Oricat ai amana, vrei, nu vrei, tot ajungi in bucatarie cand soricelul incepe sa zburde prin stomac. Iti iei inima in dinti si incerci spre seara cand vipia de afara se mai potoleste (cel putin asa speram). Faci planul din timp cu ce doresti sa pregatesti la iuteala, sa fie gustos, sanatos si sa placa celor mici, in special. Nu strica nici daca vei gati pentru 2 zile, nu mai mult de atata. Daca ar fi sa te gandesti doar la adulti, multe s-ar putea rezolva si ma refer la evitarea gatirii preparatelor care dureaza in timp, cum ar fi supele, ciorbele sau mancaricile elaborate, chiar fripturile la cuptor.
Ganduri si sperante de gospodina ! Salatele rapide de sezon, chiar salatele ceva mai elaborate sunt bine venite, cu conditia ca salatele sa insoteasca o bucatica de carne sau de peste perpelita pe gratar sau in tigaie. Trebuie sa uiti insa de mirosul de peste care se raspandeste prin toata casa cand incepe sa fumege gratarul sau tigaia. Usile si geamurile casei dinspre sud stau inchise ziua daca vrei sa ai racoare in casa. Doar spre nord lasi deschise 1-2 geamuri. Spre seara faci in sfarsit, curent prin casa, sa schimbi aerul, cu riscul de a te mai incalzi putin. Nu poti gati cu geamurile inchise.
Gaselnite comerciale ! Prefer pestele romanesc (de captura sau de la ferma piscicola), nu din motivul ca ar fi mai ieftin (doar ne amagim ?!) decat cel adus de peste mari si tari, „proaspat decongelat” si expus in galantare ca fiind ambalat sub vid si refrigerat sau protapit intr-un maldar cu cuburi de ghiata. Pestele proaspat, romanesc, de captura (crap, fitofag, platica, somon, pastrav somonat, etc.), cumparat din pescarie in ziua pregatirii lui, portionat sau file’-uri, pregatit la tigaie sau la gratar poate fi solutia fericita gasita de orice gospodina pe timpul verii.
Amintiri, amintiri …. ! In primii ani de casnicie reuseam sa prind 3-4 sedinte de pescuit pe sezon pescaresc, suficiente pentru ca in frigiderul familiei sa se regaseasca de la un sezon la altul, borcanele cu icre, borcane cu marinata si pesti pastrati (in special caras, biban, platica, stiuca) in pungi din plastic, congelati. Cand baltile din jurul orasului meu au disparut sub muntii de cenusa de la termocentrala (asa a fost politica partidului unic), pescuitul in apropierea orasului nu a mai fost posibil. Dublat de o oarecare sensibilitate la frig si la curentii din lungul apelor, incet, incet, am renuntat la pescuitul pe balta sau pe rau, orientandu-ma spre pescarie. Sculele de pescuit asteapta cuminti (puse la pastrare si unse periodic), timpul cand nepotelul meu va creste si vom putea iesi pe balta (sanatos sa fiu si daca vom gasi vreo balta potrivita; sperante ar fi).
Din retetarul familiei mele ! Fitofagul l-am descoperit ceva mai tarziu, cand negasind alt peste, am cumparat file’-uri si ulterior cotlete. Il ocoleam pentru ca fitofagul are oase multe si mici.
Preferam sa pregatim fitofag la tigaie – file’-uri de fitofag tavalite prin malai si ou batut cu cipsuri de legume, la cuptor.
Folosim file’-uri de fitofag pentru a pregati chiftelute din peste, marinate; chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt sau tarta cu peste.
Pregatim din file’-uri de fitofag – ciorba de perisoare din peste sau ardei umpluti cu peste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de fitofag, vinete, rosii, ardei gras, ardei capia, ceapa, usturoi, frunze de busuioc, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie.
Pregatire mancare de vinete.
Garnitura aleasa pentru pestele pregatit la gratar sau la tigaie este in functie de preferintele mesenilor. La peste folosim 2 retete cand pregatim garnitura din mancare de vintete. Una din retete se inspira din retetele mostenite de la mama si are la baza prajirea vinetelor, sarate anterior, lasate sa se scurga si stoarse in palme, apoi prajite in ulei de rapita.
Cealalata reteta este de inspiratie mediteraniana cu vinete neprajite – mancarica de vinete in stil mediteranian.

Gust de neegalat ! Ambele retete se prepara rapid, sunt la fel de gustoase si au la baza multe legume calite si saturate in sos de rosii. Cateii de usturoi proaspat adaugati in preparat spre sfarsitul pregastirii retetei, ii da preparatului o aroma inconfundabila.
Ingrediente
cotlete de fitofag,
vinete,
ardei gras,
ardei capia,
frunze de busuioc,
ulei de masline extravirgin.
Pregatire cotlete de peste pentru frigere pe gratar.
Cotletele de fitofag se curata de urmele de solzi mici, se spala sub jet de apa rece, se scurg si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Cotletele se ung cu ulei de masline extravirgin si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pe cotlete se adauga suc de lamaie. Cotletele se tavalesc prin sucul condimentat, format.

Cotletele se lasa la macerat, la rece, in frigider, minim 30 de minute. Dupa 15 minute, cotletele se intorc pe farfurie si se mai tavalesc prin sosul condimentat, format.
Frigerea pe gratar a cotletelor de fitofag.
Pentru gratar, la iuteala, folosim batranul gratar din tuci pus direct pe flacara mare a aragazului. Se lasa gratarul sa se incinga bine pana dogoreste la palma intinsa deasupra gratarului. Cotletele de fitofag se pun pe gratarul incins.

Mare atentie ! Folosind un cleste de bucatarie (in special la intorsul bucatii de peste pe gratar), evitam sa ne sara lichid fierbinte pe maini. Daca totusi am patit-o si ne-au sarit picaturi fierbinti pe maini, bagam repede mainile sub jet de apa rece si le tinem pana trece fierbinteala. Va ramane o pata alba pe mana. Preventiv ne ungem pe maini cu putin ulei de rapita daca nu avem in casa unguent pentru arsuri termice.

In timpul frigerii pe gratar, picuram pe cotletele de peste zeama de lamaie.
ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire mancare de vinete.
- Pregatire cotlete de fitofag pentru frigere pe gratar.
- Frigerea cotletelor de fitofag pe gratar.
- Montarea si servirea preparatului.
Ceva mai multa atentie nu strica ! Grasimea de peste se poate aprinde si vaporii fierbinti pot lua foc, iar stropii de grasime incinsa ne pot ajunge pe maini, chiar pe fata.
Cotletele de peste fript se scot pe farfurii separate. Pe cotletele fierbinti se picura zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale. Cotletele de peste gata fripte se acopera cu hartie de copt pana la servire.

De-ale amintirilor de pe timpuri. Gratarul scoate un fum de il tai cu cutitul si imprastie un miros care se raspandeste nu numai in tot apartamentul, ci si in toata scara blocului. Uneori, vecinii se vaita ca mirosul le gadila papilele gustative. Candva, unii vecini mai sensibili, mutati intre timp, erau chiar ofticosi (iarasi fac astia gratar …, fara sa stie ca faceam gratar cu maruntaie pentru care ma inghesuiam ore in sir la o coada imensa).
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse cu mancare de vinete drept garnitura. Pestele trebuie sa fie cald/ fierbinte chiar. Mancarea de vinete poate fi calda sau rece.

La acest preparat se poate servi mamaliga calda sau mamaliga rece (dupa preferinte, eventual in functie de mancarea de vinete, calda/ rece).

Si ce daca ! Simandicosii, fara sa verifice la masa vor zice – uite la asta, mamaliga servita la mancare de vinete ?! Si nu au aflat inca, totul. La acest preparat merge de minune o salata de varza noua cu castraveti, ridichi de luna si marar verde.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu bere neagra.

Pofta buna voi frati gurmeti si voi frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu va mai vaitati de canicula. Am avut si frig destul, sa nu uitam ca pe la sfarsitul lunii mai mergeau inca centralele de apartament. Nu credeti, verificati pe factura de luna trecuta cand s-a facut regularizare ?! Nu ocoliti fitofagul. Gatit pe gratar sau la tigaie, fitofagul este gustos si sanatos. In sezonul acesta, torid, fitofagul gata pregatit nici nu te infierbanta prea tare cand servesti masa.
Delicios! Si usor, salata si mamaliga sunt un plus de aroma. Multumim.