Varza murata fiarta cu piept de porc afumat

De fiecare data cand am timpul necesar pentru a scrie o reteta, caut pe blog, sa vad ce fel de preparate au mai interesat cititorii mei. Constat, aproape de fiecare data, ca preparatele de sezon sunt cele hotaratoare. Intru pe arhiva mea cu poze la retete deja preparate si daca gasesc ceva nescris trec la treaba.

De-ale gospodinei ! Nu inseamna ca de fiecare data, reteta pe care o scriu este complet noua. Ma straduiesc sa aduc informatii noi pentru tinerele gospodine si nu numai. Incerc sa vin cu idei inovatoare care sa fie percepute ca atare de catre adoratorii de mancare si nu numai. Tehnica de gatire din prezentare poate fi partial diferita sau doar usor imbunatatita, condimentele pot fi nu neaparat diferite (cele de baza, folosite in sursele mele de inspiratie nu pot fi inlocuite), ci doar adaugate condimente noi, pentru savori suplimentare.

Nimeni nu s-a nascut invatat ! Este general valabil si in propria mea bucatarie. Dupa cum aminteam intr-o reteta scrisa anterior, am descoperit intr-o carte despre gastronomie – Ghidul laudarosului – expert in gastronomie de Neil Davey, cateva expresii care mi-au placut. Ma gandesc, sa folosesc, doar ocazional, fara a exagera in scrierile mele, unele din cuvintele/ expresiile citite. Nu voi prelua fraza citita, intocmai, doar 1-2 cuvinte (esenta pentru ceea ce doresc eu sa exprim). Restul frazei scrise de mine imi va apartine. Am amintit de aceasta noua sursa a mea de informatii pentru a nu fi invinuit ca sunt un copist care doreste sa evite drepturile de autor sau si mai rau, sa fiu considerat un blufeur culinar. Nu vreau, sa se creada, ca in continuare, toate frazele mele vor fi pline de acele cuvinte adoptate de mine. Majoritatea sunt doar cate un cuvant si rar legate 2-3 cuvinte.

Pasiunea gastronomica este o cerinta pentru tinerele gospodine dornice de noi informatii culinare. Acestea au mare nevoie de oarece indemanare (nu disperati, se capata in timp) in manuirea cratitelor si tingirilor. Frica de ascutisul cutitelor trebuie domolita, chiar invinsa. Nu poti taia ceva (carne macra, legume, peste, paine, etc.) fara un cutit potrivit, ascutit (nu neaparat precum briciul de barbierit).

Din retetarul familiei mele ! O asociere mai potrivita, in acest sezon, decat varza murata si afumatura, este greu de gasit pentru orice gospodina care se respecta.

In familie pregatim varza murata fiarta, in special iarna. Pana la Paste, de cele mai multe ori, propria varza murata (nu mai mult de 10-12 capatani de varza, puse in toamna), se termina sau fac multa floare si se inmoaie.

Varza murata este un ingredient care nu poate lipsi din nicio familie de romani, in special in sezonul rece. Poate cartofii si fasolea boabe sa concureze varza murata.

Pregatim varza murata fiarta destul de des – varza murata fiarta cu porcarele, varza murata fiarta cu gat de oaie, varza murata fiarta cu carne de berbec, varza murata fiarta cu afumatura, coaste de vita cu varza murata fiarta.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 11

Varza murata fiarta cu piept de porc afumat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de porc afumat, varza murata, amestec de ardei si rosii, suc de rosii, pasta de rosii si ardei, ceapa, marar verde, untura de porc, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, fulgi de ardei iute.

Cumparare piept de porc afumat, sectionare si oparire.

Se cumpara o bucata intreaga de pipet de porc afumat, cu putin os si multa carne. Macelarii adevarati, ai producatorilor care se respecta, stiu cum sa taie capul din piept de porc proaspat sacrificat (pentru mancarici, nu numai pentru ciorbe), sa-l tina in saramura, sa-l condimenteze si apoi sa-l afume la fum cald.

Ce cumparam ? Caut sa cumpar din macelarii cu produse din secuime, chiar de la Comtim (fara a face vreo reclama mascata). Nu caut bucati umflate, de o culoare rosu aprins, sa aiba neaparat, miros de fum (afumarea cu apa vopsita, nu da carnii miros de fum). Arsura pe margini de os, de la afumarea cu fum cald poate fi un indiciu favorabil cumpararii.

Se sectioneaza bucata mare din piept de porc afumat in bucati de marime potrivita. Bucatile care au si os, se vor folosi pentru a pregati o ciorba acra de afumatura.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 2

Bucati din piept de porc afumat gata taiate.

Ingrediente

  • piept de porc afumat,

  • varza murata,

  • suc de rosii,

  • pasta de rosii si ardei,

  • untura de porc,

  • marar verde.

Secretul gospodinei ! Bucatile din capul de piept de poc afumat se oparesc in apa clocotita, timp de minim 10 minute. Pentru a nu risca sa obtinem un preparat final excesiv de sarat, este recomandat, sa gustam carnea inainte de a decide cat timp fierbem bucatile de carne afumata fara os.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 3

Bucatile din piept de porc afumat se oparesca in apa clocotita.

Apa in care au fiert bucatile de carne afumata, mult prea sarata, se arunca la canalizare.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare piept de porc afumat, sectionare si oparire.
  • Pregatire celelalte ingrediente folosite in reteta.
  • Pregatire varza murata fiarta cu bucati oparite din cap de piept de porc afumat.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire celelalte ingrediente folosite in reteta.

In reteta se mai foloseste varza murata, amestec de ardei si rosii, dar si suc de rosii si/ sau pasta de rosii si ardei, preparate in toamna.

varza murata 3 Copy

Varza murata in toamna.

Secretul gospodinei ! Varza murata poate fi destul de sarata (din pacate, nu stim cat de bine sareaza ceea ce cumparam din market, decat dupa ce o folosim), motiv pentru care se tine in apa calduta/ apa rece cateva ore.

Nu este o greseala daca inainte de desarare, capatana de varza se taie fideluta, asa cum ne dorim sa o folosim in aceasta reteta.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 1

Ingrediente folosite in reteta.

Ceapa uscata se taie rondele subtiri.

Mararul verde se toaca marunt.

Pregatire varza murata fiarta cu bucati oparite din cap de piept de porc afumat.

Intr-o cratita de inox cu coada se calesc in untura de porc bucatile oparite, din cap de piept de porc afumat, pana se rumenesc usor.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 4

Bucati din cap de piept de porc, afumat, oparite, care se calesc in untura de porc.

In cratita se amesteca cu o lingura din lemn pentru rumenirea uniforma a bucatilor de carne.

Cand bucatile de carne s-au rumenit usor, in cratita se adauga rondelele de ceapa uscata si amestecul de ardei si rosii.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 5

In cratita se inabuse amestecul de carne, ceapa si ardei plus rosii.

Inabusirea este posibila deoarece amestecul de ardei si rosii are suficient lichid. Se poate pune capacul pe cratita, dupa ce se amesteca in cratita cu lingura din lemn.

Este momentul ca in cratita sa se adauge varza murata taiata fideluta.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 7

In cratita s-a adaugat varza murata taiata fideluta.

Se amesteca in cratita cu o lingura din lemn pentru omogenizarea ingredientelor.

Preparatul se condimenteza cu boabe de piper, foi de dafin, cativa fulgi de ardei iute si cimbru uscat.

Cand varza prinde culoare, in cratita se adauga suc de rosii si/ sau pasta de rosii si ardei.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 8

In cratita s-a adaugat suc de rosii si/ sau pasta de rosii si ardei.

Se amesteca in cratita pentru omogenizarea ingredientelor.

Preparatul sa lasa sa fiarba, amestecandu-se periodic, in cratita, cu lingura din lemn. Nu ne dorim ca preparatul nostru sa sece si nici ca ingredientele sa se arda. Dupa caz, in cratita se poate adauga suc de rosii, chiar picura apa calduta.

Urmarim carnea sa se fiarba cat mai bine, dupa gustul fiecarei gospodine. La sfarsitul prepararii, in cratita se regaseste si putin amestec lichid viu colorat, putin unsuros.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 9

Preparatul nostru este gata fiert si se poate servi.

In cratita se adauga mararul verde tocat marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste fierbinte, pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim ca preparatul nostru sa se sleiasca pe farfurie.

varza murata fiarta cu piept de porc afumat 10

Varza murata fiarta cu piept de porc afumat – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cu mamaliga calda, ardei iute conservat in otet si muraturi conservate in otet.

ardei iute in otet 2

Ardei iute conservat in otet.

La acest preparat merge de minune o cescuta cu tuica de prune fiarta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Gospodinele care se respecta, viseaza ca in jurul mesei, sa se aseze cat mai des, toti membrii familiei. Uneori este posibil, dar din pacate nu destul de des. Nu exista o multumire mai mare pentru gospodina decat sa vada fetele zambitoare ale mesenilor care se indeamna sa serveasca bunatatile puse pe masa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*