Tocanita din ardei capia copti

Of, of …, zapuseala de afara, ca sa nu mai amintim de cea din jurul aragazului pus la treaba, nu ne lasa deloc. Toamna se apropie cu pasi mari, oferta de legume de pe piata este slaba. Preturile au luat-o razna. Aceeasi “producatori”, de fapt comercianti mascati, cunoscuti de ani de zile de toata lumea, vin la serviciu la ora 8 si etaleaza pe tarabe numai marfa romaneasca (?!) calitatea I. Putini dintre acestia recunosc ca se aprovizioneaza de la adevaratii producatori care nu au timp sa stea in piata pentru a-si vinde productia. Marea majoritate se aprovizioneaza de la samsarii de legume si fructe care cine stie cum mai eludeaza impozitarea si taxarea adevarata a marfii.

De-ale gospodinei ! Caut in piata, ca de obicei, adevaratii producatori, cunoscuti din anii precedenti, dar acestia sunt din ce in ce mai putini, iar anul acesta, seceta prelungita le-a distrus productia in cea mai mare masura.

Am invatat de la parinti si bunici, se ne pregatim in fiecare toamna, propriile noastre conserve, dupa retetele mostenite. La preturile actuale din piete, cu siguranta nu vom iesi mai ieftin, daca am cumpara din market, conserve gata pregastite.

De cativa ani, in familie, tot injumatatim numarul de borcane si de sticle. Am renuntat la multe din vechile conserve si prefer, sa cumpar legume congelate rapid (am descoperit producatori care le congeleaza asa cum trebuie). Copiii nu mai iau cine stie ce din conservele noastre, iar eu si sotia, nu mai facem fata la mese copioase si abundente. Ne axam tot mai des pe preparate usoare care sunt preferate si de nepotelul nostru.

Ce ne-am propus pentru aceasta toamna ! Ca in fiecare an si in aceasta toamna vom pune muraturi taranesti, castraveti in saramura (deja am inceput, timid), castraveti in otet, ardei capia in otet, gogosari in otet si varza murata. Nu am renuntat la suc de rosii, amestec de rosii si ardei, pasta de ardei si rosii. Prin congelator vom strecura cateva pungi cu rosii prunisoare (aproape ca le-am pus deja) si fasii de ardei, congelate rapid. Nu vor lipsi cateva pachete cu vinete coapte si ardei copt, congelate, pentru zacusca cu ciuperci si pentru salate.

Din retetarul familiei mele ! In afara de tocanitele pe baza de carne, in retetarul familiei mele, se regasesc si alte tocanite – tocanita de ciuperci, tocanita din piept de pui, praz si pleorotus; tocana din fructe de mare si peste, tocanita de hribi cu praz.

Pentru a face loc in congelator, am scos toate pungile cu ardei copt care mai erau. In camara din balcon, am mai gasit cateva sticle mici cu suc de rosii. Sunt ingrediente pe care le voi folosi in actuala reteta.

tocanita din ardei capia copti (8) Copy

Tocanita din ardei capia copti servita pe paine prajita si ca umplutura la lipie libaneza.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei capia copti, suc de rosii, ceapa alba si ceapa rosie, ceapa verde, catei de usturoi, verdeta (marar, patrunjel, busuioc), ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lipie libaneza, felii de paine intermediara, prajita.

Ingrediente folosite in reteta.

Inca de la inceput, mi-am propus, sa obtin un preparat final, de post, care sa poate fi servit drept tocanita, dar si drept sos in alte preparate, garnituri. Este motivul pentru care, preparatul final va fi mai sosos.

In reteta, se folosesc ardei capia copti, congelati (doar dezmortiti la temperatura camerei, nu complet dezghetati).

Sucul de rosii folosit in reteta este din cel pregatit in toamna trecuta.

tocanita din ardei capia copti (1)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Optional ! Nu este o greseala daca se folosesc ardei capia proaspat copti si curatati de pielite. In acest caz, se pastreaza sucul de ardei copt, care se lasa in timpul coacerii. Acesta se pune in cratita o data cu ardeiul copt pentru un gust deosebit al preparatului final.

De asemenea, in reteta se poate folosi suc de rosii proaspat pregatit. Acest suc nu este nevoie sa fie fiert anterior. Se dau rosii proaspete, decojite sau nedecojite, pe razatoarea mare/ date prin masina de rosii sau prin masina de tocat carne. Sucul se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Ceapa curatata de coaje se taie rondele subtiri.

Usturoiul curatat de coaja se taie fasii subtiri.

Verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) se toaca marunt.

Ingrediente

  • ardei capia copt,

  • suc de rosii,

  • verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc),

  • lipie libaneza,

  • ulei de masline extravirgin.

Pregatire tocanita din ardei capia copt.

Intr-o cratita se incinge ulei de masline extravirgin. Ceapa taiata rondele si catei de usturoi taiati fasii se adauga in cratita cu ulei de masline extravirgin. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

tocanita din ardei capia copti (2)

Ceapa taiata rondele si catei de usturoi taiati fasii puse intr-o cratita cu ulei de masline extravirgin.

Nu ne-am propus, sa rumenim ceapa, doar sa o inabusim. Este motivul pentru care, pe cratita se pune capacul. In cratita, se amesteca cu o lingura din lemn, periodic, pana se moaie ceapa.

tocanita din ardei capia copti (3)

Ceapa se inabuse in cratita cu capac.

Ceapa pe care am folosit-o este o ceapa dulce cu destula apa. Dupa caz, pentru a nu se arde ceapa, in cratita, la amestecarea cu lingura din lemn, se poate picura apa calduta.

tocanita din ardei capia copti (4)

Ceapa este gata inabusita, moale.

In cratita cu ceapa inabusita, se adauga ardeiul capia copt, nedezghetat, taiat fasii groase de 1 cm si ceapa verde tocata fin.

tocanita din ardei capia copti (5)

In cratita cu ceapa inabusita s-a adaugat ardeiul capia copt, nedezghetat, tocat in fasii.

Amestecul se omogenizeaza folosind lingura din lemn. Amestecarea se face pana ce ardeiul copt se dezgheata complet. Ne dorim, sa obtinem o masa cat mai omogena, de consistenta unui sos gros.

Diluarea sosul gos se face prin adaugarea sucului de rosii.

tocanita din ardei capia copti (6)

In cratita, s-a adaugat suc de rosii pentru diluarea sosului gros.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogenizarea tocanitei/ sosului.

Se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat (atentie, am asezonat si ceapa la inabusire).

In preparat se adauga verdeata (marar, patrunjel, busuioc frunze) tocata marunt.

tocanita din ardei capia copti (7)

Tocanita cu ardei capia copt este gata pregatita.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pentru omogernizarea preparatului.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Ingrediente folosite in reteta.
  • Pregatire tocanita din ardei capia copt.
  • Montarea si servirea tocanitei din ardei copt.
  • Preparate in care tocanita din ardei capia copt se serveste ca sos pe diverse garnituri.

Montarea si servirea tocanitei din ardei copt.

Tocanita din ardei copt se serveste pe paine prajita sau ca umplutura in foi de lipie libaneza.

tocanita din ardei capia copti (8)

Tocanita din ardei capia copt servita pe paine prajita si ca umplutura pentru lipie libaneza.

Preparatul acesta poate fi servit in postul sarbatorilor religioase.

Preparate in care tocanita din ardei capia copt se serveste ca sos pe diverse garnituri.

Sosul acesta, mai gros, poate fi servit pe o garnitura din piure’ de cartofi. Nu este o greseala daca se mai adauga suc de rosii in sos pentru a-l subtia.

tocanita din ardei capia copti (10)

Garnitura din piure’ de cartofi pe care s-a adaugat sosul din ardei capia copt.

Acelasi sos poate fi servit cu paste fainoase fierte.

tocanita din ardei capia copti (13)

Pene fierte, trase in ulei de masline extrqavirgin, servite cu sos din ardei capia copt.

Garnitura din piure’ de cartofi, cu sos din ardei capia copt, poate fi servita si la peste prajit in ulei de masline extravirgin. Este un preparat de post servit in postul sarbatorilor religioase cand este dezlegare la peste.

tocanita din ardei capia copti (12)

Scrumbie de Dunare prajita, servita cu piure’ de cartofi si sos din ardei capia copt.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am dorit, sa scriu o reteta pentru un preparat care sa va ajute, sa goliti congelatorul de pachetele pe care le aveti puse inca din toamna trecuta. Spatiul in orice congelator este limitat si pregatirile gospodinelor pentru actuala iarna sunt in toi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*