Afumatura de la garnita cu legume la gril

Indiferent de anotimp, cand pofticiosii familiei sugereaza (ca sa nu zic, comanda) un anume preparat, gospodina casei nu sta, sa se vaite ca vezi Doamne, nu este sezonul potrivit sau nu se gaseste ingredientul principal prin galantare. O gospodina care se respecta, ia la rand galantarele de prin market-uri, macelarii si bacanii, cauta pe la precupetele din piata si intr-un final se descurca. Cele mai prevazatoare gospodine au rezerve nebanuite prin congelator sau prin frigider.

Chiar daca, la Craciun ti-ai pregatit propriile porcarele, in mijlocul verii, daca nu beneficiezi de o camara pietruita/ un beci din piatra de rau, racoros (altfel zis, nu stai la tara/ la casa particulara), este greu de crezut, ca la bloc, in propria garnita, s-ar mai gasi ceva carne si/ sau carnati. Poate ceva untura sa mai fie, pastrata pentru rarele cazuri cand te hotarasti, sa prepari cartofi prajiti adevarati, in untura de porc.

Cat despre porcarele, chiar daca am renuntat de vreo 7-8 ani, sa le mai pregatim la Craciun, in propria bucatarie (cumparand direct de la producator, o pulpa de porc, din spate, la 23-25 Kg), ma bate gandul, ca la iarna (sanatosi sa fim si in plus, sa gasesc o noua sursa pentru afumare), sa mai pregatim propriile porcarele, nu de altceva, sa vada si nepotelul nostru, ce si cum se face, ceea ce apare prin farfurie.

Din retetarul familiei mele ! A devenit o obisnuinta, sa scriu – respectivele ingrediente/ preparate sunt printre preferatele adoratorilor de mancare din familie. Cum as putea, sa scriu altfel, daca nu pregatim decat preparate delicioase, care ne fac o placere deosebita ?! Asa am invatat de la parintii si bunicii nostri, asa am gasit prin sursele mele de inspiratii. Ce rost ar avea, sa te coci in bucataria proprie si sa prepari ceva care nu place, nu se doreste, nu se consuma ?! Munca degeaba, mofturi si strambaturi, fornaituri pe nas si nu mereu, voalat – nu mai pregati asa ceva ! Lista preparatelor pe baza de afumaturi va fi lunga (profit sa mai fac cate un inventar la ceea ce nu am mai pregatit de mult timp).

Afumaturile le folosim in ciorbe – ciorba acra de afumatura dupa o reteta batraneasca, ciorba din scarita de porc afumata, ciorba de fasole boabe cu porcarele, ciorba de varza murata cu ciuperci si porcarele, ciorba acraa de praz cu afumatura, ciorba din coada de porc afumata.

In tocane si mancarici, afumatura are mare cautare. Pregatim tocanite – tocana din piept de porc afumat cu cus-cus, tocana din piept de porc afumat, tocanita din urechi de porc afumate.

Nu uitam de mancarici – iahnie de fasole boabe cu ciolan afumat pregatit la cuptor, ciolan afumat de porc cu fasole boabe, iahnie de fasole boabe cu porcarele, varza murata fiarta cu piept de porc afumat, varza murata fiarta cu porcarele, mancare de cartofi cu afumatura.

Ca friptura, afumatura poate fi un preparat deosebit care scapa gospodina din belea, aflata in lipsa de inspiratie culinara – ciolan afumat de porc perpelit la cuptor, ciolan afumat de porc cu vin la cuptor, porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca, ciolan de porc afumat fiert si apoi copt, cu varza noua calita, piept de porc afumat cu pilaf bulgaresc de orez, prajeala boiereasca in miez de zi, afumatura de la garnita cu cartofi copti, porcarele la tigaie cu mancarica de fasole boabe.

Piftia si terina nu pot lipsi din retetarul familiei – piftie de porc afumat ca pe vremuri, terina din costita si carne afumata de porc, legume si carne de vitel, fierte.

Delicatesele din afumatura isi au locul lor in retetarul familiei – delicatesa din urechi de porc afumate, urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana; delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza; porcarele pentru iarna, jumari de porc pentru turta cu jumari.

Omletele cu afumatura nu pot lipsi din meniul iernii si nu numai – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde; omleta cu porcarele, omleta cu porcarele si ciuperci, prajina cu porcarele la cuptor.

Aperitivele pe baza de afumaturi nu pot lipsi din meniul sarbatorilor de iarna – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, paine prajita cu sunca, ceapa si boia, sandvis banatean cu slanina afumata.

Cu mamaliga aburinda, afumaturile nu se refuza niciodata – mamaliga cu branza si afumatura la cuptor, mamaliga cu porcarele la cuptor, in vasul roman; ochiuri cu afamatura si mamaliga la cuptor, mamaliga cu ciuperci, porcarele si oua, la cuptor.

Pregatim pizza cu porcarele si rulade cu afumatura – rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din piept de curcan invelit in prosciuto umplut cu muschiulet de porc dichisit cu carnati afumati.

In painea de casa punem porcarele – paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline, paine umpluta cu porcarele si branza de oaie.

afumatura de la garnita cu legume la gril (4)

Afumatura de la garnita si pizdulice de porc cu legume, pregatite la gril.

Nu va impacientati, nici macar alertati ! Nu este un blog porno. Pizdulice (fasii din muschii inghinali ai porcului) se gaseste ca atare, la vanzare, in macelariile cu produse specifice din zona Fagarasului. Pizdulicea si momitele sunt delicatese pe care macelarii le prefera atunci cand isi pregatesc propriul pranz la locul de munca. Cand am gasit in macelarie, chiar m-am mirat si am cumparat. Am intrebat vanzatoarea ce este si m-a lamurit oarecum. Ulterior mi-am imbogatit cunostintele macelaresti cautand pe internet. In plus, mi-am amintit de macelarii la care ma trimitea tata, in copilaria mea, sa iau pachetul cu carne gata impachetata, de la abator. Acestia in gluma, daca ii gaseam la masa, ma imbiau, de multe ori, sa gust si eu din pizdulice. Radeau de se prapadeau vazandu-mi nedumerirea de pe fata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: muschi si carnati de porc, afumatura de la garnita, fasii din pizdulice de porc, legume preferate (vinete, dovlecei, cartofi, ardei, usturoi, ceapa, varza, etc.), ulei de masline extravirgin, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Cumparare afumatura de la garnita.

La un pret accesibil in raport cu calitatea (cca. 50 lei/ Kg) pachetul refrigerat se poate cumpara din macelariile cu specific ardelenesc. In sfarsit, sunt semnale certe ca producatorii romani s-au desteptat si se extind prin toata tara. Ma gandesc, ca se extind si peste granita, caci la oferta pe care o fac, cu siguranta ar avea dever.

afumatura de la garnita

Pachet de afumatura de la garnita (muschi si carnati de porc), pachet cumparat refrigerat, din macelarie.

De-ale producatorilor si comerciantilor ! Prin market gasesti afumaturi naclaite in untura (mai multa untura decat carne si carnati), la preturi ce nu au legatura cu realitatea romaneasca. In urma cu vreo 5-6 ani, propria pofta gurmandereasca m-a indemnat, sa cumpar si bine inteles, m-am pacalit. Dar odata se pacaleste omul ?!

Ingrediente

  • pachet refrigerat cu carne si carnati afumati, de la garnita,

  • felii sebtiri de pizdulice de porc,

  • legumele preferate,

  • ulei de masline extravirgin,

  • cimbru uscat.

Pregatire legume pentru frigere la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.

Drept garnitura la afumatura am pregatit legume – vinete, cartofi noi.

Legumele se spala sub jet de apa rece, se scurg si se tamponeaza cu hartie absorbanta, se curata de coaja si se feliaza.

Dupa curatarea de coaja, am taiat vinetele in fasii lungi si cartofii rondele.

Am ales, din lipsa de timp, sa nu mai macerez legumele inainte de frigere. Feliile de legume le-am uns cu ulei de masline extravirgin (am folosit o pensula de bucatarie) si le-am asezonat cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, direct in tava de copt a cuptorului.

Frigerea afumaturii, a fasiilor din pizdulice de porc, impreuna cu legumele, in aceeasi tava de copt.

Intr-o tava de copt a cuptorului electric am asezat o foaie de hartie de copt.

Pe hartia de copt am asezat fasii de vinete, rondele de cartofi noi, bucati din muschi afumat de porc, carnati afumati de porc, fasii din pizdulice de porc.

Am asezonat legumele direct in tava de copt, tavalindu-le prin amestecul de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

afumatura de la garnita cu legume la gril (1)

Afumaturile, fasiile din muschii inghinali ai porcului si legumele asezonate sunt asezate in tava de copt, pregatite pentru frigere la gril-ul cuptorului electric al aragazului.

Se fixeaza programul cuptorului pentru frigere la gril, la temperatura de 250 grade C.

Tava de copt se introduce pe treapta a 3-a a cuptorului electric al aragazului, preincalzit.

Frigerea la gril se face rapid, 10-15 minute pe fiecare parte a afumaturii, carnii, legumelor. Ingredientele se intorc in tava de copt.

Secretul gospodinei. Pentru a nu se usca (nu le-am macerat in prealabil), la intoarcerea legumelor in tava de copt, acestea se mai ung cu putin ulei de masline extravirgin si se picura zeama de lamaie.

Eventuala grasime din carnati, stransa in tava de copt, se intinde peste bucatile de muschi afumat, folosind pensula de bucatarie.

afumatura de la garnita cu legume la gril (2)

Afumaturile, fasiile de carne si legumele sunt gata fripte.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare afumatura de la garnita.
  • Pregatire legume pentru frigere la gril-ul din cuptorul electric al aragazului.
  • Frigerea afumaturii, a fasiilor din pizdulice de porc, impreuna cu legumele, in aceeasi tava de copt.
  • Montarea si servirea preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, preincalzite.

afumatura de la garnita cu legume la gril (3)

Afumatura de la garnita, fasii de pizdulice de porc si legume, fripte – preparatul este gata servit.

Optional. Pe legumele fripte se poate adauga parmezan dat pe razatoarea mica.

La acest preparat se serveste salata de castraveti – rondele de castraveti proaspeti, usturoi feliat subtire, marar verde tocat marunt, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, otet de mere si miere.

afumatura de la garnita cu legume la gril (5)

Salata de castraveti.

La un asa preparat delicios, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu, din struguri.

antricot maturat de vita cu cartofi zdrobiti (16)

Vinul casei rosu, din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Si ce daca este vara. Am ales preparatul de astazi, nu numai pentru ca pofticiosii familiei l-au dorit, ci si pentru timpul scurt petrecut in zona aragazului. Vorba vine – am impacat si capra si varza !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*