gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 9

Gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta

De fiecare data cand am timpul necesar pentru a scrie o reteta noua, trebuie sa rasfoiesc propria arhiva cu poze existente si preparate deja abordate. Numeric, retetele scrise de mine pe acest blog, se apropie de 1000. Dupa logica lucrurilor, se face usor simtita limitarea surselor mele de inspiratie. In bucatarie mea de bloc incerc combinatii noi, cu ingrediente noi (slava Domnului, am de unde alege de pe rafturile din market, dar si din magazinele naturiste), fara a renunta la ingredientele de baza din retetele mostenite de la parinti.

De-ale gospodinei ! Vreau sa cred ca gustul fiecarui preparat final, asezat in farfurie de mine, nu difera cu mult de cel din reteta originala, chiar daca in ultimii ani legumele si fructele cumparate de pe tarabele din piata si din market, difera de cel pe care mi-l amintesc din copilaria mea.

Retetele de prajituri, dulceturi, gemuri, compoturi si siropuri la care mama mea si mama sotiei erau mesterite pricepute, au ramas in mare parte neabordate de mine. Cand sotia mea a fost dispusa si m-a lasat sa-mi dau cu parerea doar, la ceea ce pregatea ea, retetele mostenite de la mama si de la soacra mea, si-au facut loc, destul de timid, printre articolele scrise de mine pe acest blog. Poate pe viitor, sa am rabdarea necesara de a cantari ingredientele si sa abordez singur si aceste preparate.

Mi-am propus, sa vizitez si site-uri de profil culinar, apropiate de modul nostru, romanesc, de a gati si cu idei proprii sa pregatesc preparate complet noi pentru mine si familia mea. Daca voi reusi, vor aparea pe acest blog si articole scrise de mine complet noi.

Am profitat de timpul mai rece pentru a arunca o privire spre borcanul cu surpriza iernii, ce statea asezat frumos in dulapul din balconul dinspre nord, in camara familiei, amenajata de mine. Neavand un spatiu unde temperatura sa fie in sezonul rece, cat de cat, constant mai scazuta, am recurs la aceasta amenajare in urma cu peste 40 de ani. Nu am dat gres si „camara” mea si-a facut datoria de-alungul anilor, rareori conservele si porcarelele mele pentru iarna avand de suferit.

Niciodata, sa nu spui niciodata ! De cativa ani, am renuntat sa mai pregatesc porcarele pentru Craciun si pentru iarna, in prpopria bucatarie. Copiii nostri au crescut, au terminat scolile si fiecare are familia sa. Nepotelul nostru creste si el sub ochii nostri, iar noi bunicii am ajuns la varsta a 3-a. A venit timpul, sa ne uitam cu mai mare atentie la ceea ce pregatim sa consumam in familie, chiar daca parintii si bunicii nostri au trait pana spre 90 de ani, fara prea multe restrictii culinare. Am decis impreuna cu sotia, sa limitam totusi cosumul de carne de porc si implicit de afumaturi pentru a nu avea mari probleme de sanatate.

In urma cu ceva timp, am vazut pe internet o reteta de slanina usor sarata, macerata de 2 ori in saramura slaba, cate 3 zile de fiecare data. Se afirma ca respectiva slanina se poate consuma dupa cele 6-7 zile. Mi-am propus sa incerc si eu, dar abordand reteta cu ideile mele si folosind gusa de porc in loc de piept de porc cu grasime sau fleica de porc, cum era in reteta vazuta de mine.

Din retetarul familiei mele ! Gusa de porc, de preferat impanata cu mai multa carne, o folosim in preparatele familiei mele, in special iarna.

Pregatim adevarate delicatese – gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia; rulada din ciolan de porc si gusa din capatana de porc, fierte si date cu boia afumata; piftie si gusa fiarta, cu boia, din capatana de porc.

Cand pregateam in propria bucatarie, porcul crescut de parinti sau cumparat de mine direct de la producator, in porcarelele pentru iarna se regasea si gusa de la capatana porcului, tinuta in sare grunjoasa si apoi afumata sau gusa proaspata fiarta in zeama de varza si apoi afumata. Daca aveam la dispozitie o capatana intreaga de porc, mare, puneam cateva fasii de gusa cu carne si grasime, la fiert, impreruna cu celelalte ingrediente pentru toba.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 9

Gusa de porc macerata in saramura slaba, doar fiarta sau fiarta si tavalia prin boia de ardei dulce.

Ingrediente de trebuinta in reteta: gusa de porc, sare grunjoasa, catei de usturoi, boia de ardei dulce, boia afumata de ardei, zeama de varza/ zeama de muraturi taranesti, boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru.

Cumparare gusa de porc. Prima etapa pentru tinut bucatile din gusa de porc in saramura slaba.

Se cumpara o capatana mare de porc, impanata cu carne si grasime putina. Se taie fasii lungi si late de 5 cm, din gusa de porc, folosind un cutit bine ascutit. Din ce ramane de la capatana de porc, fara gusa, se poate pregati o piftie de porc punand-o la fiert impreuna cu cozi, picioare/ ciolane din fata si urechi de porc, afumate.

Mie mi-a suras norocul si am gasit bucati mai mari din gusa de porc, cu sorici oparit si impanate cu multa carne. Am cumparat chiar daca bucatile din gusa de porc erau mari, dar nu lungi si nici late, ci taiate anapoda. Asa s-a priceput cine a taiat capatana porcului (de-ale producatorilor/ comerciantilor pentru a vinde la preturi diferite ceea ce expun in galantare).

Am taiat bucatile de gusa de porc, pe cat s-a putut mai bine pentru a le inghesui in borcanul de 3 litri. Nu am spalat bucatile din gusa de porc.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 1

Ingrediente de trebuinta in reteta (gusa de porc, condimente, usturoi).

Pe fundul borcanului se pun boabe de piper, foi de dafin si usturoi pisat.

In borcan se aseaza bucati din gusa de porc, cat mai inghesuite. Intre bucatile din gusa de porc inghesuite si deasupra, spre gura borcanului, se pun boabe de piper, foi de dafin si usturoi pisat.

Ingrediente

  • gusa de porc,

  • boia de ardei dulce, boia afumata,

  • sare grunjoasa,

  • condimente (boabe de piper, frunze de dafin, crengute de cimbru).

Se fierbe o saramura din apa rece si sare grunjoasa, 50 de grame (o lingura cu varf) la litrul de apa.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 4

Saramura slaba se fierbe intr-o cana emailata.

Secretul gospodinei ! Saramura se fierbe in vase emailate deoarece sarea ataca inoxul si fonta in timpul fierberii. Nu ne dorim sa apara pe vasele noastre puncte de atac al sarii.

Saramura se da in cateva clocote.

Saramura usor racita se toarna peste bucatile din gusa de porc. Se pune capacul pe borcan.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 2

Bucati din gusa de porc inghesuite in borcan, cu saramura slaba, usturoi si condimente.

Borcanul se tine la temperatura camerei timp de 3 zile.

A doua etapa de tinut bucatile din gusa de porc in saramura slaba.

Dupa 3 zile se scurge saramura din borcan printr-o sita. Nu se pastreaza/ nu se refoloseste aceasta saramura. Este motivul pentru care nu s-au spalat initial, bucatile din gusa de porc, inainte de a fi inghesuite in borcan.

Avem grija sa repunem condimentele in borcan.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 3

Din borcan s-a scurs saramura.

Se pregateste o alta saramura din 50 grame de sare grunjoasa la litrul de apa rece.

De aceasta data, saramura pregatita se lasa sa se raceasca si apoi se adauga in borcan peste bucatile din gusa de porc.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 5

Gusa de porc este in borcan, in saramura slaba, in a 2-a etapa de macerare.

Borcanul cu bucatile din gusa de porc si saramura se pastreaza de aceasta data timp de 3 zile, la rece, in frigider sau afara din casa/ camara rece, daca este temperatura scazuta.

Reteta initiala spune ca dupa aceste 6 zile de stat in saramura, slanina/ pieptul de porc se poate consuma.

Cand s-a implinit sorocul de stat in saramura slaba, am scos o bucata din gusa de porc pentru a verifica gustul.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 11

Gusa de porc macerata in saramura slaba timp de 6 zile.

Fiecare cu gusturile sale ! Soriciul desi oparit era moale, dar grasimea si carnea se mesteca cu greutate. Se putea manca fara probleme, cui ii place sa fie carnea mai consistenta si grasimea sa scartaie in dinti. Eu prefer ca totul sa fie moale, chiar sa se topeasca in gura.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN PROPRIA BUCATARIE.

  • Cumparare gusa de porc. Prima etapa pentru tinut bucatile din gusa de porc in saramura slaba.
  • A doua etapa de tinut bucatile din gusa de porc in saramura slaba.
  • Fierbere bucati din gusa de porc in zeama de varza cu condimente.
  • Bucatile din gusa de porc macerate in saramura si apoi fierte se tavalesc prin boia.
  • Pastrare bucati din gusa de curcan, sarate si apoi fierte in zeama de varza, tavalite/ netavalite prin boia.

In continuare incep ideile proprii ! Am reinghesuit bucata din gusa de porc in borcan, am adaugat o lingura de sare grunjoasa deasupra, in saramura si am decis, sa umblu la borcan dupa 1 luna de zile. Am plecat de la ideea initiala ca am folosit gusa din capatana de porc, in loc de slanina impanata cu carne sau piept de porc.

Fierbere bucati din gusa de porc in zeama de varza cu condimente.

Cand a trecut o luna de zile de macerare in saramura, am scos bucatile din gusa de porc. Nu puteam, sa nu reverific gustul. Nu am fost pe deplin multumit de gust nici de aceasta data si am hotarat, sa fierb bucatile din gusa de porc in zema de varza cu condimente.

Intr-o cratita de inox, am pus bucatile din gusa de porc tinute in saramura slaba, zeama de varza si apa rece, in proprortie de 1:1. Am adaugat condimentele: boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru.

gusa de porc fiarta in zeama de varza si tavalita prin boia 1

Bucatile din gusa de porc se fierb in zeama de varza cu condimente.

Se da in fiert si se tine in clocote, la foc mic, timp de 30-40 de minute. Nu ne dorim, sa obtinem o gusa de porc complet moale care sa se rupa.

Bucatile din gusa de porc se scot din oala de fiert si se lasa la scurs/ la racit intr-o sita.

gusa de porc fiarta in zeama de varza si tavalita prin boia 5

Bucatile din gusa de porc se scurg intr-o sita.

Bucatile din gusa de porc macerate in saramura si apoi fierte se tavalesc prin boia.

Se pregateste un platou pe care se pune boia de ardei dulce (cine doreste poate adauga si putina boia iute) si/ sau boia de ardei, afumata.

gusa de porc fiarta in zeama de varza si tavalita prin boia 4

PLatou cu boia de ardei dulce.

Bucatile din gusa de curcan se tavalesc prin boiaua de ardei dulce si/ sau boia de ardei, afumata.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 7

Bucati din gusa de porc fierte si tavalite/ netavalite prin boia.

Pastrare bucati din gusa de curcan, sarate si apoi fierte in zeama de varza, tavalite/ netavalite prin boia.

Gusa de porc, macerata in saramura slaba si apoi fiarta in zeama de varza, tavalita/ netavalita prin boia se poate consuma imediat, de pofta. Este de preferat ca mai inainte sa se tina la rece in frigider cateva ore.

Gusa de porc astfel pregatita se consuma ca aperitiv cu mustar/ ceapa/ usturoi si paine de casa proaspata. Merge de minune o ceasca cu tuica fiarta.

Bucatile din gusa de porc astfel preparate se pot pastra in congelator, mult timp, invelite in pergament si apoi puse in pungi din plastic alimentar.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 6

Ambalare bucati din gusa de porc care se pot pastra in congelator.

Cand se doreste a se consuma, se scoate pachet din congelator, se lasa la temperatura camerei 1 ora si apoi se poate consuma.

gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta 8

Bucati din gusa de porc tinute la congelator, gata de consum.

Secretul gospodinei. Nu este nicio greseala daca bucati din gusa de porc, nedate prin boia se vor folosi de catre gospodina incalzite 10 minute in varza calita sau in varza fiarta care se pregateste.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Porcarelele pregatite in propria bucatarie poat face deliciul adoratorilor de mancare din propria familie. Aceasta reteta poate fi un imbold. Incercati si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *