In aer se simte primavara ce incearca sa vina. Este adevarat ca inca timid. Albastrul cerului de dimineata iti ia ochii. Firele de iarba verde se itesc prin parcuri. Rondurile se populeaza deja cu flori de catre gospodarii orasului. M-am temut ca racoarea din timpul noptii (sunt inca temperaturi sub zero grade C) sa nu vestejeasca primulele viu colorate, deja plantate in straturile de pamant. Se apropie timpul de a lasa hainele groase. Poate asa redevenim mai sprinteni, sa ne putem tine dupa micutul grabit sa vada ce mai este nou prin urbe.
Precupetele au deja prin cosuri buchetele cu ghiocei de gradina. Nu au aparut inca sau nu am vazut eu, ghioceii de padure si brandusile. Tot sper in primavara fiecarui an ca precupetele sa nu mai vanda ghiocei si brandusi cu radacina cu tot.
Ce mai pregatim astazi ?! Este intrebarea pe care vrem, nu vrem, ne-o punem destul de des, chiar daca ne-am fixat un plan culinar saptamanal. Planul este una si tine cont de sursele de inspiratie ale fiecarei gospodine, iar poftele nepotolite ale celor care se aseaza in jurul mesei sunt cu totul altceva. Cum sa nu tii cont de dorinta micutului care atunci cand il intrebi ce doreste sa mai manance, el iti spune suav – snitel si ochisorii ii sticlesc a bucurie ?! Ai, nu ai in planul zilei sa pregatesti snitel, te faci luntre si punte, cumperi sau scoti din congelator un piept de pasare si pregatesti la iuteala, snitel.
Cand intra in criza de timp, tinerele gospodine si nu numai acestea apeleaza cu incredere la tigaie sau la cuptorul aragazului in care pulpele de pui si legumele se pregatesc la iuteala. Savoarea preparatului final tine in mare masura de calitatea ingredientelor folosite si a secretelor culinare ale fiecarei gospodine. Condimentele adaugate fiecarui preparat in parte au si ele rolul lor si influenteaza in mare masura gustul preparatului final. Am sustinut intotdeauna ca nu mancam doar cu gura, ci si cu ochii, motiv pentru care decorarea preparatului final in farfurie trebuie sa fie mereu avuta in vedere.
Din retetarul familiei mele ! Nu este nicio rusine ca atunci cand ideile proprii nu isi mai anunta prezenta, sa te inspiri din retetele mostenite de la parinti si bunici.
Pregatim pulpe de pui la cuptor – pulpe de pui cu cartofi taranesti, la cuptor; pulpe de pui cu cartofi si ciuperci la cuptor sau la gratar – pulpe de pui la gratar cu cartofi si dovlecei.
Ne place sa pregatim pulpe de pui cu sos – pulpe de pui in sos de curry

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de pui, cartofi speciali pentru copt, dovleac placintar, catei de usturoi, ceapa mica, lunguiata (poate fi arbagic mai mare), usturoi si ceapa verde, marar si patrunjel verde, smantana grasa, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, grasime de pasare, cimbru uscat, piper boabe, boia afumata, curcuma, sare grunjoasa, frunze de busuioc verde, lamaie.
Pregatire pulpe de pui pentru coacere.
Pulpele de pui se curata de urmele de puf. Dupa caz, pulpele de pui se parlesc la flacara mare a aragazului si se indeparteaza pielea galbena de pe varful osului.
Optional ! In reteta se pot folosi pulpe de pui cu/ fara spinare, de preferat cu putina grasime.

Pulpele de pui se ung cu ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita si se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat si boia afumata, curcuma (optional), zeama de lamaie.
Pregatire legume pentru coacere.
In reteta se folosesc cartofi speciali pentru coacere. Cartofii se curata de coaja si se taie in bucati mari.
Dovleacul placintar folosit in reteta se curata de coaja si de semintele din interior. Dovleacul se taie in bucati de marimea bucatilor de cartofi.
Se curata de foi ceapa lunguiata (se lasa intreaga, daca este mica) si cateii de usturoi.
Legumele taiate se aseaza intr-o tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Ingrediente
pulpe de pui,
cartofi speciali pentru copt,
dovleac,
smantana grasa,
untura de pasare,
ceapa lunguiata,
ceapa si usturoi verde.
In tava de copt se adauga ulei de masline extravirgin si/ sau untura de pasare.

Legumele se amesteca cu condimentele si untura de pasare/ ulei de masline extravirgin, folosind o lingura de bucatarie sau spumiera. Ne dorim ca legumele sa fie bine unse cu lichid pentru a deveni crocante in timpul coacerii.
Coacerea preparatului in cuptorul aragazului bine incins.
Pulpele de pui se aseaza deasupra legumelor asezonate.

Ne dorim sa obtinem pulpe de pui cu carne moale si pielea crocanta, dar si legume moi la interior si crocante la exterior. Este motivul pentru care se acopera tava de copt cu hartie de copt umezita cu apa rece si apoi stoarsa intre palme.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului bine incins, la foc iute pentru 15 minute. Se reduce focul la potrivit si preparatul se coace timp de 30-40 de minute.
ORDINEA OPERATIILOR CULINARE ABORDATE IN BUCATARIE.
- Pregatire pulpe de pui in vederea coacerii.
- Pregatire legume in vederea coacerii.
- Legumele si pulpele de pui asezate pe legume, in tava de copt, se introduc in cuptorul bine incins al aragazului.
- Legumele si pulpele de pui se coc la foc mare pentru inceput. Se reduce focul la potrivit si se continua coacerea preparatului.
- Din legumele coapte se pregateste un piure’.
- Preparatul se serveste pe farfurii intinse, incalzite in prealabil.
Se verifica coacerea preparatului si se amesteca in legume folosind lingura de bucatarie. Ne dorim ca grasimea de pasare scursa din pulpele de pui si cea adaugata, suplimentar, sa invaluie legumele care se coc in tava de copt. Pulpele de pui se intorc in tava, peste legume amestecate.
Se continua coacerea preparatului timp de 15-20 de minute.

Pregatire piure’ din legumele coapte.
Pulpele de pui coapte se lasa in tava de copt, acoperite cu hartia de copt.
Legumele si grasimea de pasare se scot din tava de copt intr-o cratita/ bol. In cratita se adauga verdeata (ceapa, usturoi, marar, patrunjel) tocata marunt si smantana grasa.

Legumele se maruntesc si se amesteca folosind telul de bucatarie (daca se doreste un piure’ mai grosier) sau se amesteca cu mixer-ul (pentru un piure’ mai fin).

Secretul gospodinei ! Pentru un gust dulce-acrisor, in piure’-ul de legume coapte, gata pregatit, se picura zeama de lamaie.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, incalzite. Nu ne dorim ca grasimea de pasare sa se intareasca pe farfurie.

Preparatul se serveste cu muraturi taranesti si mujdei de usturoi verde.
La un asa festin merge de minune un pahar cu vin alb demisec sau un pahar cu bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati in retetele voastre dovleacul. Copil fiind nu eram mare amator de dovleac. Mama si bunica foloseau dovleac numai la placinta. In urma cu mai multi ani am descoperit ca dovleacul este deosebit de gustos impreuna cu alte legume, pregatit la cuptor sau simplu, dovleac cu miere si nuci pus in tava la copt. Asa am devenit fan al dovleacului, in special dupa ce mi-a venit ideea de a face piure’ din amestec de legume coapte in care sa fie si dovleac.