Conopida este leguma potrivita pentru a fi gatita in aceasta perioada a anului in conditiile in care populeaza inca tarabele prin piete, pretul este accesibil si deloc de neglijat, este din productia interna sau cel putin asa scrie pe etichetele producatorilor si ale comerciantilor, asezati de-a valma la tarabe prin piete, tocmai pentru a nu-i putea deosebi cumparatorul obisnuit si neplimbat prea des prin piata.
Oare de ce ? Nu pot sa inteleg de ce nimeni nu doreste sa puna ordine prin piete si ma refer aici la primarie, fisc sau Protectia consumatorului. De ce producatorul intern este marginalizat si repartizat la tarabe prin colturile pietii, de ce marfa adusa cu duba la intrarea in piata si repartizata la comerciantii de la tarabe (acestia stau la coada sa o preia ziua in amiaza mare) nu este verificata de inspectorii pietei (provenienta, factura, certificat de calitate, etc.), in conditiile in care piata are parcare subterana, cantar pentru marfa si inspectori bine platiti de catre primarie, deci de catre contribuabili. Toata lumea vede, candidatii la ciolan promit in campanii numai branza si miere, dar nimeni, cu putere de decizie, nu pune piciorul in prag. Defilam in continuare cu aceiasi comercianti prin piete, care detin monopolul avand aceleasi certificate de producator, false, dar reinnoite periodic (ca doar asa zice legea, nu ?). Ce-i de facut ? Grea intrebare, fara raspuns de multi ani, fara perspectiva de raspuns intr-o perioada de timp rezonabila (ca doar e la moda cuvantul rezonabil, nu ?).
Cum mai pregatim conopida/ brocoli in familie ? Imi place sa gatesc conopida, brocoli (ruda saraca) mai putin, datorita gustului ceva mai aspru al preparatelor. Am incercat aceleasi retete cu ambele legume, fara a ma putea pronunta ferm – imi place si brocoli. Pregatesc salate – conopida inmiresmata sau conopida fiarta, cu maioneza, sufleuri – de conopida sau de brocoli si cartofi, mancaruri si mancarici – de conopida sau cus-cus cu praz, ciuperci si conopida, pane-uri – conopida fiarta, pregatita pane’, deosebit de gustoase care se pot servi la fripturi sau simplu, cu smantana/ iaurt. In orice ghiveci – de legume, in stil mediteranian sau oltenesc de legume, conopida da preparatului un gust aparte. Muraturile taranesti pentru iarna, in care se pune conopida si varza in cantitati ceva mai mari, decat in mod obisnuit sunt deosebite. Am incercat sa pun conopida in varza murata sau separat, in saramura, dar gustul acestei conopide nu te face sa repeti experimentul si anul viitor. In schimb, o muratura acra deosebit de gustoasa, servita la fripturi grase este una asortata – gogosari umpluti cu conopida si struguri.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de conopida, carnat afumat, sunca afumata/ costita afumata/ bacon afumat, mozarella, cascaval afumat, smantana grasa, ceapa verde, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe.
Ingrediente
- o capatana de conopida, intreaga,
- sunca afumata/ costita afumata/ bacon afumat,
- carnat afumat,
- smantana grasa,
- mozarella,
- cascaval afumat.
Capatana de conopida, curatata de frunze, se pune la fiert, intreaga, in apa rece in care s-a pus sare grunjoasa.
Conopida nu trebuie fiarta complet, doar atat cat sa se moaie usor, buchetelele de conopida, fara a se desprinde din capatana. Conopida fiarta se scoate pe o farfurie pentru a se scurge de apa si a se raci, la temperatura camerei.
Sunca Padurea Neagra, carnatul la barda, afumat si mozarella se taie in felii subtiri folosind un cutit bine ascutit. Verdeata (ceapa verde, patrunjel, marar) se toaca marunt. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.
Reteta pas cu pas
- Fierbere capatana de conopida, intreaga, in apa rece cu sare grunjoasa.
- Scurgere si racire capatana de conopida, fiarta.
- Feliere subtire – sunca afumata, mozarella si carnat.
- Radere cascaval afumat pe razatoarea mare.
- Impanare capatana de conopida, alternativ, cu felii subtiri de sunca, carnat si mozarella.
- Asezare capatana de conopida, impanata, intr-un vas de copt, termorezistent.
- Acoperire capatana de conopida fiarta si impanata cu sunca, carnat si mozarella, cu un strat consistent de smantana grasa.
- Coacere conopida impanata in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
- Lasare conopida gata pregatita sa se odihneasca pentru amestecare gusturi si pentru a se usura portionarea preparatului.
- Servire preparat cald, presarat cu verdeata si/ sau smantana. Sau
- Servire preparat ca garnitura la o friptura de vitel.
A nu se rupe buchetelele de conopida din capatana ! Se impaneaza capatana de conopida, printre buchetele, alternativ, cu felii subtiri de sunca, carnat si mozarella, folosind varful de la lingura sau o spatula ingusta si introducand feliile in deschizatura formata, fara a desprinde buchetelele de conopida.
Capatana de conopida, fiarta si impanata cu sunca, carnat si mozarella se aseaza intr-un vas termorezistent.
Nu este obligatoriu ! Dar, nu este nicio greseala daca vasul se unge cu putin unt proaspat/ ulei de floarea soarelui si se tapeteaza cu pesmet, in zona din vas in care se va aseza capatana de conopida, in special daca se va folosi smantana mai putin grasa.
Capatana de conopida impanata, se acopera cu smantana grasa intr-un strat consistent. Se asezoneaza cu piper boabe, proaspat macinat.
Pe smantana grasa se adauga cascaval afumat, dat pe razatoarea mare si se presara verdeata tocata marunt.
Vasul de ceramica se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Preparatul este gata atunci cand capatana de conopida este rumenita la exterior si usor crocanta.
Vasul de ceramica se scoate din cuptorul aragazului si se lasa preparatul la odihna pentru 5-10 minute, pentru ca branza care s-a topit sa se intareasca la exteriorul capatanii si sa se amestece gusturile spre bucuria gurmetilor de profesie.
Dati navala voi meseni ! Miroazne tainice, noi, se raspandesc prin bucatarie si nu numai, incat gurmanzii in devenire incep a da tarcoale prin preajma.
Capatana de conopida impanata se taie folosind un cutit bine ascutit sau o paleta de bucatarie, lata.
Se poate presara verdeata proaspata pe felia de conopida servita, calda, fara a se asocia cu alte ingrediente pregatite.
Numai pentru gurmazii consacrati ! Se observa topitura de branza si smantana in care se poate muia cu paine calda.
Acest preparat, rece, poate fi servit ca garnitura la un preparat din carne slaba – friptura de vitel inabusita.
Sosul de la friptura slaba de vitel, inabusita in vin, servita calda cu aceasta garnitura este un deliciu adevarat.
La acest preparat merge de minune o salata de castraveti (mai sunt inca pe tarabe, turcii si grecii sa traiasca !) cu usturoi si marar verde. Un pahar din vinul casei de smochine va fi bine primit.
Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Saptamana aceasta pregatiti retete ceva mai putin consistente, chiar fara carne, pentru a va fortifica stomacul in vederea luptelor culinare ce vor urma in timpul sarbatorilor Craciunului. Cei care tin postul Craciunului vor fi beneficiari privilegiati ai preparatelor grele care vor urma in perioada sarbatorilor.