Constat, fara a fi din cale afara de multumit, dar nici panicat, ca in retetarul familiei mele la categoria peste pregatit fie la gratar, la tigaie, la abur sau la cuptor, fie marinat pentru iarna, fie sub forma de salate cu peste afumat, peste sarat sau peste marinat, rareori mai gasesc vreun preparat pe care […]
Peste
Tarta cu ton din conserva si praz
Surprizele culinare fac parte din arsenalul oricarui bucatar, fie el profesionist sau amator. In majoritatea cazurilor, abordarea unor astfel de surprize culinare necesita timp suplimentar, alocat pentru invartit la oale si tingiri. Apeland si la ceea ce se expune prin rafturile din market ! De cand cu aluaturile gata pregatite, sarcina gospodinelor s-a usurat in […]
Preparate din cap de somn
Cum toate drumurile mele spre casa trec prin apropierea pietei, halei cu produse alimentare, macelarie si pescarie, rareori ezit sa intru ca sa arunc o ocheada. Obicei vechi si de demult, pastrat si astazi cand galantarele si tarabele sunt pline, iar oferta este bogata. Nu cumpar neaparat, ceva. Daca imi place ce vad in mod […]
Rasol de stiuca
Pestele este un ingredient sanatos pe care nutritionistii il recomanda a fi consumat de 2-3 ori pe saptamana. Este adevarat ca recomandarea specialistilor in nutritie este mai veche, dar ramane actuala chiar daca preturile de astazi din galantarele magazinelor si chiar din pescarii, per Kg de peste, au luat-o razna. Pestele este un ingredient des […]
Plachie din macrou congelat
Ma conformez cerintelor mai multor vizitatori pe acest blog de a scrie mai multe retete pentru perioadele de post crestinesc. Nu sunt un mare amator de mancaruri fara carne sau fara peste/ fructe de mare. Este motivul pentru care, atunci cand scriu anumite retete care se preteaza incerc sa dau si idei pentru a putea […]
Peste proaspat cu legume, la cuptor
In ultima vreme, imi pun tot mai rar sortul si tichia de bucatar ca sa invart in tigai si sa amestec prin cratite. Motivul ar fi ca pregatim retete agreate de nepotel si care nu au cum sa ne faca rau nici noua, bunicilor. Nu au cum lipsi ciorbe/ supe, mancarici cu legume proaspete si […]
File’-uri de fitofag prajit cu ciuperci pleorotus trase in unt
Fasii din palariile ciupercilor pleorotus se trag in tigaie in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Ciupercile calite se inobileaza cu smantana grasa si se decoreaza cu verdeata. File’-ul de fitofag se taie in bucati care se prajesc la foc iute in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Preparatul se serveste cald cu felii de lamaie.
Cotlet de fitofag la gratar cu mancare de vinete
Oricat ai amana, vrei, nu vrei, tot ajungi in bucatarie cand soricelul incepe sa zburde prin stomac. Iti iei inima in dinti si incerci spre seara cand vipia de afara se mai potoleste (cel putin asa speram). Faci planul din timp cu ce doresti sa pregatesti la iuteala, sa fie gustos, sanatos si sa placa […]
Plachie de crap salbatic
In calendarul ortodox, la sarbatoarea de Florii este dezlegare la peste. Romanii, fie ca tin sau nu tin postul Pastelui, in ziua de Florii mananca peste. De-ale gospodinelor ! Anul acesta, inainte de sarbatoarea de Florii nu am avut timpul necesar sa cutreier pescariile pentru a achizitiona peste proaspat. Rezerva mea de peste din congelator […]
Biban la tigaie cu pane’-uri din conopida
Suntem in postul Pastelui si sunt zile in calendarul ortodox cand este dezlegare la peste. Credinciosii pot gati peste fara unt sau untura de porc, cu o garnitura tot de post, fara unt, smantana sau oua. De-ale zilelor noastre ! Este timpul pestilor rapitori plini de icre si pescuitul nu este interzis. Totusi, nu se […]