Tarta cu ton din conserva si praz

Surprizele culinare fac parte din arsenalul oricarui bucatar, fie el profesionist sau amator. In majoritatea cazurilor, abordarea unor astfel de surprize culinare necesita timp suplimentar, alocat pentru invartit la oale si tingiri.

Apeland si la ceea ce se expune prin rafturile din market ! De cand cu aluaturile gata pregatite, sarcina gospodinelor s-a usurat in mare parte. Nu am apelat prea des la aluaturile pregatite cu margarina, gustul preparatului final nedandu-ma pe spate.

Din amintirile mele mai putin placute ! In plus, nu vreau sa-mi amintesc de anii in care noi romanii am platit datoria externe a tarii, iar margarina nu avea cum sa lipseasca din frigiderul oricarei familii. Pot afirma cu tarie ca pur si simplu urasc margarina, indiferent de firma care o produce. Simt in stomac o greutate si o usturime persistenta la orice preparat cu margarina. Era vorba ca s-a interzis in UE, dar rafturile din magazinele romanesti sunt inca pline si reclamele la tv pentru diverse tipuri de margarina continua.

Cand am descoperit in rafturile din market aluaturile cu unt, parerile despre aluaturile gata pregatite mi s-au schimbat, iar savoarea preparatului final m-a multumit in mare masura.

Poate citeste si vreun intreprinzator local ! Aluatul cu unt, refrigerat, se gaseste foarte rar prin galantare, fiind adus din import. Aluat cu unt, congelat, nu am descoperit inca. Cand gasesc aluat cu unt cumpar 2-3 pachete si chiar daca este refrigerat, eu il pastrez in congelator. Calitatea initiala a aluatului cumparat nu are de suferit, doar ca se prelucreaza/ se desprinde si intinde, ceva mai greu cand doresti sa-l utilizezi.

Producatorii romani pregatesc doar aluaturi cu margarina, uneori refrigerate si de obicei, congelate, pe care le vand market-urilor. Cel putin, eu nu am gasit prin galantare, aluat romanesc pregatit cu unt. Toate retetele prezentate la emisiunile tv de profil, in care se pregatesc retete pe baza de aluat, folosesc doar aluaturi cu unt, de grosimi diferite, galbene si frumoase, refrigerate, nu congelate.

De-ale casniciei mele legate de bucataraleli ! Nu am renuntat cu totul la aluatul pregatit in casa. Aluatul casei este facut numai cu unt proaspat. Eu doar folosesc aluatul pregatit in casa, in unele tarte si placinte servite ca aperitive. Sotia mea este mesterul bucatar la pregatit aluaturi, fie ele pentru tarte sau pentru placinte. Eu doar imi dau cu parerea si mai vin cu cate o idee de incercat.

Vom vedea cand va fi ! Mi-am propus sa scriu cat de curand (sa mai treaca vipia de afara) cateva retete pregatite de sotia mea, cu mine doar asistent din partea publicului pofticios, de tarte si placinte, dulci. Nu mi-am insusit vreodata meritul bucataresc de a pregati dulciuri in casa, chiar daca am avut unele rare incercari, caci rabdarea de a cantari ingredientele sau a numara lingurile nu face parte din “dotarile” mele.

Am pregatit mai de mult in casa si am scris reteta pentru placinta din aluat de casa si branza dulce.

Din retetarul familiei mele ! Pregatim tarte cu aluat de casa pentru a fi servite ca aperitiv sau la cina – tarta cu varza, prosciuto si ou batut, tarta cu te miri ce, tarta cu aluat de casa si peste, tarta cu varza noua, tarta cu branza si verdeata.

Nu neglijam nici placintele servite ca aperitiv sau la cina – placinta cu urzici, placinta cu urzici si muschiulet de porc, placinta cu ton din conserva, carnat afumat si branza dulce, placinta cu ciuperci, placinta cu spanac, placinta cu carne si aluat pufos facut in casa.

In urma solicitarii unor cititori ai acestui blog de a scrie si retete de post, am pregatit tarte cu umpluturi de post (in rarele cazuri cand am folosit margarina) – tarta cu praz, tarta cu legume si ciuperci.

Prevederi bucataresti ! Orice gospodina care se respecta are in orice moment, solutii culinare pentru a pregati ceva de urgenta si a servi masa fomistilor familiei. Tartele si placintele fac parte din solutiile de avarie ale gospodinelor cand timpul preseaza si deja pofticiosii incep sa se incoloneze spre bucatarie, in frunte cu mititelu'(ii) casei. Daca tot ai promis ca pregatesti ceva delicios, nu ai incotro si trebuie sa te tii de cuvant.

Pentru astazi preparam o tarta in care folosim pentru prima data aluat cu unt, gata pregatit, pachet cumparat din market.

Tarta cu ton din conserva si praz.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ton din conserva, in ulei de floarea soarelui/ in ulei de masline extravirgin, aluat cu unt (de preferat refrigerat), oua de gaina, branza de capra putin sarata, cas de vaca (nesarat sau doar foarte putin sarat), cas afumat, de vaca, marar si patrunjel verde, 2-3 fire de praz, ardei capia, 1-2 catei de usturoi/ 1 fir de usturoi verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, fulgi de ardei iute, zeama de lamaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire umplutura pentru tarta.

De avut in vedere. In reteta am folosit ton bucati conservat in ulei de floarea soarelui. Nu am vrut sa risc, conserva stand in frigider nedeschisa ceva mai mult timp (era in garantie) si am scurs uleiul care parea subtirel si apos din bucatile de ton pe care le-am folosit.

Bucatile de ton scurse de ulei intr-o sita, se taie in cubulete mai mari folosind un cutit bine ascutit.

Cantitatea de ton din conserva fiind mare, pestele care nu se foloseste, se pastreaza cateva zile in uleiul de conserva, in frigider, in cutia inchisa bine (cutia are folie de aluminiu, aderenta si capac din plastic). Tonul ramas se poate folosi ulterior pentru a pregati o salata orientala cu ton, ceapa rosie si oua de prepelita.

Pregatire aluat pentru pus in tava de copt. Pachetul cu aluat se scoate din punga si se lasa la temperatura camerei atata timp cat sa poata fi modelat/ intinsa foaia de aluat la dimensiunea tavii de copt.

Mic secret al gospodinei ! Nu am avut aluat cu unt, refrigerat si am folosit din cel pastrat de mine in congelator. Pachetul cu aluat nu trebuie lasat sa se decongeleze total, doar cat sa poata fi intins cat de cat cu sucitorul, pe blatul bucatariei, presarat cu putina faina de calitate. Ne dorim ca aluatul sa fie de dimensiunea tavii de copt folosite si de o anume grosime, in functie de umplutura utilizata in reteta. In aceasta reteta foaia de aluat va fi destul de subtire, cca. 1 cm grosime.

Ingrediente

  • ton bucati din conserva,
    aluat cu unt,
    praz,
    ardei capia,
    marar si patrunjel verde,
    lamaie.

Calire legume. Daca se cumpara ton la conserva in ulei de masline, uleiul poate fi folosit la calirea rondelelor de praz impreuna cu ardeiul capia taiat in romburi mici si cateii de usturoi feliati subtire. In reteta, pentru calire ingrediente, am folosit ulei de masline extravirgin din casa.

Calire legume in ulei de masline extravirgin.

Legumele calite se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Pentru un gust usor picant am folosit cativa fulgi de ardei iute. Ne dorim ca legumele sa fie doar usor unduite cat sa se moaie putin.

Branza de capra, casul de vaca si casul afumat de vaca se dau pe razatoarea mare.

Mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.

Ouale de gaina se bat cu telul si se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat.

Ingrediente folosite in reteta, pregatite pentru amestecare.

Ingredientele se amesteca folosind o lingura de bucatarie. In timpul amestecarii se picura zeama de lamaie. Dupa amestecare se obtine o pasta consistenta.

Umplutura pentru tarta este gata pregatita.

LISTA CU ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire umplutura pentru tarta.
  • Coacerea tartei in cuptorul aragazului electric.
  • Portionarea si servirea preparatului.

Coacerea tartei in cuptorul aragazului electric.

In tava de copt unsa cu putin ulei de masline extravirgin se pune foaia de aluat cu unt, intinsa la dimensiunile tavii.

Pe foaia de aluat se distribuie umplutura cat mai omogen posibil.

Secretul gospodinei. Ca sa nu curga umplutura din foaia de aluat, marginile foii de aluat se aseaza peste marginile umpluturii. Astfel, in timpul coacerii, uleiul din umplutura va ramane in aceasta si o mica cantitate va facilita coacerea/ rumenirea aluatului.

Tarta este asezata in tava de copt, pregatita pentru coacere.

De-ale incepatorului ! Am preincalzit cuptorul si am folosit indicatiile din cartea aragazului cu cuptor electric (noua mea achizitie) – incalzirea de sus si de jos, temperatura 180-200 de grade C. Timp de coacere – cca. 40 de minute.

In finalul coacerii, pentru rumenirea tartei, am pornit si ventilatorul la cuptor.

Tarta cu ton din conserva si praz, gata pregatita.

Am oprit cuptorul si am lasat tava in cuptor (asa zice cartea) 10 minute, sa se pastreze mustul umpluturii in interior. Apoi, am scos tava de copt din cuptorul aragazului si am lasat preparatul sa se raceasca 10 minute pentru a putea fi portionat.

Portionarea si servirea preparatului.

Am taiat tarta in bucati/ portii folosind un cutit bine ascutit. Se poate folosi si scula speciala de taiat pizza, blatul cu umplutura cu tot fiind destul de subtire.

Tarta cu ton de la conserva, aluat cu unt, precongelat si praz – gata coapta si taiata.

Din secretele coacerii ! Tarta a iesit crocanta si frumos rumenita. Totusi, dupa gusturile mele, baza tartei ar fi trebuit sa fie mai coapta, motiv pentru care, la urmatoarea coacere a unei tarte voi merge pe mana mea (cartea stie indicatiile ei) si coacerea va fi numai de jos, plus rumenirea va fi cu ventilator si eventual cu coacere de sus si de jos. Ce ti-e si cu cuptoarele astea destepte, iti dau tot felul de idei. Nu ai cum sa nu le incerci, dor sunt ideile tale. Si apoi, daca nu iese bine, respecti cu strictete ce scrie in cartulia cuptorului electric.

Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse.

Tarta cu ton de la conserva si praz – preparatul este gata servit.

Tarta cu peste are avantajul ca poate fi servita calda, dar si rece sau reincalzita.

La acest preparat am servit o salata de varza noua cu castraveti si ridichi de luna.

Salata de varza noua cu castraveti si ridichi de luna.

Merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Tartele va pot ajuta la nevoie, in multele zile cand va tot intrebati – azi ce sa mai gatesc, ce sa le mai pun pe masa pofticiosilor mei, cu ce sa-i mai surprind pe micutii mofturosi, dar fomisti ?! Avantajul tartelor este ca te poti aproviziona cu aluat gata pregatit (merita folosit destul de des, aluatul pregatit cu unt). Ca umplutura improvizezi cu ce ai prin frigider. Merita incercata aceasta reteta spre convingere, daca mai exista vreun dubiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*