Pe zi ce trece, toamna isi face simtita prezenta tot mai mult. Cand treci prin piata, de pe tarabe iti fac cu ochiul si iti zambesc toate legumele toamnei. Te imbie sa le cumperi, chiar daca pretul nu este tocmai atractiv pentru luna septembrie, ca sa gatesti retete cu legume pe care nu ai apucat inca, sa le prepari, vara acesta.
Gospodinele care se respecta, prevazatoare fiind din fire, in aceasta perioada se gandesc si la pregatirile pentru iarna. Aleg ce le place de pe tarabe pentru preparatul pe care si l-au propus sa-l pregateasca in ziua respectiva, umplu plasele cu legumele necesare si se grabesc spre casa, sa intre in paine cat mai repede, dupa cum s-ar zice.
De-ale gospodinei ! Imi place sa pregatesc, in special legume proaspete, dar iarna si unele legume refrigerate/ congelate rapid (mazare, conopida, spanac glogoaze, bame, fasole teci, doar din cea galbena).
Din retetarul familiei mele ! Nu ma pot lauda ca sunt un mare fan al preparatelor fara carne sau al preparatelor de post, in general. Totusi, pregatesc anumite legume cu carne putina – ardei umpluti cu legume si ce mai gasesti prin frigider, gulii umplute cu carne din copan de pui copt, dovlecei Patison umpluti cu carne de pui si legume, praz umplut cu carne tocata.
Mai rar, ce-i adevarat, pregatim in familie si legume fara carne – vinete impanate cu legume, vinete si dovlecei zimtate(i) cu legume, la cuptor, mancare de dovlecei.
Ghiveciul de legume este una din specialitatile culinare ale familiei mele – ghiveci oltenesc de legume, ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan, ghiveci de legume dupa o reteta greceasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: gogosari mari, legume – radacinoase obligatoriu (morcov, pastarnac, patrunjel, telina) plus oricare alta leguma preferata (cartofi, conopida, vinete, dovlecei, tuchini, brocoli), ceapa uscata, rosii, ardei gras, ardei capia, ceapa verde, usturoi, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, tulpini verzi de telina, smantana grasa, cascaval afumat.
Alegerea gogosarilor din gramada.
Am ochit pe o taraba, intr-o gramada, cativa gogosari mai mari, bine copti (nu chiar ca cei pe care ii folosesc de obicei, in reteta de astazi, atunci cand o pregatesc toamna tarziu), fara pete sau lovituri.
Norocosii vor gasi gogosari rosii, galbeni/ portocalii sau chiar verzi. Aspectul preparatului final va fi deosebit.

Pregatirea legumelor pentru preparare.
Gogosarii se curata de seminte facand o incizie cu un cutit bine ascutit in jurul cotorului. Se doreste ca gogosarul sa ramana intreg, fara a ciupi din pulpa.
Si ce daca ! Nu va speriati daca gogosarul va pisca la limba. Putina iuteala nu strica la stomac nimanui, chiar face bine si in plus da un gust rafinat preparatului final.
Nu este nicio greseala daca in legumele pentru umplerea gogosarilor se vor pune si 1-2 ardei iuti.

Radacinoasele se curata de coaja, se spala sub jet de apa si se taie cuburi sau se dau pe razatoarea mare.
Conopida/ brocoli se desfac in buchetele.
Ingrediente
gogosari mari,
radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel),
oricare altele din legumele preferate (vinete, dovlecei, conopida, brocoli, tuchini, etc.),
ceapa, usturoi,
smanatana grasa,
ulei de masline extravirgin.
Vinetele, cartofii si dovleceii/ tuchini se curata (nu este obligatoriu, in totalitate la vinete) de coaja si se taie in cuburi, de marimi asemanatoare cu cuburile de radacinoase.

Cubuletele de vinete se asezoneaza cu sare grunjoasa, se lasa 15 minute si apoi se storc de lichid. Se trec sub jet de apa rece, apoi se lasa la scurs.
Ceapa si usturoiul se curata de foi si apoi se toaca marunt.
Ceapa verde, tulpinilede telina si verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt).

Ardeiul gras si ardeiul capia se curata de cotorul cu seminte si nervuri.
Rosiile, curatate de pielite (nu este obligatoriu) se dau pe razatoarea mare sau se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.

Calire legume in ulei de masline.
Toate legumele tocate se calesc partial, 3-4 minute, in ulei de masline extravirgin sau in ulei de rapita, la foc iute, tinand tigaia in mana si amestecand in continuu din incheietura mainii.

Nimeni nu s-a nascut invatat sau cu agilitati culinare ! Daca nu va iese miscarea de amestecare ingrediente in tigaie, din incheietura mainii, se foloseste o lingura din lemn, amestecand in tigaia luata de pe foc.
Lista de activitati culinare la pregatirea retetei.
- Scobire si curatare gogosari de cotor, seminte si nervuri.
- Pregatire legume pentru pentru umplerea gogosarilor.
- Calirea legumelor in ulei de masline extravirgin. Asezonare legume calite.
- Umplerea gogosarilor cu legumele calite. Asezare gogosari umpluti intr-un vas ceramic pentru coacere.
- Coacere preparat la foc potrivit in cuptorul incins al aragazului.
- Servire preparat simplu sau cu smantana grasa deasupra.
In legumele tocate se adauga legumele date pe razatoare si se mai calesc impreuna 1-2 minute, amestecand continuu.

Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat (optional).
Umplerea gogosarilor cu legume calite si coacerea preparatului.
Gogosarii se umplu cu legumele calite si se aseaza intr-un vas din ceramica, termorezistent.
Optional, deasupra umpluturii de legume din gogosari se adauga cascaval dat pe razatoarea mare.
Gura gogosarilor se inchide cu felii de rosii pentru ca sucul acestora sa intre, suplimentar, in umplutura.

Vasul din ceramica se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.

Se urmareste coacerea prin fereastra aragazului pentru a nu se arde ingredientele.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse. Se serveste cu sos din cel aflat in vasul de coacere.

Daca s-au pregatit prea multe vinete si/ sau dovlecei ca legume pentru umplere gogosari, ce ramane se adauga langa gogosari in vasul ceramic si se coc impreuna in cuptor.
Se va avea grija ca peste aceste legume sa se adauge ulei, rosii si/ sau suc de rosii.

Preparatul se poate servi presarat cu verdeata si cu smantana grasa deasupra.

Preparatul se serveste cu paine calda pregatita in casa spre deliciul pofticiosilor care vor avea cu ce muia in sosul minunat.
Pentru ca tot mai este cald pe afara merge de minune un pahar cu bere rece.
Pofta buna vor frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati legumele in retetele voastre. Aceasta reteta va poate transforma intr-un fan inrait al legumelor proaspete, pregatite la iuteala. Incercati si nu veti regreta.