Plachie din macrou congelat

Ma conformez cerintelor mai multor vizitatori pe acest blog de a scrie mai multe retete pentru perioadele de post crestinesc. Nu sunt un mare amator de mancaruri fara carne sau fara peste/ fructe de mare. Este motivul pentru care, atunci cand scriu anumite retete care se preteaza incerc sa dau si idei pentru a putea servi preparatul final si ca preparat de post. Sugerez sa nu fie utilizate acele ingrediente/ sa fie inlocuite ingredientele care atesta ca preparatul este de dulce.

La categoria – mancaruri de post din acest blog, se regasesc cateva astfel de retete. Profit de ocazie pentru a incerca sa prind in lista mea de pofticiosi activi, cativa noi adepti.

In postul Pastelui sunt zile cu dezlegare la peste, motiv pentru care am pregatit o reteta pe baza de peste.

Mare inghesuiala, mare … ! Ideea de a scrie o reteta pe baza de peste mi-a venit cand in drumul meu obisnuit prin hala am descoperit o coada imensa la standul unde se vindea peste. Tocmai se adusese un nou transport cu peste proaspat si peste congelat. Am pus masca pe figura (era prea mare inghesuiala) si m-am asezat cuminte la coada formata. A mers destul de repede caci se vindea la doua case de marcaj si serveau 4 fete sprintene. Am avut timp sa-mi aleg din galantar un pachet cu macrou congelat preambalat.

De-ale comerciantilor !? In retetele mele prefer pestele proaspat, in special de-al nostru, romanesc. Pestele proaspat, autohton, este expus din ce in ce mai rar prin galantare, ca si cum nu s-ar mai gasi prin raurile si baltile noastre. Ma gandesc ca poate ar fi nevoie de o supraveghere a pietei de peste din partea institutiilor statului ?! Vreau prea mult ?! Oricum se descurca cumva, ei, pescarii romani ca si noi, consumatorii.

Cum de aceasta data, oferta de peste proaspat expus in galantare nu m-a tentat, am cumparat niste macrou congelat, 4 bucati mari, per total aproape 2 Kg.

Din retetarul familiei mele ! Sursele mele de inspiratie culinara contin doar cateva retete cu peste congelat. Tatal meu era un mare amator de pilaf cu peste.

Bucatarim macrou congelat la cuptor, in ideea ca se pot pastra bucati mai mari, gata pregatite, in borcan cu capac etans, in frigider, la rece. Este un mic dejun preferat in familia mea, servit cu paine prajita.

Retete mai elaborate pregatim cu diverse ocazii, la intrunirile de familie – macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut, pilaf de orez cu praz si macrou prajit. Avantajul in pregatirea acestor retete este ca folosim macrou congelat numai daca nu gasim, sa cumparam, macrou proaspat.

Plachie din macrou congelat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: macrou congelat, rosii, ardei gras, ardei capia, ceapa uscata, catei de usturoi, suc de rosii/ pasta de rosii, ceapa si usturoi verde, leurda, frunze de busuioc, marar si patrunjel verde, lamaie, portocala, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, cimbrisor.

Curatare peste in vederea prepararii.

Ca regula generala, la macroul congelat nu folosesc capul pestelui. Cu alte cuvinte, curatarea macroului congelat, cumparat, s-a facut la iuteala (capul cu branhii se arunca). Macroul are la interior putine mate care se inlatura usor. Se taie cu varful unui cutit ascutit pe burta pestelui inghetat si se scot matele.

Trunchiul de macrou congelat lasat la temperatura camerei, in 1-2 ore se decongeleaza complet. Pestele decongelat trebuie sa ramana ferm, nu moale, sa nu se desprinda carnea de pe oase.

Macroul nu are solzi. Pestele se spala sub jet de apa rece, la interior si la exterior. Se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta inainte de utilizare in reteta.

Macrou decongelat, gata curatat.

Ingrediente

  • macrou congelat,
    suc de rosii,
    pasta de rosii si ardei capia,
    amestec de rosii si ardei gras,
    lamai si portocale,
    leurda,
    ceapa si usturoi verde,
    ulei de masline extravirgin.

Pregatire sos de rosii si legume pentru plachie.

In reteta am folosit pasta de rosii si ardei capia, amestec de rosii si ardei, suc de rosii, pregatite in toamna anului trecut si pastrate in dulapul din balcon.

Alternativa culinara ! Se pot folosi legume proaspete sau legume congelate rapid in toamna si pastrate in congelator, pasta de rosii si rosii de la conserva, cumparate din market.

Intr-o tigaie cu margini inalte se infierbanta putin ulei de masline extravirgin. Se adauga ceapa uscata tocata rondele si catei de usturoi feliati subtire care se unduiesc sub amestecare continua. Se adauga amestec de rosii si ardei, pasta de rosii si ardei capia, suc de rosii.

De avut in vedere. Pentru aceasta reteta este nevoie de o cantitate mai mare de sos de rosii.

Ingredientele pentru sosul de rosii se infierbanta in ulei de masline extravirgin.

Ingredientele pentru sos se inabuse sub capacul pus pe tigaie pana se omogenizeaza tot sosul format.

Sosul de rosii se inabuse sub capac.

Sosul de rosii, ceapa si ardei se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In sos se adauga crengute uscate de cimbru si crengute de cimbrisor.

Secretul gospodinei ! Ne dorim un sos aromat, motiv pentru care se stoarce lamaie si/ sau portocala. Nu este o greseala daca in sos se adauga fasii subtiri de lamaie si/ sau portocale.

OPERATII CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Curatare peste congelat. Decongelare macrou.
  • Pregatire sos de rosii pentru plachie.
  • Coacerea pestelui in sosul de rosii, la foc potrivit, in cuptorul incins al aragazului.
  • Pregatire mamaliga.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire plachie din macrou congelat.

Sosul de rosii si ardei gata omogenizat, format in tigaie, se pune intr-un vas termorezistent din ceramica.

In sosul de rosii si ardei se cufunda bucatile de pestele intreg.

Secretul gospodinei ! In pestii curatati se adauga un praf de sare si fasii subtiri de lamaie si/ sau portocala. Pe pesti si in sos se adauga putina verdeata (ceapa, usturoi, frunze de marar si patrunjel, leurda) tocata marunt.

Bucati de macrou intreg cufundat in sosul de rosii format.

Vasul termorezistent din ceramica se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pentru 40-45 de minute (in functie de marimea pestilor).

Plachia din macrou congelat este gata pregatita.

Secret bine pastrat ! Nu ne dorim ca pestele sa fie uscat la finalul prepararii, motiv pentru care, in timpul coacerii, de 2-3 ori luam sos din vasul de copt folosind o lingura de bucatarie si il punem pe peste.

Plachie din macrou congelat – gata pregatita.

Pregatire mamaliga.

In timpul coacerii plachiei din macrou congelat se pregateste o mamaliga mai mare, sa aiba pofticiosii cu ce muia in deliciosul sos de rosii cu arome deosebite.

Pentru pregatire mamaliga am folosit reteta de la mamaliga noastra cea de toate zilele.

Exista un secret si pentru pregatirea mamaligii ! Malaiul fin, de calitate superioara, nu garantreaza ca se va obtine intotdeauna o mamaliga deosebita ca si gust. Este de preferat un malai macinat mai mare si nu neaparat grisat.

Mamaliga calda.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, cu mult sos si o cantitate generoasa de mamaliga.

Plachie din macrou congelat – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cald sau rece, cu mamliga calda sau cu mamliga rece, cu ardei iute alaturi. Se presara verdeata (marar, patrunjel, leurda, foi de busuioc) tocata marunt.

La un asa festin se serveste un pahar cu vinul casei din smochine. Este un vin dulceag, dar aspru. Cu masura mica se permite si in post.

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Posturile, nu neaparat doar cele crestinesti sunt recomandate de catre nutritionisti pentru sanatatea trupului si a mintii individului. Toata stima si consideratia pentru cei care reusesc sa tina posturile. Incerc si eu, chiar daca din pacate, nu prea reusesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*