Provocarile culinare nu imi sunt straine. Nu aveau cum sa ma lase indiferent atata timp cat abordam un capitol nou al existentei mele de zi cu zi. Chiar daca uneori ne facem griji sa nu […]
Legume
Cartofi noi cu unt si cascaval afumat
Cartoful este leguma preferata de romani. Doar varza mai concureaza cartoful in preferintele romanilor cand se pune problema servirii unei garnituri la orice preparat din peste sau din carne indiferent de modul de preparare al […]
Conopida impanata cu carne tocata si apoi gratinata
Conopida si brocoli, legume considerate marginalizate in bucataria romaneasca, capata in ultimul timp un suport culinar tot mai consistent. Imi plac ambele legume, deci motivarea exista. Prin vechile carti de bucate pe care le-am frunzarit […]
Cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli
Pentru mine, pestele gatit cat mai simplu reprezinta o solutie culinara bine venita in momentele cand timpul te preseaza, iar soricelul din stomacul celor ai casei isi face simtita prezenta cerandu-si drepturile. Imi place sa […]
Trunchi de platica cu cartofi zimtati, la cuptor
Pestele proaspat in special si destul de rar pestele congelat, ocupa un loc bine stabilit in retetarul familiei mele. Nu ocolim nici pestele marinat, pestele sarat sau pestele afumat, pe care il folosim la salate […]
Ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider
Cand toamna isi face simtita prezenta din plin, gospodinele dornice sa-si usureze munca in bucatarie pe timp de iarna se straduiesc sa-si garniseasca camara si dulapul balconul cum se pricep mai bine. Fericite sunt gospodinele […]
Chiftelute marinate altfel
Majoritatea preparatelor din categoria mancaruri-mancarici le pregatim spre sfarsitul toamnei cand zaduful de afara se potoleste si/ sau iarna cand sosul acestor preparate in care cu greu rezista vreun gurmand de nadejde sa moaie, asigura […]
Cartofi gratinati altfel
Cartofii, varza si fasolea boabe sunt legumele cel mai des intalnite in retetele traditionale romanesti. In gospodariile romanilor, in proviziile facute de cu toamna pentru zilele friguroase, aceste legume sunt nelipsite. La munca campului, in […]
Telina coapta cu sos de praz, ciuperci si smantana
Radacina de telina este pe nedrept marginalizata in bucataria romaneasca actuala. Incercand sa copieze retetele cu tulpini de telina promovate de bucatarii straini care se perinda pe la televiziuni, bucatarii romani uita (oare de ce […]
Sufleu de brocoli si cartofi
Spre sfarsitul toamnei cand legumele autohtone se imputineaza pe tarabe, mai descoperi de-ale noastre doar cartofi, conopida, varza, brocoli, napi, sfecla rosie, telina, praz, varza rosie si varza alba, ridichi negre. Mai sunt prezente ciupercile […]