Tocanita de iepure cu leurda si cartofi noi

Rasfoiesc retetarul familiei, verific arhiva cu poze facute la data pregatirii retelor, ma uit si prin sursele mele de inspiratie, mostenite de la parinti. Ce constat ? Sunt destule retete care asteapta sa fie facute si apoi scrise, chiar daca cifra 1000 de retete deja scrise este la un singur pas distanta. Altfel spus, reteta urmatoare ar trebui sa fie ceva deosebit, de sarbatoare, o aniversare sau chiar (de ce nu ?!) o zi obisnuita din bucataria familiei mele. Arhiva de poze, facute la retete inca nescrise este mai putin bogata decat in urma cu 1-2 ani. Adica, nu mai pregatesc destul de des, in propria bucatarie ceva nou. Hoby-ul meu nu s-a potolit nici pe deparate, doar ca nu am mai pregatit des, retete noi.

Din pacate, sursele mele de inspiratie culinara nu sunt organizate pe categorii de preparate. Nici nu ar avea cum sa fie. Mama mea scria retete noi pentru ea, pe servetele, pe plicuri de scisori primite, rareori pe foi sau in vreun caiet. O reteta nou nouta, nefacuta de mine pana acum, ar necesita, sa reiau anterior, la rasfoit, toate acele inscrisuri. Timpul, bata-l vina, iarasi se opune.

De-ale mele, din activitatea zilnica ! Niciodata, nu m-am putut “lauda”, ca ma plictisesc, ca nu am ce face si nu stiu incotro sa o iau. Slava Domnului si acum la pensie, nepotelul imi umple zilnic, destul timp. Pe zi ce trece si micutul creste, curiozitatea i se extinde (raspunsurile primite trebuie sa fie pe intelesul sau), actiunea lui se dezvolta, inventeaza si capata dexteritate in tot ceea ce face.

Curiozitatea mititelului se indreapta si spre bucatarelile familiei. Deocamdata, face impreuna cu sotia, unele dulciuri pe care le doreste. Rabdarea mea nu este compatibila cu cantarirea de ingrediente, necesara sa-ti iasa prajitura asa cum scrie la carte. Micutul are cutitul lui (nu taie cine stie ce, doar rupe aluatul ?!) cu care mestereste. Marea lui pasiune este amestecarea ingredientelor cu telul sau cu furculita si spargerea oualor.

Impreuna cu mine facem omleta cu ceapa verde (micutul taie ceapa si amesteca ouale cu telul) si fierbem oua cleioase (o mare pasiune de-a lui este sa moaie in galbenus, bastonase din paine prajita unsa cu unt).

Pe masura ce creste si va sti sa se pazeasca singur, cat de cat, il vom antrena pe nepotel si spre alte preparate, de-ale casei, asa cum am procedat si cu copiii nostri. Prinde bine la nevoie, va sti sa-si pregateasca si singur cate ceva, nu va sta doar, sa se uite la frigider si/ sau la usa camarii, pentru ca apoi sa-si comande ceva prin telefon. In plus, retetele preparatelor proprii ale familiei, se vor pastra. Si de ce nu, candva (nimeni nu intinereste), pe acest blog, altcineva (in afara de mine) va scrie din cand in cand cate o reteta.

Din retetarul familiei mele ! Tocanitele nu aveau cum sa lipseasca din retetarul familiei. Pregatim tocanite numai din legume sau numai cu ciuperci – tocanita de ciuperci, tocanita de hribi cu praz, tocana de cartofi.

Pregatim o reteta mai simandicoasa (vazuta pe un site culinar de specialitate, dar presarata cu mai multe idei proprii) – tocana din fructe de mare si peste.

Sunt multe retete de tocanite si tocane scrise de mine pe acest blog, pregatite cu carne – tocana cum pregatesc ciobanii la stana, tocana din coada de vita, tocana din coaste de miel, tocanita din berbecut crescut la stana, tocanita din aripi de curcan, tocana din pulpa de capra cu cartofi, tocana din piept de porc afumat cu cus-cus, tocana din pulpa de vitel, tocana din pulpa de capra cu cartofi, tocana din spata de porc, tocana de iepure crescut in curte.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 14

Tocanita de iepure cu leurda si cartofi noi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un iepure crescut in curte, cartofi noi, leurda, ceapa si usturoi verde, ardei capia, ardei iute (doar cat sa piste), rosii, suc de rosii, pasta de rosii si ardei, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, zeama de portocale.

Cumparare si parlire de puf a iepurelui crescut in ferma.

Se cumpara din market, un iepure intreg, refrigerat, la 1,4-1,8 Kg. Cu cat este iepurele mai mare, cu atat preparatul va iesi mai savuros. Ne uitam, sa aiba putina grasime, sa fie de un rosu aprins la taietura gatului (sangele sa nu fi fost spalat, doar sters).

Iepurele se curata la interior de urmele de mate si trahee. Se scot rinichii, din grasime, se taie in doua si se curata la interior. Rinichi se vor pregati impreuna cu iepurele.

Iepurele se parleste de puf folosind lampa speciala cu gaz (iarasi mi-am amintit ca imi lipseste din dotare) sau la flacara mare a aragazului.

Iepurele se spala bine la exterior, in special la gat (pana dispare tot sangele) si la interior. Se lasa la scurs si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Nu se indeparteaza grasimea de pe iepure si de la interior. Va da gust bun preparatului final.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 1

Iepure crescut in ferma, refrigerat.

Pregatire legume care se folosesc in reteta.

In reteta se folosesc: ardei capia rosu si galben, o teaca mica de ardei iute (doar cat sa piste usor), ceapa si usturoi verde, leurda, marar si patrunjel verde.

Legumele si leurda se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 2

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Cartofii noi se moaie in apa rece timp de 15 minute si apoi se curata usor cu buretele de bucatarie, din sarma sau cu lama unui cutit.

Mararul si patrunjelul verde, impreuna cu rosiile se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

tocanita din aripi de curcan 1 Copy

Ingrediente folosite in reteta.

In reteta se mai foloseste suc de rosii si sau pasta de rosii si ardei capia pregatite in toamna.

Ingrediente

  • un iepure,

  • cartofi noi,

  • leurda,

  • portocale si lamai,

  • ulei de masline extravirgin,

  • ceapa si usturoi verde,

  • marar si patrunjel verde.

Transare iepure si frigere usoara/ aramire bucati de carne.

Bucatile de iepure se sterg bine cu hartie absorbanta.

Intr-o tava de copt cu margini inalte, se aramesc bucatile de carne in ulei de masline. Tava este asezata pe flacara mare a aragazului.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 3

Bucati din iepurele transat care se aramesc in ulei de masline extravirgin.

Bucatile de carne se aramesc pe ambele parti. Intoarcera bucatilor de carne in tava de copt se face folosind un cleste de bucatarie.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 4

Bucati din iepurele transat care se aramesc in ulei de masline extravirgin.

In tava de copt cu bucatile de carne aramite in ulei de masline extravirgin se adauga bucati de cartofi noi taiati mai mare. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa, cimbru uscat, boabe de piper si foi de dafin.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 5

In tava de copt s-au adaugat cartofii, sare grunjoasa si condimentele.

In tava de copt, deasupra ingredientelor existente, se adauga ardei capia si rosii taiete felii subtiri, pasta de rosii si ardei, suc de rosii si ardei capia, ceapa si usturoi verde, tocate mai mare.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 6

In tava de copt, deasupra, s-au adaugat ardei si rosii taiete felii subtiri, pasta de rosii si ardei, suc de rosii si ardei capia, ceapa si usturoi verde, tocate mai mare.

Secretul gospodinei ! Ingredientele nu se amesteca. Ne dorim ca sucul de legume sa acopere carnea si sa patrunda treptat printre bucatile de carne, fragezindu-le.

Tava de copt se tine pe flacara aragazului pana ce incepe a se forma sosul, iar fierberea este constanta (apar bule la suprafata preparatului). Este momentul sa se adauge zeama de lamaie si zeama de portocale.

LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare si parlire de puf a iepurelui crescut in ferma.
  • Pregatire legume care se folosesc in reteta.
  • Transare iepure si frigere usoara/ aramire bucati de carne.
  • Inabusirea preparatului in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Inabusirea preparatului in cuptorul electric al aragazului.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa in pumni.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 7

Tava de copt cu toate ingredientele este acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Tava de copt acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe gratarul aflat pe treapta a treia a cuptorului.

Cuptorul este preincalzit la 140-150 de grade C si este fixat programul de incalzire de jos.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 8

Tava de copt este in cuptorul electric al aragazului.

Placerile pofticiosilor nu se discuta, doar se executa cu promptitudine ! Micutul nostru este mare amator de ardei copti serviti in gaura/ coaja, cu unt, smantana si cas afumat. Adora salata de sfecla rosie. Nu puteam rata ocazia de a pune in cuptorul aragazului – cartofi mai mici, intregi si sfecle mici, intregi, invelite in folie de aluminiu, langa tava de copt.

Coacerea preparatului inabusit in sosul de legume, zeama de portocale si zeama de lamai dureaza maxim 1 ora. Ne dorim ca sa obtinem o carne moale, zemoasa, iar legumele sa nu fie facute praf.

Mic secret, bine pastrat ! In ultimele 10 minute din timpul total de coacere, se intorc bucatile de carne in tava de copt. Se reintroduce tava in cuptorul aragazului electric. Nu se mai acopera tava de copt cu hartia de copt. Ne dorim o usoara rumenire a carnii inabusite.

Nu este nicio greseala daca in tava se mai adauga niste zeama de portocale.

De tinut minte ! Nu pierdem ocazia de a presara deasupra fasii subtiri de leurda.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 9

Bucatile de carne s-au intors in tava de copt folosind un cleste de bucatarie.

Montarea si servirea preparatului.

In tava de copt, pe preparatul gata pregatit, se presara leurda, marar si patrunjel verde, tocate marunt.

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 11

Pe preparatul gata pregatit s-au adaugat fasii de leurda, marar si patrunjel verde, tocate marunt.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse/ castroane adanci (pentru suficient loc de muiat in deliciosul sos).

tocanita de iepure cu leurda si cartofi 12

Tocanita de iepure cu leurda si cartofi noi – preparatul este gata servit.

La acest preparat se serveste salata de sfecla rosie coapta.

salata de sfecla rosie coapta 1 Copy

Salata de sfecla rosie coapta.

Chiar daca reteta contine si cartofi, adoratorii de mancare ai familiei, nu vor renunta la un codru de paine calda pentru a muia in deliciosul sos.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar de vin rosu.

tocan de oaie cu varza murata calita 13

Vin rosu servit la preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati in retetele voastre, carnea de iepure crescut in ferma. Chiar daca preparatul final nu are gustul carnii de iepure salbatic, multe din retetele de vanat se pot adapta la carnea de iepure crescut in ferma. Cand mama si socrul meu cresteau iepuri, nu ii sacrificau decat in noiembrie si daca aveau minim 2,0-2,5 Kg in greutate. Astazi gasesti in market, iepuri crescuti in ferme, mai tot timpul anului. Ii sacrifica mai mici, probabil doar pentru rentabilitatea afacerii, mai putin pentru blana. Blana iepurilor este utilizabila in croitorie, pentru diferite confectii, doar atunci cand nu se mai desprinde parul de piele, adica prin luna noiembrie-decembrie. Pregatirti aceasta reteta si nu veti regreata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*