Caut, pe cat posibil, sa scriu retete noi, fara a ma repeta. Cred ca am reusit intr-o mare masura. Chiar daca la o prima vedere poate parea ca am mai scris o anume reteta, la o citire atenta (la o incercare de preparare in propria bucatarie) se poate constata ca sunt cateva ingrediente noi si/ sau abordari usor diferite.
La inceputurile acestui blog, pozele la retete, din timpul prepararii, au lipsit in totalitate. Au aparut ulterior, timid la inceput, la dimensiuni reduse. Cand scula de pozat mi-a permis, au aparut si pozele la dimensiuni acceptabile pentru ochiul interesat.
Oare, de ce ?! Dupa cum spuneam si cu alte ocazii, fiecare meserie are secretele sale. Bucatarii, profesionisti sau amatori, nu au cum sa faca exceptie. Poate ne-am intrebat cu anumite ocazii, de ce macelarii pastreaza pentru ei – momite, gat de oaie/ berbecut/ vitel, coada de vita/ vitel, pecie de porc, urechi de porc ?! Aceste ingrediente (cu exceptia momitelor) se vand la preturi mult mai mici decat celelalte carnuri cu sau fara os. Secretul consta in gustul si savoarea preparatelor finale obtinute, din ingrediente care se remarca prin fragezime declarata.
Amintiri, amintiri … ! Macelarii au retete proprii de preparare. De unde stiu ?! Copil fiind, tata ma trimetea uneori la micul abator din localitate unde se sacrificau animale aduse de proprietari, pentru uz propriu si rareori pentru comercializare. Macelarii isi rezervau cate ceva, carne cu/ fara os, din animal. De cele mai multe ori, ceea ce isi rezervau, reprezenta plata pentru activitatea prestata.
Mergeam la abator sa iau cate un pachet cu carne de vita/ vitel sau oaie/ berbecut, gata pregatit de macelar, sa-l aduc acasa. Daca ma nimeream la ora mesei de pranz, de multe ori gaseam macelarul si ajutorul lui servind niste carne cu os, gatita cu multa ceapa si usturoi, muind in sosul generos cu paine calda si cinstindu-se cu cate o bere sau un paharel de tuica. Imi ofereau si mie, gustam doar de pofta, putina carne cu paine muiata in sos, nu indrazneam sa mananc cat mi-ar fi dat ei.
Despre orientarea blogului meu ! Mi-am propus sa abordez in continuare, de cele mai multe ori (de ce nu ?), idei proprii de preparate, in care sa folosesc ingrediente mai putin intalnite prin carti si/ sau emisiuni de profil gurmanderesc.
Astfel, au aparut in preparatele mele, ingrediente precum gat de oaie/ berbecut – varza murata fiarta cu gat de oaie, osso buco din gat de oaie cu piure’ de cartofi, gat de oaie cu carnati proaspeti, in sos de bere, la cuptor; tocana din gat de berbecut.
Am pregatit capatana de purcel – cap si spata de purcel la cuptor, dar si jumari de porc – turta cu jumari, dichisita.
Nu am ezitat sa folosesc in preparatele mele, medalioane din picior de porc/ picior de vita – medalion din picior de vitel inabusit in vin.
Am folosit urechi de porc, proaspete sau afumate – delicatesa din urechi de porc cu mujdei, leurda si iaurt; delicatese din urechi de porc afumate.
Din retetarul familiei mele ! M-am gandit sa folosesc coada de vita/ vitel cand am descoperit in macelarii ca se vinde coada animalului intreaga si prin galantarele magazinelor, coada portionata, preambalata si refrigerata. In sursele mele de inspiratie nu am gasit retete deosebite in care se foloseste coada de vita sau coada de vitel, in preparate care sa ma tenteze a le pregati intocmai.
In urma cu mai mult timp, am pregatit o ciorba din cap de piept de vitel acrita cu zeama de castraveti. Ideea de a folosi candva, in aceasta reteta, coada de vita, in loc de cap de piept de vitel nu avea cum sa nu apara ?!
Plecand de la retete in care am folosit alta carne cu sau fara os, in retetarul familiei mele si-au gasit loc si cateva preparate din coada de vita – tocana din coada de vita; osso buco din coada de vita.
Ingrediente de trebuinta folosite in reteta: coada de vita, ceapa, usturoi, morcov, suc de rosii/ pasta de rosii, paste fainoase (pene, sfredele, scoici), verdeata (marar, patrunjel, leustean, frunze de busuioc), ulei de rapita/ untura de porc, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.
Pregatire ingrediente pentru preparare.
Coada de vita se curata de pielite si se portioneaza (daca nu a fost cumparata gata portionata) in bucati potrivite, taind cu satarul/ barda/ cutitul, intre vertebre.
Coada de vita portionata se spala in cateva ape si se lasa sa stea 30 de minute in apa rece, sa iasa tot sangele din carne.
In reteta se foloseste multa ceapa, 3-4 cepe mari si 4-5 catei de usturoi. Ceapa si usturoiul se curata de foi. Ceapa se toaca rondele fine. Usturoiul se taie fasii subtiri.
Bucatile din coada de vita se oparesc in apa clocotita cu putina sare grunjoasa.
De ce apare ceapa si morcov in cratita de oparire ? Mi-am amintit ca am cumparat coada de vita, nu de vitel, iar carnea de vita este batrana si va fierbe mult. In plus imi propusesem sa pregatesc si o ciorbita acra.
Ingrediente
coada de vita,
paste fainoase,
ceapa uscata,
catei de usturoi,
untura de porc/ ulei de rapita,
suc de rosii,
pasta de rosii,
frunze de busuioc,
leustean.
Fierbere coada de vita la oala sub presiune.
Am transferat carnea cu os, oparita si legumele in oala de presiune. In oala am pus si cate o bucata mica din radacini de patrunjel, pastarnac si telina (sa iasa zeama gustoasa; vrem si o ciorbita, nu ?). Am adaugat apa si sare grunjoasa. Am inchis ermetic oala de presiune.
Bucatile din coada de vita le-am lasat sa fiarba 2 ore, la foc potrivit (cat sa falfaie aburul pe la capacul de aerisire a oalei), de cand a inceput oala sa fluiere.
Pregatire bucati din coada de vita, in sos de rosii.
Bucatile din coada de vita gata fierte (cat sa nu cada carnea de pe oase) se calesc intr-o cratita, in putina untura de porc/ ulei de rapita, ca sa se rumeneasca usor.
In cratita se adauga boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.
Bucatile din coada de vita se intorc cu un cleste de bucatarie pentru a se rumeni omogen.
Cand bucatile din coada de vita s-au rumenit, in cratita se adauga ceapa taiata rondele subtiri si usturoiul tocat marunt. Pentru un gust deosebit al preparatului final (se adauga mai mult codite de verdeata), se presara putina verdeata tocata marunt.
In cratita se amesteca cu o lingura/ paleta de bucatarie pentru rumenire carne si pentru a se muia ceapa.
LISTA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN ORDINE, IN BUCATARIE.
- Pregtatire ingrediente in vederea prepararii.
- Fierbere bucati din coada de vita in oala sub presiune.
- Pregatire bucati din coada de vita in sos de rosii.
- Fierbere paste fainoase in apa clocotita, cu sare grunjoasa.
- Definitivare preparat.
- Montarea si servirea preparatului.
Oarece secret ! Nu este o greseala daca in cratita se picura vin alb, sec sau zeama de lamaie pentru o aroma suplimentara a preparatului final.
Cand ceapa a devenit transparenta, in cratita se adauga suc de rosii si/ sau pasta de rosii si ardei.
Alternativa culinara. Daca in reteta s-a folosit numai pasta de rosii cumparata din comert, aceasta trebuie subtiata cu putina apa calduta inainte de a se adauga in preparat. Prefer sa nu pun apa in preparat, motiv pentru care folosesc un amestec din suc de rosii si pasta de rosii si ardei.
Preparatul se da in mai multe clocote pentru a se amesteca gusturile.
Fierbere paste fainoase in apa clocotita, cu sare grunjoasa.
In reteta se folosesc pastele fainoase preferate. Se preteaza paste fainoase scurte – pene, sfredele, scoici care se pot amesteca usor cu sosul de rosii si carnea cu os.
Penele se fierb in apa care clocoteste, cu sare grunjoasa, cu 1-2 minute mai putin timp decat scrie pe pachet.
Penele fierte se scurg intr-o sita. Ne dorim ca penele sa ramana intregi in sosul de rosii.
Definitivare preparat.
In cratita cu bucati din coada de vita pregatite in sos de rosii se adauga penele fierte. Se amesteca in preparat folosind lingura de bucatarie pentru ca sosul de rosii sa invaluie pastele fainoase.
Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Montarea si servirea preparatului.
Pentru ca am folosit untura de porc, preparatul se serveste pe farfurii intinse preincalzite. Daca la preparare se foloseste ulei de rapita, nu este necesara preincalzirea farfuriilor inainte de servirea preparatului cald.
Pe preparatul gata pentru servit se presara verdeata (marar, patrunjel, leustean, frunze de busuioc) tocata marunt.
Secretul gospodinei ! Poate parea ciudata adaugarea a 2-3 frunze de leustean. Da un gust deosebit acestui preparat, de proaspat, racoros. Frunzele de busuioc se preteaza de minune cu pastele fainoase.
Preparatul se serveste cu paine calda (ce daca in preparat regasim si paste fainoase ?), sa aiba pofticiosii cu ce sa moaie in deliciosul sos.
La acest preparat destul de gras, se servesc gogosari conservati in otet si/ sau castraveti in otet.
Merge de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti carnea cu os, din cea mai ieftina. Osul da un gust deosebit preparatelor. Maduva fiarta o data cu osul este o adevarata delicatesa gurmandereasca. Nu degeaba nu mai gasesti maduvioare in comert (doar oase mari cu maduva). Bucatarii din restaurante cumpara toate maduvioarele gasite in comert si pregatesc sosuri minunate pentru fripturi.