grasimea excesiva de pe inimile de porc, rinichii se taie pe jumatate si se curata bine la interior de partea alba.
Maruntaiele de porc se spala bine sub jeturi repetate de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Inima si rinichi de porc, maruntaie curatate, spalate si uscate.
Inima si rinichii de porc se taie in fasii groase de 1,5-2,0 degete folosind un cutit bine ascutit.
Fasiile de maruntaie se pun la macerat in zeama de portocale, cu putin ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, cativa fulgi de ardei iute.
Se lasa la macerat minim 1 ora, la rece, in frigider.
Ingrediente de trebuinta in reteta, puse la macerat.
Inabusire legume crude folosite in reteta.
Pana se macereaza maruntaiele, la rece, in frigider, este suficient timp pentru a inabusi legumele crude.
In reteta folosim ca legume crude – praz (mai multa parte alba), ceapa verde, catei de usturoi.
Intr-o cratita, se calesc fasii subtiri (cca. 1 cam grosime) de slanina afumata, fara a le arde, doar pana se rumenesc putin.
In cratita se adauga prazul taiat rondele, ceapa verde tocata mai mare si cateii de usturoi taiati fasii subtiri.
Se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat si un varf de cutit de sare grunjoasa (slanina afumata are sare).
In cratita se afla bucati de slanina afumata, usor incalzita, rondele de praz, felii subtiri de usturoi si ceapa verde tocata mai mare.
Se amesteca in cratita cu o lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente.
Cratita se inabuse cu capac.
Cratita cu legume si fasii de slanina afumata este acoperita cu capac pentru inabusire legume.
Ne dorim, doar sa muiem rondelele de praz, nu sa le rumenim. Se amesteca in cratita cu lingura din lemn, de cateva ori.
Legumele s-au inabusit in grasimea lasata de slanina afumata si lichidul din legume.
Pazea ! Miroasele tainice de praz calit si fum de la slanina afumata, ne gadila placut narile. Pe la usa bucatarie incep sa misune pofticiosii familiei.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire maruntaie de porc in vederea prepararii.
- Inabusire legume crude folosite in reteta.
- Preparare tocanita din maruntaie de porc.
- Montarea si servirea preparatului.
Preparare tocanita din maruntaie de porc.
In cratita cu legume inabusite se adauga fasiile de inima si rinichi de porc, macerate, impreuna cu lichidul de macerare.
In cratita cu legume inabusite s-au adaugat maruntaiele macerate si lichidul de macerare.
Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogenizare ingrediente.
Cratita se inabuse cu capacul pana se fac maruntaiele (nu mai iese sange din acestea si fasiile de carne capata o culoare spre alb).
Cratita este acoperita cu capac. Maruntaiele se inabuse impreuna cu legumele, in lichidul de macerare.
Pentru omogenizare ingrediente, periodic, in cratita, se amesteca cu lingura din lemn.
Maruntaiele s-au gatit deja, lichidul a scazut in cratita.
Este momentul ca in cratita sa se adauge suc de rosii si pasta de rosii si ardei capia pentru a se obtine un sos consistent, putin mai gros (nu neaparat foarte gros, dupa pofta gospodinei).
In cratita s-a adaugat suc de rosii si pasta de rosii si ardei capia pentru colorarea si ingrosarea sosului.
Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogenizarea preparatului. Se lasa sa dea in cateva clocote. Dupa caz (daca gospodina obisnuieste sa guste preparatul in timpul pregatirii acestuia), tocanita se potriveste de sare grunjoasa si piper proaspat macinat.
Cand tocanita este gata (ne place consistenta sosului), in cratita se adauga verdeata (marar si patrunjel verde) tocata marunt.
Tocanita din maruntaie de porc este gata pregatita.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim ca tocanita noastra, sa se sleiasca pe marginile farfuriei.
In deliciosul sos, adoratorii de mancare vor dori, cu siguranta, sa moaie cu mamaliga calda sau cu paine calda.
La acest preparat se serveste o salata de ardei copti.
Salata din ardei copti.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred – gospodinele care vor citi si pregati aceasta reteta, vor ramane fidele acestui preparat si nu vor mai ocoli maruntaiele din galantare. Nu fac reclama, dar cred, ca maruntaiele pot fi o solutie de avarie pentru orice gospodina aflata in criza masiva de timp.