Cartofii, varza si fasolea boabe sunt legumele cel mai des intalnite in retetele traditionale romanesti. In gospodariile romanilor, in proviziile facute de cu toamna pentru zilele friguroase, aceste legume sunt nelipsite. La munca campului, in […]
Legume
Telina coapta cu sos de praz, ciuperci si smantana
Radacina de telina este pe nedrept marginalizata in bucataria romaneasca actuala. Incercand sa copieze retetele cu tulpini de telina promovate de bucatarii straini care se perinda pe la televiziuni, bucatarii romani uita (oare de ce […]
Sufleu de brocoli si cartofi
Spre sfarsitul toamnei cand legumele autohtone se imputineaza pe tarabe, mai descoperi de-ale noastre doar cartofi, conopida, varza, brocoli, napi, sfecla rosie, telina, praz, varza rosie si varza alba, ridichi negre. Mai sunt prezente ciupercile […]
Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite
Aproape ca s-a instalat toamna si nu am pregatit nicio prajeala cu legume (dovlecei, varza, conopida, brocoli, cartofi, etc.) date pe razatoarea mare, dichisite cu branzeturi si verdeata, trase cu lingura si pregatite chiftelute late […]
Vinete si dovlecei zimtate(i) cu legume, la cuptor
In toiul verii, cu vipia aceasta care se insira zile la rand, legumele sunt preferate de majoritatea gospodinelor, nu doar pentru ca se prepara mai rapid si in general destul de simplu, ci si pentru […]
Salata de boeuf, reteta preferata a socrului meu
Asa s-a mostenit la noi romanii, din cele timpuri, sa ne frantuzim. Nici macar nu sunt sigur ca salata de boeuf a fost inventata de un francez. La noi in familie s-a mostenit, sa servim salata […]
Platica cu legume la cuptor, altfel
Pestele proaspat, achizitionat cat mai mare si intreg, este preferatul meu la gatit. Nu conteaza in ce fel il prepar – la tigaie, la cuptor, la abur, la gratar sau saramura, indiferent de amanuntele retetei. […]
Rasol din gaina de curte
Imi tot fac curaj de ceva vreme, sa pregatesc aceasta reteta care imi aminteste de anii copilariei mele, cand mergeam in vizita la bunicul din partea tatalui meu care locuia la tara, intr-un sat la […]
Somon la cuptor cu sos de praz si smantana
Somonul este unul dintre cei mai cautati pesti pentru retetele culinare ale bucatarilor de prin restaurantele cu multe stele, obicei strainez de fapt, care s-a preluat si prin bucatariile de la bloc. Crapul, pastravul, stiuca, salaul, platica, […]
Coaste de porc la cuptor cu piure’ de legume
S-a racit deja vremea si este momentul sa pregatim niste carne de porc, stiut fiind ca aceasta carne este mai grasa si ca grasimea se are bine cu frigul. Excesul de grasimi nu este recomandat, […]