Urzici batute cu ou de gasca fiert cleios

In fiecare primavara, imi propun, sa pregatesc urzici de cat mai multe ori, fara a putea afirma ca pe saturate. In afara ca urzicile sunt benefice pentru sanatate, ne si plac destul de mult. La inceput de primavara (cand abia s-a dezghetat pamantul si s-a topit zapada), urzicile tinere, mai putin piscatoare si mai usor de ales, au intaietate, merg la preparare cu codite cu tot. Pe la inceputul lui aprilie, urzicile sunt deja mari si doar frunzele care pisca tare pot fi folosite. De codite nu mai poate fi vorba, sa le prepari, in afara ca basica mainile (cand le alegi si le speli), sunt si lemnoase, mai greu digerabile. Nu uit insa, sa cumpar de pe tarabe, 2-3 plase cu frunze de urzici ceva mai mari pentru a le usca si a avea astfel, tot anul, sa pun in ceaiul zilnic, obligatoriu pentru sanatate.

Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, pe la 5-6 ani, pentru a se mai aerisi mama de multimea de intrebari cu care o asediam, bunica ma lua cu ea pe malul garlei, la cules de urzici tinere, inca de la primul dezghet al Luncavatului.

Bunica nu folosea niciodata manusi, la cules de urzici, fie ele, tinere sau mai batrane. Zicea, bunica si era convinsa, ca piscaturile urzicilor fac bine la reumatismul de care suferea. Imi amintesc de mainile ei de un rosu aprins, chiar basicate uneori, dupa ce culegea o poala de urzici mari pe care, dupa ce le toca, le amesteca cu putin nisip fin si/ sau malai. Amestecul il dadea la gaini (sa faca oua multe) si la bobocii de rata, sa creasca repede (in rarele dati cand mama o lasa, sa puna oua de rata sub gainile ce cloceau, pentru scos boboci). Mama nu suferea macanitul ratelor prin curtea casei, motiv pentru care nu prea cresteau rate.

Tata era mare amator de ciorba de urzici simpla, doar cu cateva boabe de orez si acrita cu otet de prune (adus de tatal lui, mos Patroi, in fiecare toamna), servita obligatoriu cu mamaliga calda. Tatalui meu ii placea sa mearga la cules de urzici (din cele ramase in toamna si inverzite cum dadeau primele raze de soare) tot pe malul garlei si la poalele padurii din Treapturi, cautand pe sub frunzele uscate unde zapada doar ce se topea.

Din retetarul familiei mele ! In fiecare an, ori de cate ori pregatesc, tot mai ramane loc pentru aceleasi preparate traditionale romanesti pe baza de urzici. Ciorba nu poate lipsi – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de urzici cu leurda si smantana, dar nici supa crema de urzici.

Pregatim urzici batute in mai multe variante – garnitura din urzici batute, servita la peste, la carne, la afumaturi, cu paste fainoase. Nu uitam, sa pregatim urzici cu orez si ou ochi, urzici batute cu ou ochi.

In familie, preparam urzici si ca piure’ de urzici, servit ca garnitura sau placinta cu urzici.

Retetele mostenite de la parinti imi ofera, ca de obicei, informatii pretioase si despre retetele cu urzici, chiar daca variantele de preparate sunt limitate. Mici deosebiri exista totusi, daca ne raportam la abordarea retetei si mai putin la celelalte ingredientele folosite, in afara de urzici care sunt baza acestor preparate.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 12

Urzici batute cu ou de gasca fiert cleios.

Ingrediente de trebuinta in reteta: urzici, oua de gasca, slanina afumata, faina de grau, ceapa uscata, leurda/ usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe, zeama de lamaie.

Cumparare urzici, alegerea si oparirea acestora.

Urzicile se cumpara din piata, proaspete. Sunt si in market, preambalate. Alegem 2-3 pungi cu urzici, nu exagerat de mari, de preferat doar frunze, fara codite.

Urzicile cumparate se aleg de frunze si paie (putine de altfel in aceasta perioada) si se spala bine sub jeturi repetate de apa rece, de urmele de nisip.

urzici batute cu ou ochi 2 Copy

Urzici alese de paie si frunze, spalate sub jeturi repetate de apa rece.

Urzicile spalate se lasa la scurs intr-o sita.

Urzicile spalate si scurse, se oparesc 10-15 minute, in apa clocotita.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 1

Urzici care se oparesc in apa clocotita.

Secretul gospodinei ! Nu punem sare grunjoasa, deoarece, apa de fiert, dupa racire o putem folosi cu succes la udatul florilor din casa. Frunzele florilor vor deveni lucitoare, de un verde crud.

Ingrediente

  • o poala de urzici proaspete, de preferat cat mai tinere,

  • oua de gasca,

  • slanina afumata,

  • faina de grau,

  • leurda.

Pregatirea urzicilor batute.

Urzicile oparite/ prefierte se iau cu spumiera din oala de fiert, se scurg bine si apoi se toaca marunt.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 3

Urzici prefierte, tocata marunt.

Intr-o cratita, se caleste slanina afumata, taiata fasii subtiri, impreuna cu ceapa tocata marunt. Se amesteca cu o lingura din lemn. Nu ne dorim, sa ardem ceapa si nici slanina afumata.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 2

Slanina afumata si ceapa se calesc impreuna.

Se asezoneaza, dupa gust, cu doar un praf de sare grunjoasa (atentie, slanina afumata are sare destula) si piper boabe proaspat macinat.

Urzicile prefierte si tocate se adauga in cratita cu slanina afumata si ceapa, calite. Se amesteca cu lingura din lemn si se fierbe inabusit, cu capacul pus pe cratita.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 4

Urzici prefierte si tocate marunt care se fierb impreuna cu slanina afumata si ceapa, calite.

Optional ! Cine doreste ca urzicile sa fie mai consistente, poate dauga o lingura cu faina de grau.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 5

In urzicile care se fierb impreuna cu slanina afumata se adauga o lingura cu faina de grau.

Se ameseca cu lingura de lemn. Dupa caz, pentru a nu se prinde faina de grau de fundul cratitei, se adauga 1-2 polonice cu zeama in care s-au oparit urzicile.

Optional ! Este momentul, sa se adauge in cratita cateva frunze de leurda tocata fideluta sau un fir de usturoi verde tocat marunt, pentru un gust usor usturoiat al preparatului.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 6

Urzicile impreuna cu slanina si ceapa care se fierb in apa de la oparirea urzicilor.

Nu mai se foloseste capacul pe cratita. Ne dorim ca nivelul de lichid sa scada o data cu fierberea totala a urzicilor.

La finalul fierberii, urzicile batute au si ceva lichid.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 7

Urzici batute gata fierte, cu putina zeama.

Pe urzicile batute se poate picura zeama de lamaie.

LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare urzici, alegerea si oparirea acestora.
  • Pregatirea urzicilor batute.
  • Fierberea oualor de gasca.
  • Pregatire mamaliga ciobaneasca.
  • Montarea si servirea preparatului.

Fierberea oualor de gasca.

Ouale de gasca spalate cu apa calduta se pun intr-o cratita de fiert, cu apa rece cat sa le acopere. In apa de fiert se pune un praf de sare grunjoasa si cateva picaturi de otet alimentar, din vin, de 9 grade. Nu ne dorim ca ouale de gasca sa se sparga la fiert.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 8

Oua de gasca care se fierb intr-o cratita, in apa clocotita.

Secret bine pastrat ! Ne dorim, sa obtinem oua de gasca fierte, cleioase. In acest scop, ouale de gasca se fierb la foc mare, timp de 5 minute, din momentul cand apa clocoteste.

Ouale fierte se scot cu o lingura de bucatarie din apa fiarta si se pun intr-un vas cu apa rece si cuburi de gheta.

Pregatire mamaliga ciobaneasca.

La acest preparat se serveste obligatoriu mamaliga calda, aburinda. Pofticiosii familiei vor muia cu sarg in lichidul de la urzici si galbenusul cleios al oualor de gasca.

Mamaliga ciobaneasca se pregateste in lapte dulce in care s-a pus smantana, unt, branza telemea de oaie, si branza de burduf.

Pentru a pregati mamaliga, am folosit reteta de la mamaliga ciobaneasca cu tate si ou de gasca.

mamaliga ciobaneasca cu tate si ou de gasca 9

Mamaliga ciobaneasca.

Montarea si servirea preparatului final.

Ouale de gasca fierte si racite prin soc termic, se vor curata usor de coaja, fara a se lua coaja cu tot cu albus fiert.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 10

Ou de gasca fiert si curatat de coaja, asezat peste urzicile batute.

Cu varful unui cutit bine ascutit, se face incizie in oul de gasca fiert cleios si curatat de coaja. Galbenusul fiert cleios se revarsa peste urzicile batute cu zeama, din farfurie.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 11

Ou de gasca fiert cleios, cu galbenusul revarsat in farfuria cu urzici batute.

Galbenusul cleios al oului de gasca se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii preincalzite (nu ne dorim, sa se sleiasca pe farfurie).

Optional ! La acest preparat se poate servi salata de varza rosie – varza rosie tocata fideluta, frecata cu sare grunjoasa, amestecata cu ulei de masline extravirgin si otet alimentar de 9 grade, din vin.

urzici batute cu ou de gasca fiert cleios 9

Salata de varza rosie.

Merge de minune un ciocanel cu tuica de prune.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Stiu ca noi ortodocsii suntem inca in postul Pastelui. Am dorit sa scriu aceasta reteta ce poate fi abordata cu succes, dimineata, a 3-a zi de Paste. Ma gandesc, ca sunt gospodine care sa pregateasca si oua de gasca rosite, dar cu conditia sa le faca cleioase. Doritorii de mancare ai familiei vor fi incantati, sa schimbe ceva in rutina de servire dimineata, a primei si a 2-a zi de Paste. Gospodina va fi fericita, sa ofere ceva deosebit pofticiosilor familiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*