Suntem in postul Pastelui si sunt zile in calendarul ortodox cand este dezlegare la peste. Credinciosii pot gati peste fara unt sau untura de porc, cu o garnitura tot de post, fara unt, smantana sau oua. De-ale zilelor noastre ! Este timpul pestilor rapitori plini de icre si pescuitul nu este interzis. Totusi, nu se […]
Peste
Aspic din cap de somn
Incerc sa scriu retete cat mai variate, alternand preparete cu carne, cu peste, cu fructe de mare si mai rar fara carne. De obicei, folosesc in retete, garnituri din legume de sezon sau din legume congelate/ conservate in toamna. Din obisnuinta, salatele sau muraturile, rareori lipsesc pe masa de langa preparatul principal. De-ale bucatarului pasionat, […]
Macaroane in sos de rosii si ciuperci, cu biban prajit, icre prajite, creveti si lapti prajiti
Pastele fainoase sunt mai mereu o optiune culinara care salveaza gospodinele aflate in criza de timp. In plus, pastele fainoase sunt satioase, hranitoare si pot fi pregatite in fel si chip. In alimentatia sportivilor de performanta, pastele fainoase fac parte, de regula, din meniul de seara. De-ale comertului ! Pe vremuri, cand cautam paste fainoase […]
Pane’-uri din file’ de ton cu spanac si ou ochi
Imi place sa gatesc peste. Pestele este sanatos si gustos atunci cand este bine preparat. Un atuu, deloc de neglijat poate fi simplitatea retelor pe care le abordez de cele mai multe ori. Cum alegem pestele pe care il cumparam ? La pestele congelat, alegerea depinde in cea mai mare masura de data congelarii. Comerciantii […]
Crap la tigaie cu cartofi prajiti
Nutritionistii recomanda ca pestele sa nu lipseasca din alimentatia adultilor (chiar sa se consume de minim 2-3 ori pe saptamana). Pestele nu trebuie sa lipseasca din hrana copiilor de la o anumita varsta. Slogan bine cunoscut !? In vremurile de trista amintire, „Nicio masa fara peste !” era un slogan care te intampina cum intrai […]
Cotlete de crap cu ciuperci, in aluat de bere, prajite
Ce poate fi mai potrivita, pe vreme de canicula, decat o cina ceva mai subtire in calorii, pe baza de peste ? Poate o salata de sezon sa fie vreun concurent caloric la peste. Pestele bine gatit, la tigaie, la gratar sau la cuptor este recomandat de nutritionisti, este hranitor, sanatos si savuros. Astazi, daca […]
Bulz de mamaliga, altfel, cu ciuperci sau cu peste
Din totdeauna, la mosii si stramosii nostrii, mamaliga si ceapa erau nelipsite din desagii cu care plecau la camp, din ranita cand se avantau in lupta sa apere meleagurile stramosesti sau de pe masuta scunda, din lemn, seara, la cina servita la lumina chioara a lumanarii sau a lampii cu gaz. Litra cu tuica ii […]
Pastrav la tigaie cu chiftelute din dovlecei prajite
Vrem, nu vrem, dar si pe canicula trebuie sa servim cate ceva in farfurie cand ai casei se aseaza la masa si se uita lung la tine, ca si cum ar zice – pai ce faci, nu vezi ca asteptam sa pui ceva in farfurie ?! O fi canicula, dar raciturile cumparate de prin market […]
Salau la tigaie
Statul in casa a devenit sport national. Numarul total de accesari zilnice ale blogului meu cu retete culinare a crescut simtitor. De aici ideea ca gospodinele au mai mult timp la dispozitie pentru pregatirea de surprize culinare celor cu care sunt impreuna, consemnate la domiciliu, ca sa ma exprim militareste. Multe din retetele mele mostenite […]
Nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti
Este sezonul potrivit pentru reinoirea stocului de icre proaspete. Este motivul pentru care o gospodina care se respecta isi face drum cat mai des prin pescarie. Nu fac vreo exceptie si in aceasta perioada toate drumurile mele trec prin pescarie. Rapitorii (pastrav, biban, platica, stiuca, etc.) cu cat sunt mai mari si mai bortosi cu […]