Plachie de crap salbatic

In calendarul ortodox, la sarbatoarea de Florii este dezlegare la peste. Romanii, fie ca tin sau nu tin postul Pastelui, in ziua de Florii mananca peste.

De-ale gospodinelor ! Anul acesta, inainte de sarbatoarea de Florii nu am avut timpul necesar sa cutreier pescariile pentru a achizitiona peste proaspat. Rezerva mea de peste din congelator este pe sfarsite si in plus, am pregatit biban prajit in urma cu doar cateva zile. Am de ales o conserva din stocul permanent de conserve de peste pastrate in frigider. In ziua de Florii, petrecand sarbatoarea in familie, in cadru restrans, doar eu si sotia, vom servi o conserva din sardine in ulei de floarea soarelui.

Bine de stiut ! Citeam de curand un avertisment lansat de Protectia Consumatorului in care se mentiona pericolul la care ne putem expune, noi consumatorii, cand cumparam peste. In aceasta perioada, cererea este mare si oferta nu intotdeauna pe masura cererii. In plus, „conduita” comerciantilor nu este mereu aceea de respect fata de cumparator. Chiar mai mult este o ocazie de castig suplimentar pentru comerciant prin pret de specula si mai grav, prin scoaterea la vanzare de peste/ preparate din peste/ conserve de peste cu termen expirat. In avertisment se indemna cumparatorul de peste sa fie atent la ceea ce cumpara dand cateva exemple la ceea ce trebuie sa fim atenti.

Sfaturi pentru cumparatorul de peste ! Plecand de la avertismentul dat de Protectia Consumatorului mi-am zis ca experienta mea in ale cumparatului de peste poate fi utila celor care doresc sa afle ce si cum trebuie sa cumpere peste.

Pestele proaspat se cumpara, de regula, doar din pescarii autorizate de Directia judeteana sanitara si Directia judeteana sanitar-veterinara, pescarii care expun la vedere autorizatia de comercializare. Sunt de preferat pescariile in care producatorii din fermele de peste isi vand propri marfa. Pestele proaspat este expus in bazine cu apa in care se plimba vioi dand din coada. Proaspat trebuie sa fie si pestele intreg care mai misca din coada, expus fiind in galantar, invaluit intr-un morman de gheata.

Intrebarile legate de prospetimea pestelui incepem sa ni le punem cand este eviscerat sau transat. La pestele intreg aflat in gheata si in special la cel eviscerat ne uitam sa aiba solzii fermi, branhiile sa fie de un rosu aprins, ochii sa fie limpezi si sticlosi, nu opaci. Suprafata acestui peste sa nu fie mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, pestele sa nu aiba miros si culoare modificate, cu aspect de vechi. Cand avem dubii, rugam vanzatoarea sa apese pestele pe burta cu solzi mari si observam ca apasarea sa-si revina/ sa dispara imediat ce se ia degetul. Rugam sa ne arate branhiile. La pestele eviscerat si la pestele transat, oasele nu trebuie sa fie desprinse din carne, solzii nu trebuie sa atarne de piele, ci sa stea bine infipti. Pestele eviscerat trebuie sa fie curat in interior, fara sange inchegat.

Cand cumparam peste refrigerat/ vidat, verificam sa nu contina lichid in ambalaj, sa nu aiba consistenta moale si miros nespecific. Verificam cu atentie termenul de valabilitate de pe eticheta. Pestele refrigerat, aflat la limita de valabilitate este cel mai des expus la sectorul de oferte.

Cand cumparam peste congelat ne uitam la data congelarii/ data expirarii. Eticheta nu trebuie sa aiba stersaturi sau modificari. Trebuie avut in vedere ca pestele congelat, de regula, sufera cel putin o reambalare atunci cand este desprins dintr-un calup de cateva zeci de Kg, cantarit si pus in pungi, la Kg.

Din retetarul familiei mele ! In familia mea pregatim plachie din peste proaspat – plachie de platica in sos de rosii si ardei capia, plachie de crap cum ii placea tatalui meu, plachie de caras cu citrice, dar si din peste congelat – hering sau macrou.

Nu puteam pierde ocazia de a scrie o reteta cu peste proaspat, pregatita cu ceva timp in urma si pastrata, nu uitata, prin arhiva personala de poze cu bucatareli.

Plachie de crap salbatic.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un crap proaspat la 1,0-1,5 Kg, rosii, ardei gras, ardei capia, ceapa, usturoi, praz, lamai si portocale, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, patrunjel si marar verde.

Cumpararea si curatarea pestelui.

Am cumparat un crap proaspat, de Dunare, la 1,3 Kg. Pestele inca misca in mormanul de gheata.

Contracost, vanzatorul l-a curatat de solzi si la interior. Am cerut vanzatorului sa-mi arate daca pestele a avut icre/ lapti. A avut lapti pe care i-am luat pentru a-i pune impreuna cu pestele, la copt, in amestecul de legume. Nefiind sezon de icre la crap, nu am ales special, pestele pentru icre.

Acasa, am curatat bine pestele la interior si de urmele de branhii. Am fatuit pestele pe unde au ramas solzi mai mici (de regula, imediat sub cap, pe „gusa” si pe burta pestelui), folosind lama unui cutit. Am taiat aripioarele si varful cozii pestelui folosind foarfeca de bucatarie pentru a intra pestele intreg in vasul special pentru peste, din sticla termorezistenta, pe care il detin.

Am spalat bine pestele la interior cu apa rece. L-am lasat sa se scurga de apa, asezat pe burta in chiuveta.

Pestele scurs de apa si tamponat cu hartie absorbanta se va aseza la momentul potrivit in vasul de copt.

Crap proaspat, gata curatat, la 1,3 Kg.

Pregatire legume pentru plachie.

In reteta se foloseste ceapa rosie si ceapa alba, taiate rondele, praz (partea alba) traiat rondele si usturoi feliat subtire.

Legume feliate pentru plachie.

In reteta se mai foloseste amestec de rosii si ardei din cel pregatit in toamna.

Ingrediente

  • un crap proaspat la 1,0-1,5 Kg,
    amestec de rosii, ardei gras si ardei capia,
    rosii congelate,
    praz,
    lamai,
    portocale.

Am folosit rosii din cele congelate in toamna.

Optional. In reteta se pot folosi legume proaspate.

Rosiile congelate se trec prin jet de apa calduta si apoi se decojesc usor folosind lama subtire a unui cutit.

Rosiile congelate, decojite se toaca marunt.

Rosii congelate, decojite si tocate marunt.

Patrunjelul si mararul verde se toaca marunt.

Feliere lamai si portocale folosite la plachie.

Lamaile si portocalele se feliaza subtire folosind un cutit bine ascutit.

Feliere lamai si portocale folosite in reteta.

Calire rondele de ceapa si rondele de praz, felii de usturoi si amestec de ardei si rosii.

Intr-o tigaie cu margini inalte se caleste ceapa, prazul, usturoiul si amestecul de rosii si ardei, in ulei de masline extravirgin sau in ulei de rapita.

Legume care se calesc in ulei de rapita si bol cu rosii decojite, tocate marunt.

Amestecul de legume se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Pregatire sos de rosii.

Cand ceapa a devenit sticloasa, in tigaie se adauga rosiile tocate marunt. Se amesteca folosind lingura din lemn.

Pregatire sos de rosii pentru plachie.

Sosul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In sos se adauga zeama de lamaie si zeama de portocale.

Activitati din bucatarie in ordinea operatiilor care se desfasoara.

  • Curatare peste care se foloseste in plachie.
  • Calire legume in ulei de rapita.
  • In tigaia cu legume calite se adauga rosii decojite, tocate marunt. Amestecul se fierbe si se asezoneaza. In maestec se adauga suc de lamaie si suc de portocale.
  • Pestele se aseaza intr-un vas de copt cufundat in sosul de rosii.
  • Preparatul se coace in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  • Preparatul se monteaza si se serveste cald sau rece, pe farfurii intinse.

Optional ! Nu este o greseala daca in sosul de rosii se adauga coaja de lamaie si coaja de portocala, proaspat date pe razatoarea mica.

Pregatire plachie de crap la cuptor.

In vasul termorezistent se pune sosul de rosii. In sosul de rosii se aseaza crapul intreg, cufundat in sos. In peste s-au pus felii de lamai si felii de portocale, crengute de cimbru uscat si verdeata tocata marunt.

Pregatire crap pus in sos de rosii pentru coacere in cuptorul aragazului.

Pe peste se adauga felii de lamai si felii de portocale, cimbru uscat, sare grunjoasa si piper proaspat macinat.

In sosul de rosii se adauga cateva boabe de piper, foi de dafin si crengute de cimbru uscat.

Optional ! Vasul de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coacerea preparatului dureaza 40-45 de minute, dupa marimea pestelui.

Secretul gospodinei ! Se urmareste coacerea preparatului prin fereastra din usa aragazului. Se doreste ca pestele sa nu se usuce in timpul coacerii. Se regleaza focul in cuptorul aragazului pentru o coacere constanta. Dupa caz, se trage lichid din sosul de rosii, din vasul de copt, folosind o seringa de bucatarie si se descarca pe peste, invaluindu-l in sosul fierbinte.

Plachie de crap – preparatul este gata pregatit.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald sau rece, pe farfurii intinse. Pe preparat se presara verdeata tocata marunt.

Plachie de crap salbatic.

Pentru muiat in sos, pofticiosii vor solicita mamaliga calda sau mamaliga rece.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Tot romanul se respecta, in special cand in calendar sunt sarbatori religioase. Chiar si mofturosii la peste nu vor rezista in fata acestui preparat si vor cere repetir. Sufletul gospodinei se umple de multumire si fata ii radiaza a fericire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*