Ostropel cu piept de curcan crescut falnic in ograda

Carnea de curcan, cam fada de felul ei, pentru a fi apreciata la adevarata ei valoare  (nutritionistii sustin ca nu ar influenta colesterolul in mod negativ) trebuie lasata la macerat inainte de a fi preparata sub forma de friptura la tigaie, la gratar sau la cuptor.

Retetele traditionale din carne de curcan, la Paste sau la Craciun, la noi romanii sunt retete cu curcanul intreg pregatit la cuptor.

Cand carnea de curcan se pregateste prin fierbere, nu este neaparat nevoie sa se macereze carnea inainte de preparare. Prin fierbere, impreuna cu legume pentru supa cu taietei de casa, supa cu galuste si ciorba de potroace sau in sos de rosii, pentru mancaruri, carnea nu mai este atoasa si capata un gust deosebit.

Ostropel cu piept de curcan.
Ostropel cu piept de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: jumatate dintr-un piept de curcan, o ceapa mica, usturoi verde si usturoi uscat, cat cuprinde, verdeata (patrunjel, frunze de busuioc), ardei gras, gogosar, ardei capia, rosii si suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.

Ostropel cu piept de curcan.
Ostropel cu piept de curcan.

In reteta se poate folosi ardei gras si rosii congelate, din cele puse de cu toamna in congelator.

Pieptul de curcan se taie felii cam de 1 cm grosime, in piezisul fibrei, folosind un cutit bine ascutit pentru a nu cioparti carnea (conteaza doar la aspect, ca la gust nu se simte    😛   )

Feliile de carne se rumenesc la foc iute, in ulei de floarea soarelui.

Carnea usor aramie, se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.

Felii din piept de curcan care se prajesc in ulei, pentru ostropel cu piept de curcan.
Felii din piept de curcan care se prajesc in ulei, pentru ostropel cu piept de curcan.

Feliile de carne se scot din cratita intr-un castron si se acopera cu o hartie de staniol sau cu un capac, sa stea calde si sa ramana mustoase.

Felii de carne usor rumenite pentru ostropel cu piept de curcan.
Felii de carne usor rumenite pentru ostropel cu piept de curcan.

Legumele (ceapa, ardeii, gogosarii, ardeii capia) se toaca felii si se calesc in uleiul in care s-a rumenit carnea de curcan.

Usturoiul uscat se toaca feliute subtiri. Daca se pune si usturoi verde se toaca partea verde felii ceva mai groase.

Legume tocate pentru ostropel cu piept de curcan.
Legume tocate pentru ostropel cu piept de curcan.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca cu o lingura de lemn, pentru a se „culege” de pe cratita toate urmele de carne prajita, care vor da preparatului un gust deosebit.

Calirea legumelor pentru ostropel cu piept de curcan.
Calirea legumelor pentru ostropel cu piept de curcan.

Partea alba a usturoiului se adauga la sfarsitul calirii legumelor, pentru ca preparatul sa nu devina amar, stiut fiind ca arderea usturoiului amareste.    🙁

Pentru un gust deosebit se adauga cateva frunze de busuioc, taiate subtire si se calesc cateva minute impreuna cu legumele.

Legumele nu trebuie prajite complet, ci doar calite cat sa se moaie.

Amestecare carne cu legumele calite, pentru ostropel cu piept de curcan.
Amestecare carne cu legumele calite, pentru ostropel cu piept de curcan.

Se inabuse carnea impreuna cu legumele pentru 2-3 minute, pana apare lichid mai mult in cratita.

Secret bine pastrat ! Nu se adauga apa, au legumele destula apa care se elibereaza prin fierbere la foc mic, cu capacul pus pe cratita.

Adaugare usturoi pentru ostropel cu piept de curcan.
Adaugare usturoi pentru ostropel cu piept de curcan.

Se adauga usturoi din belsug, ca doar facem ostropel.    😕

Rosiile tocate felii, impreuna cu sucul de rosii se adauga cat sa acopere carnea si legumele din cratita. Se lasa la fiert 10 minute, cu capacul pus pe cratita.

Adaugare rosii felii si suc de rosii pentru ostropel cu piept de curcan.
Adaugare rosii felii si suc de rosii pentru ostropel cu piept de curcan.

Truc in bucatarie, de luat in seama ! Pentru fragezirea suplimentara a carnii de curcan, se stropeste preparatul cu putina zeama de lamaie, atata cat sa nu acreasca sosul.

Patrunjelul si frunzele de busuioc, taiate marunt, se adauga peste preparatul fierbinte, pentru ca aroma acestora sa fie absorbita de sosul mancarii.

Verdeata presarata pe preparat - ostropel cu piept de curcan.
Verdeata presarata pe preparat – ostropel cu piept de curcan.

Ostropelul de curcan se serveste cald, cu mamaliga calda sau cu garnitura de cartofi prajiti.

Preparat final -ostropel cu piept de curcan.
Preparat final -ostropel cu piept de curcan.

Daca prin camara mai ghicesti vreun borcan cu muraturi asortate in otet, festinul va fi garantat.

Muraturi asortate in otet pentru ostropel cu piept de curcan.
Muraturi asortate in otet pentru ostropel cu piept de curcan.

Nu trebuie uitat de un pahar de vin alb, sec, rece. Merge de minune cu carnea de curcan. Nici o bere neagra, rece, nu ar fi chiar rea.     😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am fost criticat de mai multe ori – mah, gatesti cam gras, tot ce mancam se pune pe talie si la o anume varsta nu prea mai merge. Nu zic ca nu ar fi asa, dar daca o viata intreaga am gatit si mancat asa, cum sa ma schimb tocmai acuma ?

Un comentariu

  1. Demential ,al meu nu a lăsat prea mult sos ,ca cel din imagine .Dar am tras o mămăligă lângă ostropel , nu mai mănânc 2 zile sa nu i stric gustul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *