Peste proaspat cu legume, la cuptor

In ultima vreme, imi pun tot mai rar sortul si tichia de bucatar ca sa invart in tigai si sa amestec prin cratite. Motivul ar fi ca pregatim retete agreate de nepotel si care nu au cum sa ne faca rau nici noua, bunicilor. Nu au cum lipsi ciorbe/ supe, mancarici cu legume proaspete si fripturi. Folosim mai des carne de pasare si mai rar carne de vita, porc sau oaie. Afumaturile aproape ca le-am abandonat. Chiar as putea zice ca astfel de abordari se recomanda a fi tot mai des prezente in retetarul oricarei familii, de la o anume varsta inainte.

Idei ar mai fi, timp necesar nu prea ! La o asemenea abordare, ideile de preparate noi nu au cum sa produca efect, chiar daca mai am destule in ganduri. Altfel zis, ideile le pui in practica doar daca te duci in bucatarie, te stabilesti la anumite produse, aflate prin frigider sau vazute, placute la aspect, poftite si cumparate cand treci prin hala/ macelarie/ market/ piata. Apoi treci la treaba.

Astfel, ma orientez ca sa scriu unele retete (dupa o scotocire prin arhiva cu poze), daca nu complet noi, macar cu o abordare putin diferita, retete pe care le-am pregatit anterior si pe care din motive lesne de inteles nu am apucat inca, sa le postez.

Pestele nu trebuie sa lipseasa din retetarul niciunei familii ! Bine pregatit, nu neaparat cu sofisticanii, pestele este un aliment care face bine la sanatatea oricui. Prajit (de ce nu si asa ?!), la gratar, la abur sau la cuptor, pestele proaspat este bine venit in alimentatia tuturor – copii, adolescenti, tineri sau varstnici. O garnitura de legume potrivita pentru fiecare preparat in parte trebuie sa insoteasca pestele pregatit, in farfurie.

In familia mea, pestele proaspat este cautat si pregatit asa cum se cuvine, dupa retete mostenite si/ sau citite/ vazute/ inventate. Prefer sa cumpar peste proaspat (caras, biban, platica, stiuca, salau, lin, crap, avat, mreana, etc.) prins in raurile si baltile noastre, in Romania sau prins in Delta Dunarii. Din pacate piata actuala de peste este invadata cu peste din import – crap si fitofag din Ungaria, platica din Polonia, caras din Grecia, etc. Nu mai amintesc de pestele adus de peste mari si tari care nu creste prin apele noastre.

Oare de ce ? Este greu de inteles pentru mine de ce comerciantii nu se aprovizioneaza de la Bursa de peste de la Tulcea (i se face reclama pe la TV degeaba), cu peste romanesc. Administratorii bursei se plang ca nu au cumparatori si de aceea nu pot prelua tot pestele prins de pescarii profesionisti. Candva, cherhanalele erau multe, mai peste tot in Delta Dunarii si aprovizionau fabricile de conserve, fabrici care in prezent si-au dat obstescul sfarsit. Nu mai gasesti pe rafturi nicio conserva de peste produsa in Romania.

Cumpar peste de la producator, proprietar de balta, dar are doar crap, pastrav si nisetru. Un comerciant care aduce (doar in sezon) peste prins in Delta Dunarii de catre pescari are niste preturi de te crucesti. Nici prin galantarele unde se vinde peste, in market, nu sunt preturi mici. A ajuns pestele sa fie mai scump decat carnea, chiar in conditiile in care, in prezent si pretul carnii a luat-o razna.

Din retetarul familiei mele ! Astazi scriu o reteta in care folosesc caras mare, motiv pentru care arat si cum mai preparam peste de-al nostru (caras, crap, platica), proaspat, in familia mea.

Pregatim ciorba/ bors – ciorba din cap si coada de peste, bors de peste, bors pescaresc de peste proaspat, ciorba de perisoare din peste.

Ne plac unele specialitati din peste – chiftelute din peste, marinate; chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt, ardei umpluti cu peste, tarta cu peste, pilaf cu peste cum ii placea tatalui meu, sarmale cu umplutura din peste.

Saramura din peste este o adevarata delicatesa, greu de ocolit – saramura de peste, saramura de lin altfel, saramura de lin prins in salbaticie.

Unele conserve pregatite in casa sunt apreciate asa cum se cuvine – peste marinat pentru iarna.

Pestele prajit nu este ocolit – peste dat prin malai si ou batut, prajit; peste proaspat prins, prajit ca la bunicu’.

Destul de des pregatim plachie de peste – plachie de caras cu citrice.

Peste proaspat cu legume, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: caras mare, proaspat, legume (morcov, telina, dovlecel, tuchini, rosii, ardei gras, ardei iute, pastai de fasole), ceapa, usturoi, ciuperci proaspete, frunze de busuioc, patraunjel si marar verde, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Cumparare si curatare peste.

In reteta se poate folosi peste proaspat – caras, platica, crapcean, la 0,8-1,2 Kg/ bucata. Am vazut de curand in galantare, caras proaspat, romanesc, dar nu prea mare. Pana nu da inghetul sper sa mai zaresc peste proaspat, fiind sezonul de icre la inceput, in special la rapitori. Pentru caras, icrele sunt mici deocamdata, in formare.

Util pentru orice gospodina ! Ne uitam cu atentie la pestele pe care il cumparam – solzii sa fie fermi, ochii sa fie limpezi, nu opaci, branhiile sa aiba culoare rosu deschis. Cand apasam pe solzi cu mama, pestele sa isi revina imediat din apasare. Pestele proaspat prins este pus la vanzare neeviscerat. Pestele eviscerat are cel putin 1 zi de cand este adus de comerciant si este expus in galantare intr-un maldar cu cuburi de gheata.

Informatia costa intotdeauna bani ! Pescariile care se respecta iti curata pestele proaspat, la cerere, contracost. Daca tot platiti, nu ezitati sa cereti persoanei care va curata pestele, sa va dea intr-o punguta limbile cu icre sau lapti (daca pestele are), grasimea de peste si ficatul.

Icrele se pastreaza la rece, putin sarate, in borcane cu capac etans, in frigider. Icrele se prepara cand ai pofta, ca aperitiv. Din grasime si ficat se pregaesc adevarate delicatese – ficatei si grasime de crap cu paine prajita, ficatei, lapti grasime de stiuca pe paine prajita.

Ingrediente

  • caras mare,
    legumele preferate care se preteaza a fi pregatite la cuptor,
    ciuperci proaspete, albe sau brune,
    frunze de busuioc,
    lamaie,
    ulei de masline extravirgin

Nu ratati daca aveti ocazia ! Limbile mari cu lapti sau cu icre, pescarii din Delta Dunarii le prajesc in grasime de peste si le servesc cu paine si ardei iute, langa un paharel cu tuica. Cel putin, cand eram eu tinerel si mergeam in Delta Dunarii, asa faceau pescarii care ne ghidau, pe la care inoptam si mancam pe inserat. Tuica era adusa de noi. Acum, posibil sa-si fi schimbat obiceiurile ?!

Pregatire legume la cuptor.

Legumele preferate (morcov, telina, dovlecel, tuchini, rosii, ardei gras, ardei iute, pastai de fasole), folosite, ceapa si usturoiul se curata, se spala si se feliaza, dupa caz.

Tecile de fasole galbena, cateii de usturoi, ceapa lunguiata si mica, rosiile mici, ardeii iuti se lasa intregi.

Se portioneaza ceapa mare, dovleceii, tuchini, rosiile mari, morcovii.

Ciupercile se spala numai daca este cazul si se tamponeaza cu hartie absorbanta. Se curata cu o pensula de bucatarie de eventuale urme de nisip. Ciupercile mari se feliaza.

Verdeata (busuioc, patrunjel, marar) se toaca marunt.

Legume si ciuperci asezate in tava de copt.

Legumele si ciupercile se pun in tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se adauga ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.

Optional ! Nu este o greseala daca se adauga si coaja de lamaie data pe razatoarea mica.

Se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie sau mainile.

Legume si ciuperci pregatite pentru coacere in cuptorul aragazului.

Pregatire peste pentru coacere in cuptorul aragazului.

Pestele intreg, curatat, spalat si tamponat cu hartie absorbanta se unge cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie/ portocale.

Pestele gata uns se asezoneaza la interior si la exterior cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Legume cu ciuperci si peste asezonat pregatite(i) pentru coacere in cuptorul aragazului.

Secretul gospodinei ! Pestele asezonat se lasa la macerat la rece, in frigider, minim 1 ora.

ORDINEA DE DESFASURARE A ACTIVITATILOR IN BUCATARIE.

  • Cumparare peste proaspat. Curatare peste cumparat.
  • Pregatire legume pentru coacere in cuptorul aragazului.
  • Pregatire peste pentru macerare.
  • Coacerea legumelor impreuna cu pestele in cuptorul incins al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.

Pestele se aseaza deasupra legumelor, in tava de copt. Nu este o greseala daca tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa. Evitam astfel arderea legumelor. Va trebui sa verificam mai des coacerea pestelui in timp pentru a nu-l usca.

Coacerea preparatului se face la foc potrivit timp de 35-40 de minute (dupa marimea pestelui).

In timpul coacerii, pe peste se poate adauga sos din tava de copt, folosind o seringa de bucatarie. Astfel legumele nu se vor arde si pestele nu se va usca.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, cu felii de lamaie alaturi.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este peste-proaspat-cu-legume-la-cuptor-Copy.jpg
Preparatul este gata servit.

Gurmetii profesionisti nu vor refuza mujdeiul de usturoi verde pregatit cu iaurt.

Mujdei de usturoi verde cu iaurt.

Pentru pregatire mujdei de usturoi am folosit reteta de la chiftelute din peste afumat cu cartofi fierti.

Mamaliga calda poate fi o optiune bine venita.

Mamaliga.

Un pahar cu vinul casei din smochine va fi bine primit.

Vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pestele, in special pestele proaspat, de preferat romanesc. Orice fel de peste, mai ieftin, nu inseamna ca nu este bun de gatit si nu se pot obtine preparate de calitate. Un peste scump nu garanteaza obtinerea unui preparat deosebit, fara indemanarea gospodinei. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*