Sarbatorile de iarna se apropie si in putinul timp care a mai ramas, ciorbele din carne de porc, proaspata sau afumata mai pot sa astepte. Salata verde de pe tarabe si chiar loboda, cu frunze mici, usor incretite de frigul care tinde sa se instaleze, atrag privirile gospodinelor aflate prin piata dupa cele necesare pregatirii unor supe sau ciorbe de sezon.
In retetarul familiei, ciorbele ocupa un loc bine stabilit, fie ele acre (preferate in general, de gurmanzi) sau dulci (preferate in general, de gurmeti), cu sau fara carne, din verdeturi – ciorba de loboda, leurda si salata verde, cu ou si smantana sau ciorba de urzici cu leurda, cu carne de vitel – ciorba din cap de piept de vitel acrita cu cu zeama de castraveti, cu carne de porc – ciorba din scarita de porc proaspata, acrita cu zarzane, cu afumatura – ciorba de afumatura, cu carne de pasare – ciorba de pui cu zeama de castraveti sau ciorba acra din aripi de curcan, cu carne de berbec – ciorba de berbec acrita cu zeama de varza. Nici pestele nu este neglijat, ciorba de peste sau borsul de peste ocupand un loc bine definit in retetele pregatite. Ciupercile le folosim in ciorbe destul de des, in special in sezonul cald, cand se culeg din padure – ciorba de varza noua si ciuperci.
Acritura pentru ciorbe este in vederea fiecarei gospodine care se respecta si in toamna pregateste muraturi taranesti, castraveti in saramura sau rosii chery in saramura. Nu sunt de neglijat nici zarzanele verzi puse la congelator in pungi din plastic alimentar sau acreala din zarzane. La nevoie, pentru acrit ciorba, zeama de lamaie si chiar otetul alimentar sunt la indemana oricarei gospodine.
Pregatim in familie ciorba de perisoare, dar si supa de gaina cu omleta. Pentru astazi o reteta in care se combina armonios din punct de vedere culinar – salata verde, perisoarele din carne si omleta, spre bucuria in egala masura, atat a gurmetilor cat si a gurmanzilor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: salata verde, carne tocata de curcan, oua de gaina, orez, iaurt gras/ smantana grasa, bacon/ costita afumat(a)/ sunca afumata, ceapa, usturoi, verdeata (leustean, ceapa
[ingredients title=”Ingrediente”]
- salata verde,
- carne tocata de curcan/ pui,
- oua de gaina,
- iaurt gras,
- costita afumata,
- ceapa verde,
- leustean.
[/ingredients]
Perisoarele din carne tocata de curcan se pregatesc ca in reteta de ciorba de perisoare. Perisoarele proaspat modelate, se pun la fiert in apa calda cu putina sare grunjoasa. Se fierb la foc potrivit pana carnea este pe jumatate fiarta.

Foile de salata verde se desfac din capatana de salata, se spala bine sub jet de apa rece.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Pregatire perisoare din carne de curcan si fierberea acestora in apa rece cu sare grunjoasa.
- Spalare foi de salata verde sub jet de apa rece.
- Calire felii de bacon, rondele de ceapa si felii subtiri de usturoi.
- Adaugare salata verde in ciorba cu perisoare care fierbe.
- Adaugare bacon, ceapa si usturoi, calite, in ciorba care fierbe.
- Pregatire omleta din oua de gaina, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Adaugare fasii subtiri de omleta in ciorba care fierbe.
- Dregere ciorba cu oua batut impreuna cu iaurt gras.
- Fatuire ciorba cu verdeata tocata marunt.
- Servire preparat cald, cu mamaliga calda si ardei iute.
[/directions]
Nu este obligatoriu ! Foile de salata verde se oparesc 2 minute intr-o cratita cu apa fiarta in care s-a pus putina sare grunjoasa. Foile de salata oparite, se scot cu o spumiera din cratita, pe o farfurie. Se lasa la racit. Daca salata verde este cruda (asa cum este cea de toamna tarzie, crescuta in solarii/ sere), foile nu se oparesc, doar se desfac din capatana de salata si se spala bine sub jet de apa rece pentru indepartarea nisipului/ pamantului.

Foile de salata verde, oparite si racite sau neoparite se taie fasii groase de un deget. Nu este nicio greseala daca foile de salata verde (in special cele neoparite) se lasa intregi sau se rup cu mana.
Intr-o tigaie bine incinsa se calesc felii subtiri de bacon/ costita afumata/ sunca afumata. In grasimea formata se calesc rondele de ceapa uscata si felii subtiri dintr-un catel de usturoi.

Cand perisoarele s-au fiert pe jumatate, in oala de ciorba se adauga salata verde. Se da in mai multe clocote, pana se fierbe salata.

Cand salata verde a fiert, in oala de ciorba se adauga prajeala de sunca afumata, ceapa si usturoi.

Ciorba se mai da in cateva clocote si se verifica sa fie fierte perisoarele din carne de curcan.
Ouale de gaina scoase din gaoace, se pun intr-un bol unde se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita si se pregateste o omleta in tigaia in care s-a prajit sunca afumata.

Ciorba dulce sau ciorba acra ? Se bate separat, un ou de gaina cu putin iaurt gras sau smantana grasa, dupa gustul gospodinei, daca se doreste (s-a comandat de catre gurmanzi) ciorba acra sau ciorba dulce. Se adauga sare grunjoasa (atentie, sunca afumata este sarata si in ciorba s-a mai pus deja sare grunjoasa).

Omleta se taie fasii lungi ca pentru taieteii de casa. Verdeata (leustean, ceapa verde, patrunjel) se toaca marunt.

Omleta taiata fasii subtiri se adauga in ciorba care fierbe. Se mai da in cateva clocote pana se umfla putin omleta.

Secretul bucatarului ! Se opreste focul si se adauga oul batut cu iaurt/ smantana. Exista riscul ca oul batut cu iaurt/ smantana sa se branzeasca cand se adauga in ciorba fierbinte, cu focul pornit sub oala de ciorba. Se ia cu polonicul zeama, din ciorba si se adauga peste oul batut cu iaurt, se amesteca si se adauga in oala cu ciorba, in ploaie, agitand ciorba cu polonicul.

Astfel se „drege” gustul ciorbei.

De ce gusta bucatarii sefi preparatele lor, inainte de a-si da ok-ul pentru servire ? Ciorba se fatuieste (sarcina principala a sefului bucatar), dupa caz, cu putina zeama de lamaie, daca nu este suficient de acra.

Ochiul este primul care se pronunta asupra preparatului ! In final, ciorba se decoreaza cu verdeata tocata marunt. Se improspateaza astfel coloritul ciorbei.

Ciorba este gata si se poate servi calda, impreuna cu mamaliga calda si ardei iute.

O cescuta cu tuica de prune, fiarta, merge de minune pe vreme rece.
Pentru unele detalii culinare din ciorba (fasiile de omleta nu vor sa stea la suprafata ciorbei ?!), apropii putin imaginea.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati facut inca meniul pentru sarbatorile ce vin, este timpul sa incepeti pentru a avea timp suficient de cumparaturi si a lua ceea ce doriti si va place, nu doar ce mai gasiti prin galantare. Pe acest blog se gasesc retete pentru toate gusturile. Dorinta si timp pentru pregatire sa existe, caci putirinta se invata doar in timp, cu putina insistenta din partea doritorilor si in zanganit de cratiti si tingiri.